Galet snabba leveranser

Enormt utbud av cykeltillbehör

Frakt från 59:-

Däcktryck för Mountainbike (MTB) – hur du optimerar

Att hitta det optimala däcktrycket är en konst. Många faktorer spelar in – åkstil, vikt och underlag är några. Den här guiden hjälper dig att testa dig fram till ditt eget optimala däcktryck för mountainbiking.

sammanfattning på artikeln

Rätt lufttryck är superviktigt

När man är ute I skogen, på stigen eller på berget och cyklar med sin MTB är däcken och hjulet den enda kontaktytan mellan dig och underlaget. Det gör att däcken påverkar upplevelsen av cyklingen i väldigt hög grad. Därför är valet av däck och kanske ännu viktigare däcktrycket av allra högsta vikt. Många lägger stort fokus på alla möjliga dyra tillbehör eller uppgraderingar på sin cykel men missar det viktigaste av allt; däcktrycket. Det är dags att ta en grundligare titt på just däcktryck till mountainbiking!

Rätt lufttryck är en stor fördel

Vad är egentligen rätt däcktryck? Om man ställer den frågan ute i spåret till exempel i Hellas utanför Stockholm får man väldigt många olika och ofta otydliga svar. Många åkare känner på däcket med tummen och svarar lite svävande. Ändå är däcktrycket det första och billigaste sättet att bli en bättre MTB-åkare förutom träning såklart. Det finns två olika metoder som tar dig mycket närmare målet; ett optimalt däcktryck för rätt förhållanden, åkstil, cykel, underlag osv.

Greppet påverkas massor

Om man börjar med grepp vilket väldigt många pratar om – I synnerhet när det kommer till val av däck, däcktillverkare och däckmodell – så påverkas greppet nästan mer av däcktrycket än av vilket däck du använder. Nästan. Finns det ett optimalt däcktryck som maximerar greppet? Svaret är självklart nej – eftersom det finns lika många underlag, cyklar, åkare och förhållanden som det finns olika nivåer på däcktryck.

Vad påverkar lufttrycket i däcken?

En rad olika faktorer påverkar däcktrycket;

  1. Cyklistens vikt
  2. Fälgens bredd
  3. Däckets bredd
  4. Däckets gummiblandning och däckstommen
  5. Framdäck och Bakdäck
  6. Blött eller torrt på stigen eller i skogen
  7. Rötter, klippor eller mer packat underlag

Olika tryck i olika förhållanden

Till och med tävlare på elitnivå kör med olika däcktryck olika dagar. När man pratar XC och lite smalare däck kan tunga cyklister kan köra så mycket som 1.85 bar fram och 2 bar bak medan lättare cyklister ibland kan köra med 1.6 bar fram och 1.7 bar bak – och även cyklister med samma vikt kan köra med rätt stor skillnad i däcktryck utifrån åkstil och preferens i balansen mellan rullmotstånd, grepp och komfort. Vad gäller bredare däck och all-mountain cykling kan ovanstående däcktryck snarare vara allt mellan 0,8 bar upp till 1,6 bar beroende på däckets bredd, fälgens bredd osv. Däcktrycket är alltså personligt – precis som vilken cykel du gillar eller vilken öl du dricker!

Mountainbiker hoppar med rätt tryck
Bättre dämpning när du hoppar

Det finns naturligtvis tumregler att hålla sig till. Generellt kan man säga att ju högre däcktryck, desto lägre risk för punktering. Högre däcktryck ger samtidigt lite sämre grepp och sämre komfort, och det kan bli väldigt halt om man kör över till exempel rötter eller hala klippor. Lägre däcktryck ger istället bättre grepp (såklart ner till en gräns där däcken blir ostabila och tenderar att wobbla), och lägre däcktryck ger slutligen högre rullmotstånd.

Några tumregler för däcktryck för MTB

Om man vill ha något att hålla sig till kan följande normala rekommendationer vara till hjälp; För slanglösa däck och ett 2.35 tums däck; 1.8 bar. Med slang kör på 2.0 bar. För ett grovt MTB 29″ däck som snarare är 2,7 tum (eller 68mm) kan det räcka med 1.2 bar fram och 1.4 bar bak. Men detta påverkas som sagt väldigt mycket av din vikt, underlaget och din körstil. Låt oss gå djupare in i frågan hur man hittar sin egen preferens istället.  Som redan nämnt handlar det om att hitta en lagom avvägning mellan grepp och stabilitet.

Fördelarna med högt respektive lågt tryck

Ett högt däcktryck hjälper till att stötta sidorna på däcket vilket ger bättre stabilitet och mer skydd både för fälgarna och för att skydda mot punktering. Om man pumpar i för mycket luft minskar greppet avsevärt när kontaktytan minskar och därtill kommer cyklingen att vara obekväm och stötig.

Ett lågt däcktryck ökar greppet eftersom kontaktytan ökar. Det blir också lättare att svänga och manövrera i kniviga passager eftersom däcket liksom får möjlighet att anpassa sig till underlagets ojämnheter och få mer tag om underlaget. Om man fyller i för lite luft ökar risken för att man skadar fälgen när man cyklar förbi uppstickande stenar eller klippor, och risken för punktering ökar.  Dessutom kan däcken upplevas svajiga och när man svänger hastigt kan det kännas som att man får sladd – lite som att halka med bakvagnen på ett bananskal i en gammal bakhjulsdriven bil.

Mountainbiker på klippor
Bättre grepp på klippor med lite lägre lufttryck

En metod för att hitta ditt eget optimala tryck för mountainbiking

Den perfekta balansen ligger alltså någonstans mellan tillräckligt stöd och skydd för fälgarna, tillräcklig stabilitet men bibehållet grepp. För att lyckas hitta denna balans just för din cykel, dina däck, din åkstil och dina underlag behöver du beväpna dig med tålamod, en däcktrycksmätare och en cykelpump. Sen är det bara att ge sig ut i skogen och prova sig fram! Leta upp en kort testrunda som tar dig över din normala typ av stig eller underlag. Det räcker med en sträcka som tar några minuter att köra med några bra svängar, lite klippor, kanske något drop och lite hinder som rötter eller annat. Det behöver inte vara alltför klurig terräng eftersom du också skall hinna känna efter hur cyklingen känns vid olika däcktryck.

Börja med högt tryck

Börja med att pumpa däcken till ett ganska högt däcktryck så att du vet hur det känns att köra med för mycket luft. Vi föreslår att du börjar med 2.2 bar om du har ett XC däck (typ 2,35 tum eller 60 mm) eller 1.8 bar om du har ett MTB Trail däck (2.7 tum eller 68mm eller så) eller så om du kör slanglösa däck eller ännu högre om du väger 85 kilo eller mer. Nu kommer du att uppleva att du får en väldigt stötig och hoppig cycling, och du kommer sannolikt att uppleva att greppet är ganska dåligt. Cykeln är helt enkelt inte alls optimalt riggad och det är inte roligt alls. När du cyklar din testrunda försöker du känna efter hur cykeln beter sig när du svänger tvärt, cyklar över rötter och stenar, hur bekväm eller obekväm cyklingen är och om du upplever att fälgen slår i någon gång.

Prova dig fram

Skriv gärna ner dina iakttagelser så att du kan följa processen och kika tillbaka för att minnas exakt vid vilket däcktryck du upplevde olika skiftningar på de olika kriterierna enligt ovan. När du gått igenom steg 1 enligt ovan tömmer du ut 0.2 bar både fram och bak och upprepar proceduren och är noga med att se om någon av dina omdömen i första rundan ändras. Sen gör du likadant gång efter gång, runda efter runda tills du upplever att du har för lite luft i däcken. Du kommer då att märka att fälgarna tar i när du passerar rötter och stenar, du kommer att känna att cykeln känns ostabil och wobbling när du svänger och det blir väldigt tungcyklat.

Så snart man känner att fälgen tar i har man för lite luft och då börjar det bli dåligt för dina hjul – så fortsätt inte längre ner efter det. När du läser ditt eget test i efterhand kommer du att märka att det fanns en punkt när du upplevde mycket bättre grepp, när däcken fortfarande kändes stabila och när det var superkul att cykla. Efter den nivån kanske inte greppet fortsatte att öka, men istället ökade instabiliteten. Det betyder att det var vid nivån ovanför som du skulle stannat. Vid den nivån ligger du nära ditt eget optimala däcktryck!

Prova olika tryck fram och bak

Du kan också prova dig fram med olika däcktryck på framdäcken och på bakdäcken. Normalt kan man köra lite mindre luft eller lägre däcktryck på framdäcken eftersom bakdäcken normalt får bära ungefär 60% av din vikt medan framdäcken bär resterande 40%. Det betyder att man kan prova att ha 0.25 bar mindre tryck fram och fortfarande ha ungefär samma grepp både fram och bak. Testa olika modeller och se hur de påverkar upplevelsen och cyklingen. När hela det här testet är klart har du hittat ditt optimala däcktryck och din utgångspunkt. Memorera detta – du kommer att ha stor glädje av att minnas ditt optimala däcktryck efter allt hårt arbete med att hitta rätt nivå!

Olika tryck för olika cykling

Du kommer naturligtvis att cykla på olika underlag, du kommer att cykla i olika terräng och du kommer att vara på olika humör. Ibland kanske du har ryggsäck på ryggen och då kan du behöva ett högre däcktryck för att kompensera för vikten. Från din utgångspunkt i ditt däcktryck kan du nu alltså börja laborera med att sänka lite eller öka lite på däcktrycket beroende på dagsform och underlag.

Om du till exempel skulle vara på resa till USA och cykla Soquel Demonstration forest flow trail (det kan verkligen rekommenderas) har du ett underlag som är i det närmaste slät hårt packad jord i en berg-och-dal-bane-lik svängande nerförslöpa. Där kan man ha lite högre däcktryck och få en ännu snabbare och stabilare tur, medan om du cyklar tekniska stigar nerför Getryggen i Göteborg kanske du behöver ett lägre däcktryck för optimalt grepp. Du bestämmer!

En viktig detalj när du skall mäta däcktrycket är att tänka på att inte lita på att olika däcktrycksmätare ger exakt samma utslag. Därför är det en väldigt bra idé att ha sin egen däcktrycksmätare och alltid använda den och ingen annan. Det är värt varenda krona att investera in en riktigt bra däcktrycksmätare och ta hand om den som om det var din bästa vän (det kan den verkligen vara ibland).

Lufttrycksmätare
Manometer
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Frakt

Frakt från 59 kr

Tungt och skrymmande 199 kr

Galet snabba leveranser

Svenskt bolag med svenskt lager ger snabba leveranser i hela landet.

Välkända varumärken

Cykeltillbehör från världens bästa varumärken.

Enkla betalningar med Klarna

Trygga, enkla och säkra betalningar med Klarna.