Galet snabba leveranser

Enormt utbud av cykeltillbehör

Frakt från 59:-

Att välja cykelpump

Alla kan förstå poängen med att ha en cykelpump – men hur väljer man den bästa cykelpumpen beroende på användningsområde?

En djungel av cykelpumpar

Det finns mängder med olika cykelpumpar för olika situationer och användningsområden, och det finns cykelpumpar i olika prisklasser och med olika kvalitet. Här hittar du en guide som hjälper dig att välja rätt cykelpump för det du behöver den till. Vi går igenom olika funktioner såsom däcktrycksmätning, snabbhet i pumpningen, vikt och storlek och så vidare. Nedan hittar du vår guide för att välja cykelpump – och därunder kommer det massor med användbar information om olika slags cykelpumpar och vad du bör tänka på när det gäller att välja cykelpump.

Att välja: Steg för steg-guide

Det här är vår enkla steg för steg-guide för att välja cykelpump.

 1. Välj typ av cykelpump: golvpump, handpump, minipump eller tryckluftspump.
 2. Säkerställ att den pump du väljer klarar din ventiltyp; SV (Presta-ventil eller racerventil), AV (bilventil) eller DV (Dunlopventil eller cykelventil). Se bild nedan.
 3. Välj prisklass och kvalitet.
 4. Säkerställ rätt lufttryck. Läs våra guider om rätt lufttryck.
 5. Ta hand om din pump och njut av din cykling.

Olika typer av cykelpumpar

Det finns en rad olika pumpar på marknaden. De kan delas in i följande kategorier

 • Golvpumpar
 • Handpumpar
 • Rampumpar
 • Minipumpar
 • CO2-pumpar
 • Tubeless-pumpar
 • Dämparpumpar (för att pumpa dämpare)
Marknadens olika typer av cykelpumpar
Det finns många olika typer av cykelpumpar

Golvpumpar

Golvpumpar eller fotpumpar är cykelpumpar som är avsedda att användas hemma och förvaras i garage, förråd eller liknande. De är optimerade för att pumpa snabbt och kunna ge ett högt däcktryck. De är ofta lite mer skrymmande och väger mer än andra lättare pumptyper. Golvpumpar är oftast en lång cylinder med en lång slang och ett munstycke i ändan. Var noggrann med att kontrollera golvpumpens munstycke och att den är kompatibel med de ventiler du vill pumpa. De flesta golvpumpar klarar fler än en ventiltyp.

Det finns golvpumpar med och utan däcktrycksmätare. Det kan vara en god idé att ha en golvpump med däcktrycksmätare för att få ett hum om hur mycket luft man pumpat i sitt däck, men vi rekommenderar ändå att man skaffar sig en separat däcktrycksmätare för att mäta lufttrycket mer exakt. Läs gärna vår guide Hur välja däcktrycksmätare för att lära dig mer.

Handpumpar

Handpumpar är vanliga gamla hederliga cykelpumpar som utgörs av en lång cylinder, ett handtag och ett munstycke. De kan ha en liten slang mellan pumpen och munstycket men oftast har de inte det. Det som är bra med handpumpar är att de är större än minipumpar och kan därför ofta pumpa upp däcket snabbare, men det kan ofta vara lite svåra att använda eftersom de ofta sitter fast direkt i ventilen och det är då viktigt att man kan pumpa utan att ventilen flyttas fram och tillbaka för mycket – det kan då finnas risk att ventilen skadas. Om man har cyklar med DV ventil är ofta denna typ av cykelpumpar lämpliga.

Rampumpar

Cykelpumpar som fästs vid ramen på cykeln är ofta längre och kraftigare än minipumparna och kan därmed pumpa snabbare och ge ett högre lufttryck. Precis som för handpumparna måste man vara försiktig när man pumpar eftersom de kan skada ventilen eller gummit i slangen där ventilen sitter fästad.

Minipumpar

Minipumpar är cykelpumpar som är avsedda att ha med sig i ryggsäcken, i en väska som är fäst i ramen på cykeln. De är den minsta typen av cykelpumpar där du pumpar med handkraft. Vill man ha en ännu mindre cykelpump skall man välja en CO2 pump som pumpar med små engångs tryckluftsbehållare. Minipumparna har fördelen att de är små och lätta. Nackdelen är att det ofta krävs många fler pumptag för att fylla däcket till rätt lufttryck. De är också oftast av typen där munstycket sitter i slutet av själva pumpen vilket betyder att pumptagen måste tas försiktigt så att man inte skadar ventilen.

CO2 pumpar / kolsyrepumpar

Kolsyrepumpar är Cykelpumpar som fyller däcket med luft snabbt och smidigt genom att använda sig av förfyllda luftbehållare med komprimerad kolsyra eller koldioxid (CO2). De är inte de mest miljövänliga cykelpumparna eftersom man inte kan återanvända CO2 behållaren. En CO2 behållare innehåller normalt ca 16 – 25 gram CO2 och kan normalt pumpa upp ett 27,5 tums landsvägsdäck till 8 bar, eller ett 29 tums mountainbike däck till 2,1 bar vilket normalt är fullt tillräckligt. Kom ihåg att man bara har en gång på sig – när CO2 behållaren är tom är den tom så det är viktigt att man gör rätt från början. När man tömmer CO2 behållaren och pumpar däcket blir behållaren väldigt kall och därför är det bra att ha handskar på sig. CO2 pumparna har den nackdelen att CO2 tenderar att läcka ut ur slangen och däcket snabbare än luft och därför måste man oftast kontrollera lufttrycket igen redan nästa dag.

Tubeless pumpar

Detta är cykelpumpar som är specialgjorda för att vara bra på att pumpa slanglösa cykeldäck. När man har slang i däcket är det enkelt att pumpa upp cykelhjulet – man kan pumpa i lugn och ro eftersom varje pumptag och går rakt in i slangen och stannar där. När man byter ett slanglöst däck och skall pumpa upp det måste man ofta skapa en väldigt snabb och stor ström av luft för att tvinga ut sidorna på däcket mot fälgen innan luften hinner läcka ut. Detta görs genom att tubeless-pumpen har en liten tank av luft som man pumpar upp med en manuell handpump först, och därefter släpps allt det lufttryck man pumpat upp i tanken snabbt ut till däcket vilket skapar en chock-effekt som gör att lufttrycket snabbt tvingar ut däckets sidor och därmed gör att luften stannar i däcket för vidare pumpning.

Dämparpumpar

Detta är små pumpar som är avsedda att användas endast för att pumpa dämpare med luftfjädring. De är oftast försedda med en lufttrycksmätare och en liten slang mellan pumpen och munstycket.

Ventiltyp

Varje typ av cykelpump har ett munstycke som är avsett att passa med en speciell ventiltyp. Det finns i huvudsak tre olika ventiler för cyklar; SV (presta-ventil eller race-ventil), DV (Dunlop ventil) och AV (bilventil). SV är smala ventiler som sitter på lite mer avancerade cyklar. Poängen med att ha en smal ventil är att hålet i fälgen kan göras mindre vilket leder till att man kan göra en starkare fälg och därmed kan fälgen göras lättare. DV ventiler sitter ofta på traditionella standardcyklar. Förr i tiden satt det ett ventilgummi över ventilen men idag är det istället en inbyggd liten kula som stoppar luftflödet och därmed kan man idag även mäta lufttryck i en DV ventil. AV är samma ventil som sitter på bilar. Det är viktigt att kontrollera vilka olika typer av ventiler du vill kunna pumpa med din cykelpump så att du får en pump som passar för dina ventiler. Tänk på att det kan sitta olika ventiler på dina olika cyklar (eller familjens cyklar). Ibland kan det krävas flera olika cykelpumpar eftersom man vill optimera på olika aspekter (vikt, snabbhet osv).

Lufttryck som pumpen ger

De flesta cykelpumpar kan pumpa upp dina däck/din slang till ett tillräckligt högt lufttryck men i synnerhet cyklar som kräver högt lufttryck – till exempel landsvägscyklar – kan en pump som ger extra högt lufttryck vara att föredra. Det finns pumpar som kan ge ett så högt tryck som 160 PSI eller 11 bar vilket i del flesta fall aldrig behövs.

Ett landsvägsdäck rekommenderas normalt maximalt upp till 9 bar om man väger över 85 kg så därför kan de flesta cykelpumpar klara vad som behövs. Var lite noggrann med att kontrollera maximalt lufttryck om du skall köpa en minipump eller en pump som monteras på cykeln eftersom de inte alltid klarar lika högt däcktryck och därför inte är lämpade för exempelvis landsvägscyklar. Läs gärna vår guide om rätt lufttryck.

Storlek och vikt

När du skall välja cykelpump är det viktigt att tänka på storlek och vikt. Om du skall ha pumpen i garaget eller förrådet spelar detta såklart ingen roll – detta är ofta golvpumpar och det viktigaste kanske är att pumpen kan pumpa upp ett cykelhjul snabbt. Men om du skall ha pumpen i din ryggsäck eller placerad på cykeln kan vikten och storleken vara viktiga kriterier.

De flesta cyklister har en rejäl och snabbpumpande cykelpump för hemmabruk i garaget eller förrådet, och en annan mindre och lättare cykelpump för mountainbike eller landsvägsbruk. Jämför olika cykelpumpar mot varandra för att se vilken som är lättast eller som uppfyller dina behov bäst.

Cykelpumpar kan vara tillverkade av metall, aluminium eller plast. Generellt kan man säga att cykelpumpar av plast inte håller lika länge som pumpar av aluminium eller metall. De senare är normalt lite dyrare och håller längre. Som med det mesta får man vad man betalar för, men för minipumpar kan aluminium vara bättre än metall eftersom det är ett lättare material.

Lufttrycksmätare

Det finns sällan lufttrycksmätare på mindre cykelpumpar eller minipumpar, men på golvpumpar är det vanligt att lufttrycksmätare ingår. Läs gärna vår guide Hur välja däcktrycksmätare för att lära dig mer om däcktrycksmätare. Vår rekommendation är att inte välja cykelpump för att få en bra däcktrycksmätare eftersom de mätare som sitter på cykelpumpar sällan är speciellt exakta. Köp istället en separat och exakt digital däcktrycksmätare, och en cykelpump som är snabbpumpande och som ger dig en indikation över däcktrycket.

Hur snabbt pumpar cykelpumpen?

Olika cykelpumpar kan pumpa upp ditt hjul olika snabbt. För den som har fått punktering ute i skogen och skall pumpa upp den nya slangen / däcket med en minipump så är detta uppenbart. Det kan ta väldigt lång tid och man kan räkna över hundra pumptag innan däcket är hårt och har rätt lufttryck igen. Om man cyklar i tuff terräng och gillar att köra med lite lägre lufttryck för att optimera grepp finns det en risk att man får punktering lite oftare. Då kan det vara värt att ha med sig en lite större och mer snabbpumpande cykelpump i sin ryggsäck.

Det finns lättviktspumpar som är längre än minipumparna men som kan pumpa upp en däck mycket snabbare än de minsta pumparna. Ett allternativ är en snabbpump med tryckluftstub (CO2). Den pumpar upp ett hjul på några få sekunder genom att släppa ut en stor mängd luft på kort tid. Läs gärna vår guide om hur du pumpar med CO2 pump.

De golvpumpar som normalt är avsedda att ha hemma i garage eller förråd kan pumpa upp ett däck betydligt snabbare än de mindre pumparna – men ibland kan den större volymen också innebära att pumpen inte kan uppnå lika högt maximalt däcktryck. Kontrollera pumpens specifikationer innan du köper.

Vi hoppas att denna guide har hjälpt dig i jakten på den perfekta cykelpumpen! Om du har ytterligare frågor är du välkommen att kontakta oss på [email protected].

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Frakt

Frakt från 59 kr

Tungt och skrymmande 199 kr

Galet snabba leveranser

Svenskt bolag med svenskt lager ger snabba leveranser i hela landet.

Välkända varumärken

Cykeltillbehör från världens bästa varumärken.

Enkla betalningar med Klarna

Trygga, enkla och säkra betalningar med Klarna.