Galet snabba leveranser

Enormt utbud av cykeltillbehör

Frakt från 59:-

Hur löser man vobblande cykeldäck?

Upplever du att ditt däck vobblar när du cyklar – att däcket liksom inte sitter rakt och ormar sig fram? I den här artikeln ger vi lite tips på orsaker som kan framkalla detta. Några av problemen är lättfixade och några kräver lite mer kunskap eller ett besök hos din lokala verkstad.

Innehållsförteckning

  1. Kontrollera hjulet
  2. Justera däcket

Kontrollera hjulet

Börja med att ta reda på om det är fälgen eller själva hjulet som är skevt eller om det är däcket som tycks vara problemet. Detta gör du enklast genom att be en kompis hålla upp cykeln samtidigt som ni snurrar på hjulen.

Jämför hur däcket rör sig och hur fälgen rör sig när ni snurrar. Kanske buktar däcket ut eller kanske man tydligt ser att fälgen rör sig i sidled.

På en cykel med fälg-bromsar är det ofta lätt att se om fälgen är skev eftersom bromsen tar i efterhand som hjulet snurrar.

Mountainbiker i luften
Se till att hjulet snurrar fritt i luften när du kollar skevheten

Är fälgen eller hjulet skevt behöver det riktas. Det kan man göra själv men det är verkligen inte helt enkelt – alla ekrar behöver nämligen spännas exakt lika hårt för att hjulet ska fortsätta vara rakt framöver. Läs gärna vår detaljerade guide för att rikta cykelhjul.

Justera däcket

Verkar hjulet och fälgen rak och fin kan det vara däcket som rör sig i sidled och slingrar sig fram på fälgen. Det kan det bero på att däcket inte satt sig ordentligt på fälgen när du bytte däck eller slang sist.

Detta kan man åtgärda på lite olika sätt:

  1. Släpp ut luften ur däcket
  2. Kläm på däcket längs med kanten som möter fälgen
  3. Spraya på lite såp-vatten på däckkanten som går mot fälgen (några droppar diskmedel i vatten och pensla på längs med däcksidorna fungerar också utmärkt)
  4. Pumpa upp däcket igen. När du pumpar upp däcket kan du göra det något över maxtryck för vad däcket är gjort för (läs på däcket för att hitta maxtryck). Då finns det en ganska stor chans att däcket ”smäller” eller ”poppar” till när det sätter sig ordentligt på fälgen. Det är ingen att oroa sig för så länge man ser att inte däcket börjar ”bula” ut sig. Ljudet som uppstår är när däcket sätter sig på rätt plats på fälgen
  5. Sänk sedan lufttrycket till önskat tryck genom att släppa ut luft
  6. Lyft cykeln igen och snurra däcket för att se att däcket inte vobblar längre. Skulle det mot förmodan fortfarande vobbla kan man få återupprepa proceduren. Är det fortfarande vobbligt efter ett par gånger finns det stor chans att däcket är skadat och behövs bytas ut.
cykling
Njut av din cykling med o-vobblande däck!
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Frakt

Frakt från 59 kr

Tungt och skrymmande 199 kr

Galet snabba leveranser

Svenskt bolag med svenskt lager ger snabba leveranser i hela landet.

Välkända varumärken

Cykeltillbehör från världens bästa varumärken.

Enkla betalningar med Klarna

Trygga, enkla och säkra betalningar med Klarna.