Galet snabba leveranser

Enormt utbud av cykeltillbehör

Frakt från 59:-

Magic Mary ADDIX Soft vs Nobby Nic ADDIX Speedgrip

Som en typisk ”intermediate” mountainbike-åkare är det inte så lätt att välja prylar. Men jag ställde mig frågan; spelar det ens någon roll? Kan jag känna skillnad på olika däck med olika gummiblandningar? I den här artikeln testar vi Schwalbe Magic Mary ADDIX Soft och jämför med Schwalbe Nobby Nic ADDIX Speedgrip.

En genomsnittlig MTB-åkares perspektiv

Jag har blivit en inbiten mountainbike-åkare men jag har inga illusioner om att jag är någon expert. Min cykling sker framförallt på rätt tekniska stigar och off-road ute i Hellas utanför Stockholm. Jag har kört på Nobby Nic med ADDIX Speedgrip sedan de kom och har alltid tyckt att däcken är grymma. För att jämföra Nobby Nic med ADDIX Speedgrip med ett annat nytt däck: Magic Mary med ADDIX Soft plockade vi fram två identiska el-mountainbikes från franska Moustache försedda med Bosch Performance CX. Full fart alltså!

Mountainbike cyklar nerför klippa
Bra grepp på klipporna

Den ena cykeln var försedd med Magic Mary ADDIX Soft, och den andra med Nobby Nic ADDIX Speedgrip vilket gav goda förutsättningar att försöka uppleva vad skillnaden egentligen är. Grundidén med testet var att vi som testade inte är experter – lika mycket som vi testade däcken testade vi frågan; kan nybörjare eller ens rimligt duktiga åkare känna skillnad mellan olika däck?

Faktaruta om däcken

Magic MaryMagic Mary är utpräglat Enduro och Downhill däck. Det är framtaget för att passa varierande underlag och väder och den speciella profilen med rejäla sidor och sidoklackar ger grymt grepp. Ett aggressivt öppet mönster ger bra bromsverkan och grepp vid svängar I jord och lera. Se alla Magic Mary här.
Nobby NicNobby Nic är ett all-mountain mountainbike däck med ett väldigt brett användningsområde. Det är framtaget för att passa på alla underlag både på XC, tekniska trails och även för enduro åkning nerför. Nobby Nic är mer kompromiss än Magic Mary och blir inte lika vasst utför men är bättre på stigcykling. Se alla Nobby Nic här.
ADDIX SoftSchwalbe ADDIX Soft är speciellt framtagen för Enduro och Downhill mountainbikes. Med större andel silika (kiseldioxid) har man uppnått helt nya prestanda och däcken blir mjukare och mer dämpande. Se alla däck med ADDIX Soft här.
ADDIX SpeedgripSchwalbe ADDIX Speedgrip är en nyutecklad gummiblandning framtagen för XC, all-mountain och trail. ADDIX Speedgrip kompromissar mellan mjukare gummiblandningar som ADDIX Soft, och de snabbare gummiblandningarna för XC. Se alla däck med ADDIX Speedgrip här.

Bromstest på asfalt

Vi säkerställde att vi hade exakt samma däcktryck i båda cyklarna; 1.8 bar – inte för att det är det optimala trycket utan för att kunna byta cykel och jämföra äpplen med äpplen. Vi cyklade snabbt ut till berget och började med lite bromstester på asfalt för att få en första idé. Genom att krita upp en linje var planen att se om vi kunde mäta olika bromssträcka. Vi drog upp cyklarna till maxfart; 25 km/h, rullade sista biten innan sträcket och nöp sen till bak och fram för allt vad bromsskivorna höll.

Nu är det ju några el-cykeltillverkare som uppfunnit låsningsfria bromsar till elcyklar och när man skall testa maximalt kort bromssträcka hade såna nog varit toppen. Vi hade tyvärr inga låsningsfria bromsar. Det tog ett tag innan vi hittade ett läge där vi tyckte att vi bromsade maximalt utan att låsa däcken och få sladd. Men.. det är bara att erkänna – det blev olika resultat varenda gång. Det är svårt att veta om man får till den optimala bromsverkan och därför kan jämföra ordentligt. Inget utslag där alltså.

Vårt hemliga paradis; Rabbit Mountain

Vi cyklade ut i Nacka reservatet på ett berg som ligger strax väster om Tyresö och precis söder om slottet Erstavik. Harberget.. eller som vi döpt om det till – Rabbit Mountain. Rabbit Mountain erbjuder teknisk terräng med flera ’svarta’ utförslöpor på klippor och stenig terräng – ett perfekt ställe att testa bromsverkan, styrförmåga, grepp och kontroll.

Mountainbiker cyklar genom skog
På väg till Rabbit Mountain

Testcykling

Därefter körde vi några egenutvecklade stigar som totalt ger en 20km runda på hemliga rådjursstigar i väldigt krävande terräng; Rabbit Mountain loop trail, Rabbit Mountain Botlane och Rabbit Rock. Vi valde att köra flera av de bästa avsnitten både med tekniska partier och en del små natur-dropp flera gånger först med ena cykeln och därefter med den andra. Samtidigt som jag försökte bemästra kraften i elmotorn och klara stigens utmaningar försökte jag ha testprotokollet i bakhuvudet.. ”cornering.. control.. damping osv”. Det var inte helt lätt.

Ett problem med ett test är såklart att man inte kan ”unknow” vad resultatet borde bli och hur jag än försökte köra utan förväntningar tyckte jag mig gång på gång uppleva att ADDIX Soft gav ett lite bättre grepp och mjukare gång. I synnerhet när vi åkte nerför fort och behövde svänga eller bromsa tyckte jag att Magic Mary med ADDIX Soft gav mig bättre kontroll än Nobby Nic med ADDIX Speedgrip.

Mountainbiker cyklar uppför klippa
elcykeln hjälper till uppför

Vår slutsats – Magic Mary var skönare

Efter ungefär 20 härliga kilometer fartfylld åkning både uppför och nerför och över hällar, klippor och i svåra teknisk steniga partier var vi rätt överens; vi tyckte att cykeln med Magic Mary och ADDIX Soft var skönare.

Mountainbikers i motljus
Vid Erstavikens rand

Till sist begav vi oss hemåt med en enkel och ganska tydlig slutsats. Man måste nog vara en mer erfaren och avancerad cyklist för att till fullo känna och uppleva de subtila skillnaderna i däckens gummiblandningar och kanske till och med mönster.

Däremot är det ju som bekant så att ”perception is reality” och om man köper en produkt som skall leverera en viss upplevelse ökar säkert chanserna att man får det man söker. Vi tror därför på expert-råd och rätt val utifrån hur man skall cykla tills man är så erfaren att man kan genomföra lite mer vetenskapliga tester och till fullo uppleva de små skillnaderna.

Mountainbiker cyklar hem
På hemväg utan att vara så mycket klokare.. men helt klart lite lyckligare 🙂
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Frakt

Frakt från 59 kr

Tungt och skrymmande 199 kr

Galet snabba leveranser

Svenskt bolag med svenskt lager ger snabba leveranser i hela landet.

Välkända varumärken

Cykeltillbehör från världens bästa varumärken.

Enkla betalningar med Klarna

Trygga, enkla och säkra betalningar med Klarna.