Galet snabba leveranser

Enormt utbud av cykeltillbehör

Frakt från 59:-

Hjul, däck, slang eller fälg?

Många vill ”laga punkteringar” eller ”köpa nya hjul” när de egentligen menar ”byta slang” eller ”köpa nya däck”. För vår skull får du kalla sakerna vad du vill, men om du vill vinna poäng på forum behöver du ha koll på vad som är vad.

Hjul

Om du monterar ihop en fälg, ett antal ekrar och ett nav så får du ett cykelhjul. Ett cykelhjul kompletteras ibland med t.ex. bromsskivor (om du har skivbromsar på cykeln) och navdynamos, men dessa ingår alltså inte i begreppet ”hjul”. Man pratar ofta om kolfiberhjul, vilket egentligen är lite klumpigt eftersom det i regel enbart är fälgen som är tillverkad i kolfiber.

Fälg

En cykelfälg är den del som cykeldäcket fästs på. Om du använder slang eller kör Tubeless Ready så behöver du ett fälgband. Om du använder tubdäck (vilket nästan enbart proffscyklister gör nuförtiden) så limmas däcket istället på fälgen.

Fälgband

Ett fälgband, eller fälgtape som de också kallas, är ett band som ligger inuti fälgen och skyddar slangen mot ekernipplarna.

Däck

Cykeldäck är enbart själva gummit som fästs på fälgen. Punkt. Cykeldäck tillverkas i tusentals olika varianter, färger och bredder.

Slang

En cykelslang ligger mellan fälgbandet och däcket, och fylls med luft. När du får punktering så är det slangen som gått sönder – inte däcket. Givetvis kan även däcket ha gått sönder (t.ex. om du cyklat på en spik), men eftersom ett däck inte har till uppgift att hålla inne luft så kan det inte få punktering.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Frakt

Frakt från 59 kr

Tungt och skrymmande 199 kr

Galet snabba leveranser

Svenskt bolag med svenskt lager ger snabba leveranser i hela landet.

Välkända varumärken

Cykeltillbehör från världens bästa varumärken.

Enkla betalningar med Klarna

Trygga, enkla och säkra betalningar med Klarna.