Galet snabba leveranser

Enormt utbud av cykeltillbehör

Frakt från 59:-

Test av vinterdäck och dubbdäck för cykel

Varje år dyker det upp nya tester på dubbdäck för cykel. Man får motstridiga svar på frågan ”vilket är det bästa dubbdäcket”? Vi på Tooorch baserar våra rekommendationer på VTI’s stora dubbdäckstest. I den här artikeln återger vi testet i kort och koncis form.

Sammanfattning

DäckPlacering
Schwalbe Marathon
Winter Plus
1
Suomi Tyres W2402
Suomi Tyres W1063
Innova4
Schwalbe Winter5
Kenda Klondike5
Biltema5

Man kan konstatera att de däcken som hade 240 dubbar var bäst ur ett trafiksäkerhetsperspektiv. Schwalbe Marathon Winter Plus var i särklass bäst på grepp vid inbromsning, och Suomi Tyres med 240 dubb var bäst vid test av styrförmåga.

När man väger in rullmotstånd var Schwalbe Marathon Winter Plus testvinnaren.

Sammanvägt visar testet att fler dubbar är bättre, och att Schwalbe Marathon Winter Plus är det absolut bästa dubbdäcket.

man cyklar i snömodd
I snö och halt väglag är dubbdäck överlägsna

Inledning

Vi tycker att det är otroligt viktigt att kunna ge korrekta rekommendationer när det kommer till dubbdäck för cykel. Hela poängen med dubbdäck är ju att slippa trilla, slippa olyckor och försäkra sig om fullgott grepp även de dagar som det är snö och is. Därför har vi noggrant gått igenom alla de på marknaden förekommande tester av dubbdäck som har genomförts.

Vår uppfattning är att det bästa testet som genomförts på ett riktigt vetenskapligt vis är VTI’s stora test av vinterdäck och dubbdäck för cykel som gjordes 2018. VTI är Statens väg- och transportforskningsinstitut – ett oberoende och internationellt forskningsinstitut inom transportsektorn. Vi baserar därför alltid våra rekommendationer på VTI’s slutsatser. I den här artikeln återger vi huvuddragen av testet.

Däcken som var med i testet

Man valde däck som skulle representera hela marknaden för dubbdäck och såg till att ta med de mest populära däcken. Det finns många fler och tyvärr var inte Continentals dubbdäck med men man kan nog lugnt sluta sig till att de skulle klarat sig bra i testet. Man valde ut sju dubbdäck och två dubbfria vinterdäck och samtliga däck som testades monterades på en klassisk damcykel.

DäckStorlekAntal dubbDubbutstick
Schwalbe Marathon
Winter Plus
35-6222401,4 mm
Suomi Tyres W24040-6222401,0 mm
Suomi Tyres W10637-6221061,0 mm
Innova38-6221101,3 mm
Schwalbe Winter35-6221201,4 mm
Kenda Klondike37-6221001,3 mm
Biltema37-6221442,2 mm

Vi vill poängtera att då testet genomfördes hette Schwalbes däck med 240 dubbar ”Schwalbe Marathon Winter”. Det är dock samma däck som Schwalbe Marathon Winter Plus, och därför väljer vi att nämna däcket vid dess nuvarande och rätta namn i hela denna artikel.

Man hade även med några dubbfria däck men tester på is ger ingen större mening eftersom ett dubbfritt vinterdäck är nästan lika dåligt på is som ett sommardäck.

Förutsättningar för testet

I testerna valde man att köra med ett och samma däcktryck för alla dubbdäcken. Det tryck man valde var 4,5 bar som man ansåg låg mitt i de rekommenderade spannen.

Det var +5°C ishallen och istemperaturen var ca -4°C vid testerna. Det var helt klart halt och inte så lätt att cykla med sommardäck på testernas banor.

De dubbfria vinterdäcken klarade av naturliga skäl inte isen speciellt bra – samma sak gäller såklart ute i det fria verkliga livet. Dubbfria vinterdäck är bäst om det är snö eller kallt och blött. På ren is biter bara dubbdäck – precis som för bilar. Därför kan man nästan bortse från de dubbfria vinterdäcken i detta test.

Bromstester av dubbdäck

Man testade alla däcken i en ishall på konst-is. Detta får väl vara rimligt verklighetstroget även om snö och is kan ge lite annorlunda väglag. Det fina med en ishall är såklart att det är lättare att jämföra mellan olika däck. Bromstesterna gjordes genom att cyklisten fick tvärbromsa från en given hastighet med maximal broms antingen bak (fotbromsen) eller fram (handbromsen). Man definierade maximal bromsverkan som full broms utan att cyklisten var tvungen att sätta ner foten eller falla omkull.

Man använde lasermätare som mätte ingångshastighet och utgångshastighet mellan två punkter. Ingångshastigheten på is var 15 km/h. Man testade även på asfalt och då var hastigheten 25 km/h. Måttet för bromsverkan var hur snabbt cyklisten kunde sänka hastigheten mellan de två punkterna. Man gjorde test både med inbromsning bara med framhjulet och bara med bakhjulet och totalt gjordes 20 inbromsningar per däck.

Resultatet av bromstestet visade entydigt att Schwalbe Marathon Winter Plus var det bästa dubbdäcket både vid inbromsning endast med bakbroms och vid inbromsning endast med framhjulet. Schwalbe Winter (120 dubb) kom tvåa för bakhjulet och på delad fjärdeplats för framhjulet.

Som kontroll genomfördes bakhjulstestet med sommardäck och dubbfria vinterdäck. Det var tydligt att dubbdäcken är helt överlägsna på is. Schwalbe Marathon Winter (240 dubb) var ungefär dubbelt så effektivt på att bromsa med bakhjulet som de dubbfria och sommardäcken.

cykel i snö
Dags att plocka fram vinterdäcken – dubbdäck är bäst

Test av manöverförmågan

Man genomförde även ett så kallat handlingstest som mäter manövrerbarheten på is. Testet går ut på att man cyklar en utmanande bana på så kort tid som möjligt och därefter ger cyklisten däcket ett subjektivt betyg på hur välkontrollerat däcket upplevdes. Det är inte den kortaste varvtiden som har störst betydelse, utan snarare upplevelsen. Det gör att det var viktigt att det var erfarna cyklister som genomför testet.

Man satte upp en lämplig slalombana med koner på isen där man cyklade i hastigheter på mellan 3 km/h och 10 km/h. Cyklisterna var självklart utrustade med skyddsutrustning och hjälm, knäskydd, armbågsskydd och handledsskydd. Banans totala längd var 40 meter och medelhastigheten var 4-6 km/h. Banan testade både cykelstabilitet vid bromsning och acceleration samt styrning och lutning vid svängar. Varje däck testades 4 gånger av varje cyklist och de var inte medvetna om vilket däck de testade.

Bilderna visar den isbana som sattes upp, och hur man cyklade

Resultatet av handlingstestet visade att de kortaste varvtiderna uppnåddes med Suomi Tyres W240 (81,9 sekunder), Schwalbe Marathon Winter Plus (84 sekunder) och däcket från Innova (82 sekunder). Testförarna fick även ge ett subjektivt omdöme av upplevelse av kontroll. Man gav ett betyg på en skala från 1-7. Även där blev resultatet ungefär samma med de tre däcken ovan i topp.

Vår uppfattning är på basis av vår tolkning av testet ändå att flest dubbar är säkrast, och bromstesterna visar också tydligt att bromsförmågan är avsevärt bättre med fler dubbar.

Däcktryckets inverkan på greppet

Man genomförde också bromstester (bakhjuls-inbromsningar) med Schwalbe Marathon Winter Plus och Biltema-däcket med olika däcktryck för att förstå om däcktrycket påverkade greppet. Man valde dessa däck eftersom det var det bästa och det sämsta däcket i bromstesterna vid det utvalda trycket på 4,5 bar.

Det visade sig att ett lägre däcktryck ledde till något bättre grepp – precis som vid annan cykling – men skillnaden var inte så stor. Schwalbe-däcket påverkades mycket mindre, medan Biltema-däcket fick en 15% bättre bromsprestanda. Givetvis ökade säkert rullmotståndet markant så att köpa ett billigt däck och köra med lågt lufttryck är förmodligen en dålig (och energikrävande) metod.

Test av dubbdäck på asfalt

Inbromsningar på både våt och torr asfalt genomfördes och man gjorde 5 inbromsningar med bakhjulet för varje däck. Det visade sig att det inte var någon egentlig skillnad mellan varken sommardäcken eller något enskilt dubbdäck. Man kan alltså sluta sig till att dubbdäck inte har ett sämre grepp varken på torr eller våt asfalt jämfört med sommardäck.

Rullmotstånd

Man testade även rullmotståndet för dubbdäck och de dubbfria vinterdäcken. Resultatet visade att det var ett däck som var i särklass bäst: Schwalbe Marathon Winter Plus. I princip var resultatet av testet att alla dubbdäck hade ett rullmotstånd som var ca 40% högre än ett motsvarande sommardäck. Schwalbe Marathon Winter Plus hade endast 16% högre rullmotstånd jämfört med sommardäcket. Läs gärna hela vår artikel om rullmotstånd för dubbdäck här.

Vill du läsa hela VTI’s test kan du göra det här.

Med dubbdäck kan man cykla på glaciärer!
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Frakt

Frakt från 59 kr

Tungt och skrymmande 199 kr

Galet snabba leveranser

Svenskt bolag med svenskt lager ger snabba leveranser i hela landet.

Välkända varumärken

Cykeltillbehör från världens bästa varumärken.

Enkla betalningar med Klarna

Trygga, enkla och säkra betalningar med Klarna.