Galet snabba leveranser

Enormt utbud av cykeltillbehör

Frakt från 59:-

Rätt lufttryck i dina cykeldäck

Att välja rätt lufttryck i dina cykeldäck minimerar punkteringsrisken, gör cyklingen enklare och roligare – och både däcken och slangen håller längre.sammanfattning på artikeln om lufttryck

Först och främst behöver du en däcktrycksmätareVilket lufttryck bör du ha i dina cykeldäck?

Nedanstående tabell kan fungera som tumregel för rätt däcktryck vid olika bredder på däcket. För lite mer detaljerade råd – se respektive cykeltyp i menyn ovan.

Däckets bredd Cyklist 60 kg Cyklist 85 kg Cyklist 110 kg
25 mm 6,0 bar 7,0 bar 8,0 bar
28 mm 5,5 bar 6,5 bar 7,5 bar
32 mm 4,5 bar 5,5 bar 6,5 bar
37 mm 4,0 bar 5,0 bar 6,0 bar
40 mm 3,5 bar 4,5 bar 6,0 bar
47 mm 3,0 bar 4,0 bar 5,0 bar
50 mm 2,5 bar 4,0 bar 5,0 bar
55 mm 2,0 bar 3,0 bar 4,0 bar
60 mm 2,0 bar 3,0 bar 4,0 bar

Däcktryck för standardcyklar

När det kommer till alla former av standardcyklar såsom elcyklar, hybridcyklar, herrcyklar, damcyklar och juniorcyklar är lufttrycket även här en viktig aspekt. Återigen är det rullmotstånd, grepp och bekvämlighet som påverkar din upplevelse.

Tumregel för däcktryck till standardcykel

Tumregel för däcktryck till standardcykel

Om man antar en bredd på däcket om 40 mm och en kroppsvikt på 60 kg bör lufttrycket normalt vara ca 3,5 Bar och om kroppsvikten istället är 85 kg bör lufttrycket öka till 4,5 Bar.

Tillbaka till innehållsförteckningen

Däcktryck för landsvägscyklar

När du cyklar landsväg på en racercykel har den gängse visdomen alltid sagt att ett högre däcktryck ger lägre rullmotstånd. Denna sanning har dock utmanats mer och mer på sistone. Om du har ett för högt lufttryck kan däcken inte ta upp de små ojämnheterna i vägbanan. Det leder till att du får en stötig cykling och framförallt försvinner en hel del rörelseenergi i fel riktning (uppåt och neråt).

Ett något lägre lufttryck kan alltså ge snabbare cykling – därför börjar fler och fler cykla landsväg på bredare däck med lite lägre lufttryck. Läs gärna vår artikel om bredare landsvägsdäck – den beskriver varför lägre lufttryck ger snabbare cykling.

Normalt lufttryck för däck till landsvägscykel

Normalt lufttryck i däck till landsvägscykel

Om man antar en bredd på cykeldäcket om 25mm och en kroppsvikt om 60 kg är det normala lufttrycket ca 6 Bar. Om du istället väger 85 kg är det normala lufttrycket 7-8 Bar. Detta är verkligen bara tumregler – det bästa är att kika på däcket vad som är maxtryck och därefter testa sig fram till sitt eget optimala däcktryck.

Tillbaka till innehållsförteckningen

Däcktryck för gravelbikes

En gravelbike är som en robust landsvägscykel med kraftigare bromsar, drivlina, växlar osv. Därtill har dessa cyklar grövre däck med större volym – någonstans mittimellan XC mountainbikes och landsvägscyklar. Ett lägre lufttryck är positivt för bekvämlighet och grepp men ger samtidigt lite högre rullmotstånd. För gravelbikes rekommenderar vi dig verkligen att prova dig fram. Skaffa en digital däcktrycksmätare och prova.

rekommenderat däcktryck gravelbike

Ju slätare grusväg, desto slätare däck och desto högre däcktryck

Om vi antar att du väger 70 kilo och kör med 35 mm breda däck kan följande gälla som en tumregel.

  • för däck med slang: 3,3 bar fram och 3,5 bar
  • för däck som är monterade tubeless: 2,5 bar fram och 2,6 bar bak

Tillbaka till innehållsförteckningen

Däcktryck för mountainbikes

Lufttrycket i däcken på en MTB är en av de allra viktigaste aspekterna för att få en optimal cykling. Man vill normalt sett ha så lågt däcktryck som möjligt ner till en gräns där man får genomslagspunktering (snakebite – se ovan). Ett lägre däcktryck ger bättre grepp och mer ’smooth’ cykling – det känns lite som att surfa över rötterna. Om det är hårt packade stigar kan ett högre lufttryck ge lägre rullmotstånd så det är alltid en balans mellan var du skall cykla och dina egna preferenser. Vi har skrivit en hel artikel bara om lufttryck för mountainbiking. Poängen är att testa sig fram till sitt egna optimala däcktryck.

Tumregler för däcktryck till MTB

Några tumregler för däcktryck till MTB – men testa dig själv fram!

Generellt kan sägas att vid en bredd på cykeldäcket om 55 mm och en kroppsvikt på 60 kg är det normala lufttrycket ca 2 Bar och vid en kroppsvikt på 85 kg ca 3 Bar. Det är dock siffror som passar bättre för XC / Crosscountry än för trail och terräng. Många som cyklar på tekniskt svåra partier sänker däcktrycket ner mot 1,6-1,8 Bar för att öka friktion och grepp, och för att erhålla en högre grad av stötdämpning. Notera att man därmed också markant ökar risken för punktering om du kör med slang. För tubeless är risken inte lika stor.

Tillbaka till innehållsförteckningen

Vanliga frågor & svar kring däcktryck för cykel

Vilka externa faktorer påverkar däcktrycket?

Rätt däcktryck påverkas av en rad faktorer: däckets volym, bredd på dina fälgar och cykeldäck, temperaturen där du cyklar, bromsverkan och mycket mer. Men det fina är att lufttryck är gratis och det är enkelt att experimentera tills du hittar ett däcktryck som känns optimalt.

Tillbaka till innehållsförteckningen

Hur påverkas cyklingen av lufttrycket?

Generellt kan man säga att ju hårdare pumpade cykeldäck, desto mer lättrullad blir din cykel, och ju mjukare pumpade cykeldäck, desto bättre grepp och friktion kommer du att ha – åtminstone till en gräns där däcktrycket är alltför lågt.

  1. Greppet påverkas väldigt mycket av lufttrycket i dina däck. Ett däck som kan anpassa sig till underlaget och forma sig efter stenar, rötter eller grusbitar får en större yta mot underlaget och får bättre tag och bättre grepp. Om däcket har ett för högt lufttryck studsar det bara över underlaget och får inte tag eller grepp på samma sätt. På jämna underlag (asfalt, slät grusväg) kan greppet från ett hårt pumpat däck räcka.
  2. Rullmotståndet påverkas också mycket av lufttrycket. Har du för lite luft får du kämpa med högre friktion och större yta mot underlaget – det är alltså en balans i relation till greppet. På grova underlag (terräng, lös stig, grov stig, grov grusväg) kan ett lägre lufttryck ge lägre rullmotstånd för att det blir en mjukare färd över alla små hinder i form av rötter, stenar osv.
  3. Bekvämligheten påverkas enormt. Om du cyklar landsväg och har högt lufttryck får du en stötig färd och blir snabbt trött i armarna. Om du cyklar MTB gäller samma sak. Det går dessutom mycket snabbare med lägre lufttryck dels för greppet och dels för att man ’surfar’ över rötterna med lägre lufttryck. Dessutom blir det alltså MYCKET skönare.

Tillbaka till innehållsförteckningen

Är det skillnad på lufttrycket i däck med slang och slanglösa däck?

Om du kör med slang måste man vara lite mer försiktig med lågt lufttryck. En vanlig form av punktering är ’snakebite’ eller ormbett. Det ser ut som två små hål på slangen och liknar ett ormbett. Snakebite uppstår när man får genomslag – dvs när du till exempel kör över en trottoarkant (eller sten eller rot) och har så lite luft i däcket att slangen kläms mellan fälgens kant och underlaget. På svenska brukar man kalla det klämpunktering. Kör du utan slang eller tubeless får man oftast inte den här typen av punktering. Läs mer om tubeless i vår artikel här.

I slanglösa däck kan man alltså köra med mycket lägre lufttryck än om du kör med slang. Du uppnår då bättre grepp – i synnerhet i skog och terräng när du cyklar mountainbike är detta en stor fördel.

Tillbaka till innehållsförteckningen

Hur vet jag vilket som är det rekommenderade lufttrycket i mina cykeldäck?

Att ha rätt lufttryck I dina cykeldäck är inte bara ett sätt att få en så behaglig och effektiv cykling som möjligt – det är också ett bra sätt att slippa punktering på dina cykeldäck. Rätt lufttryck är otroligt viktigt för att få ut det mesta av dina däck. Trycket anges i bar eller PSI. Det påverkar komfort, bekvämlighet, grepp, rullmotstånd, stabilitet och styrförmåga. Du behöver en bra däcktrycksmätare för att mäta ditt lufftryck. Läs gärna mer i vår guide om däcktrycksmätare här. 

För att veta vilket lufttryck som är det rekommenderade måste du veta vilka cykeldäck som sitter på din cykel. Det finns alltid en angivelse på däckets sida som anger det rekommenderade lufttrycket för just det däcket. Lufttrycket anges oftast både i PSI (Pounds per square inch) eller Bar. Som tumregel kan man saga att smala cykeldäck behöver ett högre lufttryck och breda cykeldäck behöver ett lägre lufttryck.

Cykeldäck för landsvägscykling behöver normalt ungefär 6-7 Bar medan en hybridcykel kanske behöver 4-5 Bar och en mountainbike 2-3 Bar beroende på preferens och kroppsvikt.

Tillbaka till innehållsförteckningen

Hur pumpar jag cykeldäcken och säkerställer önskat lufttryck?

Det är enkelt att pumpa cykeldäck. Läs vår guide om cykelpumpar här. Du behöver såklart en cykelpump, och så behöver du leta upp ventilerna som sitter på insidan av fälgarna på dina cykelhjul. För att veta det aktuella lufttrycket i dina cykeldäck måste du ha en lufttrycksmätare. De flesta pumpar av typen fotpumpar har oftast en lufttrycksmätare inbyggd – då kan du få en idé. På den kan du följa lufttrycket efterhand som du pumpar – beroende på hur effektiv din cykelpump är kan det ta olika antal pumptag att pumpa ett cykeldäck. Generellt gäller såklart att ju högre däcktryck du vill ha, desto fler pumptag behöver du ta.

cykeldäck som pumpas

Det är enkelt att pumpa cykeldäck

Följ dessa enkla steg för att pumpa dina däck:

  • Leta upp ventilen. Det är en utstickande manick som ser ut som en liten pinne – ofta med en påskruvad hatt på toppen
  • Skruva av hatten
  • Sätt fast cykelpumpen. Det finns tre olika slags ventiler och du måste ha rätt pump för rätt ventil. 
  • Pumpa upp däcken till önskat lufttryck. Följ det ökade lufttrycket på lufttrycksmätaren på din cykelpump.
  • Glöm inte att sätta tillbaka hatten på ventilen. Den skyddar ventilen från skador och smuts.

Tillbaka till innehållsförteckningen

Varför är för lågt eller för högt lufttryck dåligt?

Om du inte har tillräckligt med luft i dina cykeldäck ökar friktionen mot vägbanan markant, och det blir mycket jobbigare att cykla. Om du har en elcykel kommer ditt batteri att räcka mycket kortare sträcka än om du har rätt lufttryck i dina cykeldäck. Dessutom ökar risken för punktering. I synnerhet om du cyklar i skogen med en mountainbike och passerar partier med vassa stenar är det lätt hänt att man får punktering vid för lågt lufttryck.

Punktering på cykeldäck

Större risk för snakebite-punktering med lägre däcktryck – i synnerhet med slang

För högt luftryck är inte heller bra. Samtidigt som ett högre lufttryck minskar rullmotståndet ökar det också hårdheten i cykeldäcken. Det betyder att du kommer att känna alla ojämnheter i vägbanan eller på cykelvägen mycket mer. Ett alltför hart pumpat cykeldäck innebär alltså en mer obekväm cykeltur.

Tillbaka till innehållsförteckningen

Hur påverkas lufttrycket av temperaturen?

Om luftens temperatur ökar med tio grader kommer ditt däcktryck att öka med ca 2-3%. På samma sätt innebär en temperatursänkning att cykeldäckens lufttryck minskar med 2-3%.

cyklist på is

Med dubbdäck kan ha riktigt kul på isen. Kolla ditt däcktryck bara!

Om du har fälgbromsar kan temperaturen I dina cykeldäck öka drastiskt i nerförsbackar om du bromsar ihållande och länge. Då kan det vara en bra idé att ta en paus för att låta dina cykeldäck svalna innan du fortsätter.

Tillbaka till innehållsförteckningen

Hur ofta bör man kontrollera däcktrycket?

Nästan inget cykelhjul håller luften till 100% – visst luftläckage är ganska vanligt. Det betyder att över tiden kommer ditt lufttryck att minska. Därför är det viktigt att kontrollera ditt lufttryck ofta – gärna inför varje cykeltur. Du lär dig snabbt vad som är det optimala lufttrycket för just dina cykeldäck, och därefter är det bara att se till att säkerställa att dina däck håller rätt tryck.

Tillbaka till innehållsförteckningen

Är det bra att ändra däcktrycket vid regn och blöta underlag?

Ja det kan det vara. En del cyklister sänker lufttrycket när det är blött ute eftersom de vill ha ett ännu bättre grepp. Detta är dock nog väldigt marginellt och inget du normalt behöver tänka på.

Tillbaka till innehållsförteckningen

Hur vet jag om mina cykeldäck behöver mer luft?

Det enklaste är att känna på dina cykeldäck med tummen och pekfingret – ta om hjulet och kläm till med tummen. På så sätt kan du få en uppfattning om lufttrycket i däcken – om du gör detta några gånger precis efter att du pumpat däcken till rätt lufttryck kommer du snart att lära dig ’hur det skall kännas’. Men det är långt ifrån optimalt! Det bästa är att använda en däcktrycksmätare.

kolla däcktrycket med foten

Att kolla däcktrycket med handen eller foten funkar dåligt – skaffa en däcktrycksmätare!

Det är alltså nästan omöjligt att veta om du har ett optimalt lufttryck eller inte med tum-metoden. Det mest korrekta sättet är naturligtvis att ta fram en däcktrycksmätare och kontrollera trycket. Om du inte har det kan du ta din cykelpump med tillhörande lufttrycksmätare och ta ett pumptag så att lufttrycksmätaren ger utslag. Då kan du enkelt avläsa om du behöver fylla på mer luft eller om du redan har ett perfekt lufttryck.

En viktig sak att komma ihåg är att lufttrycket i cykeldäcken ökar när man cyklar, eftersom temperaturen i däcken ökar med friktionen som cyklingen skapar. Därför kan det vara bra att kontrollera lufttrycket både innan och under cyklingen för att vara säker på att lufttrycket är optimalt.

Tillbaka till innehållsförteckningen

Är det möjligt att pumpa ett cykeldäck tills det sprängs?

Om du inte har några skador på slangen eller cykeldäcket är det nästan omöjligt att pumpa ett däck så hårt att det sprängs. Det finns stora marginaler och det finns ingen risk att du av misstag pumpar däcket så hårt att det sprängs. Däremot är det viktigt att alltid kolla efter eventuella skador på däcket eftersom ett skadat cykeldäck löper ökad risk att gå sönder. Det finns dock ingen risk för personskador som det kan göra när man pumpar bildäck med tryckluft.

Tillbaka till innehållsförteckningen

cyklist på asfalt

På asfalt kan du köra med högre lufttryck

Om du fick gissa – hur många cyklister tror du cyklar med rätt däcktryck i sina cykeldäck? Nog skulle man ändå tro att det är en majoritet som har rätt pumpade däck? Icke så. Gör det roliga experimentet och ställ dig vid en cykelväg under 10 minuter och räkna cyklar med rätt pumpade cykeldäck. Självklart är det fler i kategorin cykelfantaster som har rätt däcktryck, men överlag är det en stor majoritet cyklister som cyklar med för lite luft i däcken.

Med tanke på hur mycket många cyklister kämpar med att hitta nya sätt att förbättra sin cykling på är det rätt otroligt att så många cyklar med fel däcktryck i sina cykeldäck. I synnerhet med tanke på hur stor effekt rätt däcktryck ändå har på cyklingen. Både upplevelse och effektivitet påverkas rejält.

Tillbaka till innehållsförteckningen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Frakt

Frakt från 59 kr

Tungt och skrymmande 199 kr

Galet snabba leveranser

Svenskt bolag med svenskt lager ger snabba leveranser i hela landet.

Välkända varumärken

Cykeltillbehör från världens bästa varumärken.

Enkla betalningar med Klarna

Trygga, enkla och säkra betalningar med Klarna.