Galet snabba leveranser

Enormt utbud av cykeltillbehör

Frakt från 59:-

7 enkla steg för att montera dubbdäck på din cykel

Att cykla året runt har blivit populärt och för att cykla säkert när det är snö och is krävs det vinterdäck på cykeln. Det finns både dubbdäck och utan dubb. I denna steg-för-steg guide lär vi dig hur man monterar dubbdäck och vad man ska tänka på.

Att byta till vinterdäck på sin cykel är oftast lika lätt som att byta vanliga cykeldäck. Man bör vara lite extra försiktig om dubbdäcken är nya eftersom dubbarna faktiskt kan skäras. Ett par handskar är en billig försäkring mot det. Behöver du nya dubbdäck kan du se alla våra dubbdäck här.

Om du undrar över vilket det bästa dubbdäcket är kan du läsa om dubbdäckstest här. Vår rekommendation är Schwalbe Marathon Winter Plus – det vann testet och är enligt vår mening det absolut bästa däcket. Du kan se detta däck här.

Steg-för-steg guide: montera dubbdäck

Att montera dubbdäck är enkelt! Det tar inte mer tid än att montera ett par vanliga cykeldäck. Var försiktig så att du inte skär dig på dubbarna och använd såpvatten så kommer det att gå toppen.

Total tid: 10 minuter

 1. Montera av hjulet och släpp ut luften

  släpp ut luften ur sommardäcket

  Först monterar du av hjulet från cykeln. Oftast görs detta genom att använda en fast nyckel med öppning på 15 mm. Vi avråder starkt ifrån att använda skiftnyckel eller liknande universalnycklar chansen finns då att du drar din mutter rund och det skapar stora problem. På cyklar med snabbkoppling är det bara öppna snabbkopplingen och ta loss hjulet. Därefter släpper du ut luften ur däcket.

 2. Kräng av sommardäcket

  Kräng av sommardäcket

  Använd tummarna för att pressa ner däcket så det släpper från fälgkanten. Stoppa in däckavtagaren (använd en i plast så minskar risken att du skadar slangen) mellan däckets kant och fälgen och bänd ut kanten. Stoppa därefter in ännu en däckavtagare 10 cm från den första. Nu bör du kunna bända ut kanten, och dra loss den längs med hela fälgen.

 3. Dra ut slangen och ta av däcket

  dra ur slangen ur sommardäcket

  Dra ut slangen längs med hela däcket. Dra däck-kanten åt sidan lite vid ventilen så att du lyckas få ur även ventilen. Glöm inte den lilla låsringen som sitter gängat och håller slangen på plats. Ta därefter av däckets andra sida så att fälgen är tom på däck. Förvara dina sommardäck mörkt och svalt (läs gärna vår artikel om att lagra däck här.)

 4. Montera dubbdäckets ena sida

  Montera dubbdäckets ena sida

  Undersök om däcket har en rotationsriktning. Denna brukar anges i form av en pil – pilen skall då peka framåt när däcket sitter på hjulet och hjulet är monterat på cykeln. Sätt på dubbdäcket på fälgen med däckets ena kant. Den första är normalt enkel och kan göras utan däckverktyg (däckavtagare). Ett trick är alltid att tänka på att däckets kant behöver vara i centrum av fälgen eftersom fälgen har en mindre omkrets där vilket gör det enklare.

 5. Montera slangen i dubbdäcket

  Montera slangen i dubbdäcket

  Ofta kan du återanvända samma slang till dina vinterdäck om du köpt en närliggande dimension på vinterdäck som dina sommardäck. Sätt i ventilen, för däckets kant över slangen och montera slangen runt om hela däcket. Pumpa slangen något lite så att den blir lite formligare så blir det enklare.

 6. Pensla med såpvatten och kräng på dubbdäcket

  Pensla med såpvatten på dubbdäckets kant

  Pensla fälgen och dubbdäckets kant med såpvatten. En blandning på 1+5 mellan såpa (eller diskmedel) och vatten brukar fungera bra. Därefter kränger du på däckets andra kant. Med såpvatten brukar det gå bra utan att använda däckavtagaren. Om det är svårt kan man alltid hjälpa till och bända däckkanten över fälgkanten med verktyget. Var försiktig så att du inte klämmer slangen.

 7. Pumpa dubbdäcket och montera på cykeln

  Pumpa dubbdäcket

  När däcket är på plats bör du pumpa upp det lite över angivet maxtryck (maxtryck återfinner du på däcket). Detta görs för att däcket ska sätta sig helt på plats fälgen. Undersöka däcket så att det sitter jämt och fint. Släpp sedan ur luft så att däcket är pumpat till rekommenderat maxtryck. Därefter kan du montera hjulet på cykeln igen! Om du har nya dubbdäck behöver du köra in däcken först. Läs mer om det i avsnittet nedan.

Med nya dubbdäck kan du njuta av härlig vintercykling!

Att köra in dubbdäck

 1. Pumpa dubbdäcken till maximalt lufttryck (står angivet på däcksidan)
 2. Cykla med däcken på asfalt eller isfritt underlag minst 40 km, men gärna mer
 3. Undvik kraftiga accelerationer och inbromsningar under inkörningsperioden

När inkörningsperioden är slut bör du sluta använda maximalt lufttryck. För att få absolut bästa fästet på is och hårt packad snö bör du istället använda ett lågt lufttryck – förslagsvis nära det lägsta lufttrycket som står angivet på däcksidan.

Kom ihåg att dubbdäck alltid tappar en del dubb även om du kör in dom ordentligt. Du kan köpa nya ersättningsdubbar som är enkla att montera in i däcken.

Extra tips för att montera av hjulet

Har du en cykel med växlar i navet så kan du komma behöva lossa vajern från infästningen mot navet. Samt om du har fotbroms behövs även armen för fotbromsen lossas för att kunna ta loss hjulet. Har du en cykel med v-bromsar kan du släppa på vajern genom att häkta ur den ur sitt fäste eller genom att tömma ur luften ur däcket som just nu sitter monterat för att få av hjulet från cykeln. Har du en cykel med utanpåliggande växlar se till att växla ner så att kedjan ligger på de minsta dreven innan du börjar montera bort hjulet eftersom det då blir enklare att trä tillbaka hjulet senare.

Har du en cykel med navdynamo eller en elcykel med motorn i framhjulet, glöm inte loss att undersöka hur kabeln sitter fast i navet innan du börjar lossa på hjulets muttrar, detta för att förhindra att kablar och kontakter skadas.

2 comments

 1. Patric de Boussard

  Bra att nämna är att man bör cykla in sina dubbdäck på asfalt några mil innan man påfrestar dubben på ojämn mark.

  1. Självklart – bra synpunkt. Det lägger jag till 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Frakt

Frakt från 59 kr

Tungt och skrymmande 199 kr

Galet snabba leveranser

Svenskt bolag med svenskt lager ger snabba leveranser i hela landet.

Välkända varumärken

Cykeltillbehör från världens bästa varumärken.

Enkla betalningar med Klarna

Trygga, enkla och säkra betalningar med Klarna.