Galet snabba leveranser

Enormt utbud av cykeltillbehör

Frakt från 59:-

Torrsprickor på cykeldäck

Har du någon gång sett att ditt däck har torrsprickor? Då är det dags att byta däck. I detta inlägg kan du läsa om vad torrsprickor är, varför de uppkommer och hur man kan förlänga livstiden på ditt däck och slippa torrsprickor. 

Varför får jag torrsprickor i däcken?

Sprickorna i däcket är ett ålderstecken på att gummit i däcket har åldrats och förlorat en del av sina elastiska egenskaper. Detta leder bland annat till sämre grepp men även ökad risk för punktering. Sprickorna minskar punkteringsskyddet eftersom däcket får små sår och vassa föremål har lättare att ta sig igenom däcket och in i slangen. När sprickorna blir grövre och djupare finns det även en risk att däcket inte kan hålla emot trycket som finns i slangen och då spricker däcket och både slang och däck går sönder. 

cykling vid strand
Välskötta däck är en fröjd att cykla på!

Hur undviker man torrsprickor?

Såhär gör du för att undvika torrsprickor på dina cykeldäck:

  1. Undvik sol

    Undvik att förvara cykeln i solsken. Värme och starkt solljus torkar ut däcken vilket gör att däcket åldras fortare. Förvara därför cykeln skyddat från solljus – det är inte bara däcken som mår bra av att slippa stå i solsken, även cykelns lack håller sig bättre om den inte förvaras i solljus.

  2. Rätt lufttryck

    Använd rätt lufttryck i däcken, rätt däcktryck är A och O för grepp, komfort och rullmotstånd men ett dåligt pumpat däck ökar även belastningen för sidorna på däcket. Fel belastning på sidorna av däcket ökar chansen för utmattning i gummit och därmed ökar risken för torrsprickor. 

  3. Rena däck

    Håll däcken rena och fräscha – jord, smuts och vägsalt påverkar däcket negativt.

Om du skall låta cykeln stå

Om du skall låta din cykel stå stilla en längre tid är det en bra idé att pumpa upp däcken hårt. Finns möjligheten att hänga upp cykeln så att cykelns tyngd inte belastar däcken är det ännu bättre.  Vad gäller förvaring av lösa däck och vinterdäck är det viktigt att göra rätt. Däck mår bäst när dom inte utsätts för stora variationer av temperatur. Förvara därför gärna däcken vid jämn temperatur och i ett svalt och mörkt utrymme. Läs mer i vår detaljerade guide om att lagra cykeldäck.

gammal cykel som skylt
Pumpa däcken om cykeln skall stå länge…
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Frakt

Frakt från 59 kr

Tungt och skrymmande 199 kr

Galet snabba leveranser

Svenskt bolag med svenskt lager ger snabba leveranser i hela landet.

Välkända varumärken

Cykeltillbehör från världens bästa varumärken.

Enkla betalningar med Klarna

Trygga, enkla och säkra betalningar med Klarna.