Galet snabba leveranser

Enormt utbud av cykeltillbehör

Frakt från 59:-

Rullmotstånd för dubbdäck till cykel

När man letar dubbdäck till cykel är ”att inte halka omkull” förmodligen det första man tänker på. Men en aspekt som man inte skall glömma är rullmotståndet. Är dubbdäck till cykel jobbigare att cykla på och märker man en stor skillnad? Ja och nej. Här reder vi ut hur det fungerar.

Sammanfattning

Dubbdäck för cykel har ett ganska mycket högre rullmotstånd än sommardäck. Samtliga dubbdäck utom ett hade i ett stort test av VTI ett rullmotstånd som var ca 30-40% större än ett sommardäck. Det som stack ut från mängden var Schwalbe Marathon Winter Plus som endast hade 16% högre rullmotstånd än sommardäcket.

Om man pendlar på vintern har rullmotståndet stor betydelse

Inledning

Vintern 2018 genomfördes ett stort dubbdäckstest för cykel av VTI (Statens väg- och transportforskningsinstitut – ett oberoende och internationellt forskningsinstitut inom transportsektorn). De undersökte bland annat rullmotståndet för dubbdäck. Testet genomfördes vetenskapligt och noggrant och däcktrycken var jämförbara.

Vad är rullmotstånd?

Rullmotståndet är en bromsande kraft (retarderande kraft på vetenskapligt språk) som uppstår när ett hjul framförs över en yta (vi har skrivit en hel artikel bara om rullmotstånd – läs gärna den här). Rullmotståndet i ett cykeldäck är större eller mindre beroende på massor med faktorer; mönster, gummiblandning, punkteringsskydd och däcktryck är de som påverkar mest. Självklart påverkar även ekipagets vikt och underlaget man cyklar på.

Normalt brukar man säga att ett högre däcktryck ger lägre rullmotstånd men det är inte alltid sant – ett lite bredare däck med lite lägre luftmotstånd kan ta upp vägbanans ojämnheter bättre.

Grundförutsättningar

I testet var samtliga däck pumpade till 4,5 bars tryck. Detta får anses vara ett ganska normalt däcktryck för standarddäck och i det övre spannet när det kommer till vinterdäck. Man kan argumentera för att det är lite fel och missvisande – kanske man borde satt lufttrycket för varje däck individuellt och utifrån tillverkarens rekommenderade tryck istället. Det kanske hade varit mer intressant att se rullmotståndet för det däcktryck som man som användare skulle köra med. Hur som helst var det 4,5 man använde – och det fina med att använda samma är ju att det blir enklare att jämföra dubbdäcken. Vill du läsa mer om rätt lufttryck i cykeldäck kan du göra det i vår artikel Rätt lufttryck i dina cykeldäck.

Cyklisten som satt på cykeln med dubbdäcken vägde 73,8 kilo men för att öka rullmotståndets andel av den totala bromsande kraften ökades ekipagets vikt genom att lägga en vikt både framtill och baktill på cykeln. Cykelns vikt med extravikterna var således hela 19 kilo (men eftersom man gjorde samma för alla däcken inklusive sommardäcket man jämförde med spelar det ingen roll).

Hur testet genomfördes

När man jämförde rullmotståndet för de olika cykel-dubbdäcken i testet gjorde man så kallade utrullningstest (coast-down) inomhus. Detta är den vanligaste metoden för att mäta rullmotstånd med hjul och däck monterade på en cykel (eller bilar eller vilket fordon det nu är). Genom att mäta ett fordons retardation vid rullning kan den bromsande kraften bestämmas.

Eftersom retardationen består av både rullmotstånd, luftmotstånd och friktion i navet behöver man rensa för de båda senare för att kunna särskilja rullmotståndet. I VTI’s tester utgjorde rullmotståndet ungefär 85% av retardationskraften och de resterande 15% fördelades jämnt mellan luftmotstånd och friktion i navet.

Vid testet lät man cyklarna – med dubbdäck monterade på hjulen – rulla över ett jämnt golv. VTI gör bland annat krocktester och det var i den hallen man testade dubbdäckens rullmotstånd. Man använde laserbaserade hastighetsmätare som var placerade på 10 meters avstånd. Genom att man mätte ingångshastighet och utgångshastighet mellan de båda hastighetsmätarna kunde man avgöra den inbromsande kraften. Man körde med relativt låg hastighet för att minimera luftmotståndets påverkan – men tillräckligt fort för att cyklisten kunde köra rakt. Detta gjorde att man landade i hastigheter på mellan 5,5 och 7,0 km/h.

Utgångshastigheten efter att ha rullat 10 meter var ungefär 1-2 km/h lägre än ingångshastigheten. Man gjorde 40 mätningar per däck för att få fram tydliga genomsnitt och man körde åt båda hållen för att säkerställa att det inte fanns någon lutning som påverkade.

Med dubbdäck behöver du inte leda cykeln – trots att det snöar!

Testresultatet

VTI’s test av dubbdäck för cykel är utan tvekan det mest vetenskapliga test som någonsin gjorts. Man har tagit hänsyn till alla möjliga aspekter som vi vanliga dödliga inte ens vet vad det är. Smaka på de här begreppen: retardationsmätning, tröghetsmoment, skenbara massan, konfidensintervall och variansanalys. Man kan nog vara ganska säker på att de vet vad de håller på med och därför tar vi deras resultat på största allvar.

Resultaten av rullmotståndstestet presenterades i en tabell där rullmotståndet för dubbdäcken noterades i N (newton) där man alltså redan rensat för navfriktion och luftmotstånd. För att göra testet relevant och enkelt att använda räknade man även ut en inbördes procentuell relation mellan varje dubbdäcket och ett referensdäck som var ett vanligt sommardäck. Denna tabell återges nedan.

DäckRullmotstånd, i relation till sommardäck
Schwalbe Marathon Winter Plus+16%
Suomi Tyres W240+30%
Suomi Tyres W106+31%
Innova+34%
Schwalbe Winter+39%
Kenda Klondike+42%
Biltema+40%

Däcktryck och rullmotstånd för dubbdäck

I testet undersökte man också hur mycket rullmotstånd påverkas av högre eller lägre lufttryck i dubbdäcken. Man valde ut ett av däcken och testade rullmotståndet vid olika däcktryck. Det visade sig – föga förvånande – att ett lågt däcktryck har stor inverkan på rullmotståndet. Uppsidan i att ha högre däcktryck i form av lägre rullmotstånd minskar ju högre i tryck man kommer, men man kunde ändå påvisa ett rullmotstånd som var 7,5% lägre när man gick från 4,5 bar till 5,5 bar.

Det visade sig dock också att samtidigt som man fick lägre rullmotstånd fick man sämre grepp och bromsförmåga med 15%. Därför är det nog en bättre idé att köpa rätt däck från början, och pumpa däcket till rekommenderat tryck – då får man både lågt rullmotstånd och bra grepp.

Vill du läsa hela testet kan du göra det här.

cykel på snöig väg
Var försiktig vid halt väglag!
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Frakt

Frakt från 59 kr

Tungt och skrymmande 199 kr

Galet snabba leveranser

Svenskt bolag med svenskt lager ger snabba leveranser i hela landet.

Välkända varumärken

Cykeltillbehör från världens bästa varumärken.

Enkla betalningar med Klarna

Trygga, enkla och säkra betalningar med Klarna.