Galet snabba leveranser

Enormt utbud av cykeltillbehör

Frakt från 59:-

Continental GP5000 – ett grymt däck för landsvägscykling

När Continental släppte sitt GP4000 var det många som tyckte att det var det bästa däcket för landsväg som någonsin gjorts. Under 14 år har GP 4000 varit det självklara valet för många… och nu har de gjort det igen i Continental Grand Prix 5000 – eller Conti GP 5000 som det kommer kallas i folkmun.

Ja… Nu har Continental gjort det igen. Den här gången med ett däck som de själva säger är 20 procent mer hållbart och 12 procent snabbare och till råga på allt dessutom bekvämare att cykla på. Är det möjligt? Vi har läst tester om däcket och det stämmer!

Passar en bred målgrupp

Continental har med sina Grand Prix-cykeldäck siktat in sig på en så bred målgrupp som möjligt – detta är däck som passar perfekt alla säsonger (utom vinter och minusgrader såklart) och väglag. Som ett av få däck lyckas GP-serien skapa en grym kompromiss mellan grepp, rullmotstånd och punkteringsskydd. Mycket av denna lyckade kompromiss kommer från Continentals speciella gummiblandning Blackchili som nu till GP5000 blivit ytterligare förbättrad. Fokus har legat på att hitta den rätta balansen mellan grepp och rullmotstånd.

Continental Grand Prix 5000 i butiken

Exceptionellt hög TPI

När man tillverkar cykeldäck pratar man om TPI eller ”thread per inch”. Detta är ett mått som anger trådtäthet eller hur många trådar som finns på en tum i däcket. Ju lägre trådtäthet eller TPI, desto större trådar kan användas vilket innebär att däcket blir mer hållbart och slitstarkt. Ju högre trådtäthet eller TPI, desto tunnare trådar kan användas och däcket kan göras lättare och smidigare vilket ger en bekvämare upplevelse. Normalt brukar vanliga cykeldäck ligga på 60 TPI och landsvägsdäck på 120 TPI. Continental GP5000 ligger på hela 330 TPI vilket är exceptionellt högt – även om den höga siffran delvis förklaras av att man använder 3 lager med 110 TPI vardera.

Ett grepp att prata om

En sak som många diskuterar är huruvida ett mönster kan förbättra greppet eller om det bara är design och något man tror cyklisterna bryr sig om av gammal vana. Det finns många som menar att det bästa greppet får man från däck som i princip inte har något mönster alls eftersom en cykel per definition inte kan uppnå vattenplaning – på alla underlag där däcket inte kan lämna ett avtryck uppnås enligt den teorin det bästa greppet med maximalt med gummi gentemot underlaget. Continental har forskat i frågan och kommit fram till att det nya laserskurna mönstret i GP5000 ger förbättrad väjningsförmåga jämfört med alternativen.

Testet

Cycling Weekly lät testcyklister köra på Continental GP5000 (GP5000 clincher, dvs inte slanglöst) i lite olika förhållanden under hösten 2019. Testteamets känsla var helt klart att GP5000 höll vad det lovar. Det upplevdes som ett riktigt bra racingdäck och även i våta förhållanden gick det utmärkt att gå in i svängar med hög fart. Precis som GP4000 kändes däcket lätt och lättrullat och ändå klarade det ojämnheter i vägbanan utan problem.

Inga punkteringar noterades under testet trots en del tuffare vägpartier. Continentals team bakom GP5000 har jobbat hårt på det nya lagret punkteringsskydd – ett så kallat Vectran Breaker lager som skyddar mot alla former av främmande objekt oavsett om det är glas eller stickor som försöker tränga sig in genom däcket. Som förut nämndes säger Continental att detta skydd har förbättrats med upp till 20% jämfört med GP4000.

Är GP 5000 mer bekväma än 4000?

Det pågår som alla vet en aktiv diskussion i forum och lag om vilka däck som erbjuder den mest bekväma cyklingen utan att prioritera bort rullmotstånd och grepp. Som alltid måste kompromisser göras – men det är uppenbart att Continental och teamet bakom GP5000 har lyssnat på detta.

Continental har lagt till något de kallar “Active Comfort Technology” vilket sägs öka bekvämligheten i cyklingen och minska stötar och vibrationer – utan att påverka rullmotstånd och grepp. Det är svårt att avgöra och omöjligt att mäta, men testteamet bedömde att däcken var extremt bekväma att cykla på.

Continental GP5000 finns som ovan nämnts både som clincher och som slanglöst/tubeless-däck. Utan slang har GP5000 ett TPI på 180 (med 3 lager) och blir mer åt det stabila hållet och lite mindre smidigt.

Sammanfattningsvis är Continental Grand Prix 5000 ett toppenbra däck som förefaller förtjäna allt beröm det har fått. Det är ett bra däck för dig som tränar eller tävlar när du kör på varierande underlag och olika säsonger. Det är inte ett kompromisslöst tävlingsdäck utan ett allround-landsvägsdäck, men som sådant är det frågan om det inte är marknadens bästa!

Klicka här för att se alla Grand Prix 5000-däck hos Toorch.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Frakt

Frakt från 59 kr

Tungt och skrymmande 199 kr

Galet snabba leveranser

Svenskt bolag med svenskt lager ger snabba leveranser i hela landet.

Välkända varumärken

Cykeltillbehör från världens bästa varumärken.

Enkla betalningar med Klarna

Trygga, enkla och säkra betalningar med Klarna.