Din varukorg

Galet snabba leveranser

Enormt utbud av cykeltillbehör

Frakt från 59:-

Däcktrycksmätare – vilken bör jag välja?

Det finns en djungel av olika däcktrycksmätare på marknaden. De digitala mätarna ger bästa resultatet. Här reder vi ut vad du behöver tänka på när du ska välja däcktrycksmätare.

Däcktrycksmätare gör skillnad

Som vi tidigare poängterat i andra artiklar är ett korrekt däcktryck bland det allra viktigaste – och billigaste – att fixa inför din cykling. Det spelar ingen roll om du skall cykla till skolan, till jobbet, runt vättern eller över stock och sten – det är alltid en lika bra idé och lika billigt att fixa. Läsa gärna mer via den här länken om Rätt lufttryck i dina cykeldäck, eller via den här länken om Rätt däcktryck för mountainbiking.

Att veta vilket däcktryck som är det rätta givet din vikt, din åkstil, underlaget och vilken cykling du håller på med är ju en sak. Men hur mäter man däcktrycket på bästa sätt? Det absolut bästa sättet är att skaffa en däcktrycksmätare. Tänk på att en sådan sällan ger en absolut sanning och att om du mäter ditt däcktryck med 5 olika mätare finns det en risk att du får flera olika resultat. Därför är det viktigt att du alltid använder samma däcktrycksmätare varje gång och att du lär dig vilka däcktryck som är de optimala för dig utifrån just den mätarens skala.

Som vi skrivit om tidigare är optimalt däcktryck till en viss del en subjektiv bedömningsfråga – och en preferensfråga. Smaken är som baken.

Du behöver kontrollera trycket ofta

En annan sak som är viktig är att kolla sitt däcktryck ofta – nästan alla slangar håller inte 100% tätt utan luft har en förmåga att långsamt läcka ut – i synnerhet om man cyklar mycket. Dessutom varierar däcktrycket med temperatur inne i däcket så dels behöver man kontrollera däcktrycket beroende på dagens temperatur och dels behöver man kolla igen efter en tids cykling när friktionen i däcken har värmt upp luften inne i slangen (eller i däcket om du kör slanglöst). Om du dessutom skulle cykla i bergen och förflytta dig många höjdmeter under en dag kan det vara bra att känna till att det atmosfäriska trycket (lufttrycket som råder på olika höjder över havet) också påverkar din lufttrycksmätare såvida du inte har ett slutet system med en digital mätare.

Vilka typer av mätare finns det?

Låt oss börja med att beskriva vilka typer av däcktrycksmätare som finns på marknaden.

Golvpumpar med manometer

Golvpumpar har ofta inbyggda däcktrycksmätare. Denna typ av mätare har oftast en inbyggd mekanisk mätare som påverkas av lufttrycket i ett däck genom att något motsvarande en fjäder som är kopplad till en mätare håller emot trycket i däcket. Ju högre däcktryck, desto mer orkar det påverka mätaren.

Detta är ett rimligt grovt sätt att mäta på och skall bara användas för att få ett hum om ditt däcktryck. Noggrannheten i denna typen av mätare kan vara så dålig som +/- 15 PSI. Vi rekommenderar verkligen att du läser vidare – det finns mycket bättre däcktrycksmätare.

Golvpumpar i olika storlek
Olika golvpumpar

Manuella eller mekaniska mätare fungerar ungefär som de som sitter i golvpumparna. De flesta av dessa mätarna har en finare mekanik och därmed en bättre noggrannhet i mätningen. Det är svårt att avgöra hur precis en däcktrycksmätare är men lite är det som med det mesta – man får det man betalar för. Normalt brukar man säga att mekaniska mätare har en noggrannhet inom ramen för +/- 3 PSI men de bästa kan ligga så rätt som +/- 1 PSI.

Digitala däcktrycksmätare

Digitala däcktrycksmätare är de som oftast ger det mest exakta resultatet. Det gäller givetvis inte för alla olika modeller utan det beror på hur kombinationen av mekaniken och den digitala avläsningen fungerar. De bästa digitala däcktrycksmätarna landar på en noggrannhet på +/- 0.1 PSI. Dessutom har dessa mätare ofta ett mycket större omfång på skalan och kan mäta däcktryck på upp till 250 PSI eller mer. Slutligen är det lättare att läsa av en digital däcktrycksmätare – dels därför att de flesta har bakgrundsbelysning på displayen, och dels därför att det står en siffra man läser av snarare än att man skall försöka se var en pinne befinner sig i relation till en skala som på de mekaniska mätarna. En sista fördel med en digital däcktrycksmätare är att den oftast kan användas för mer än bara din cykel – även för bilen, släpvagnen, skottkärran osv.

Digital däcktrycksmätare i profil
En digital däcktrycksmätare är bäst

Kontrollera ventiltyp noga

Beroende på vad du vill använda din mätare till behöver du kontrollera vilka ventiltyper den klarar av. De flesta mätarna är förberedda för SV (racerventil, presta-valve) och AV (bilventil eller Schrader valve). Om du har den traditionella typen av cykelventil (DV eller Dunlop valve) behöver du vara extra noggrann när du köper däcktrycksmätare eftersom många modeller inte klarar den ventiltypen.

2 comments

  1. Bilventil samma på min damcykel 28”
    Lite rädd om man fraktar cykeln till bensinmacken och pumpar i luft
    Att det poffar till i cykeldäcket

    1. Hej,
      Tack för din kommentar. Inte riktigt säker på om du har en fråga – du får gärna försöka förklara mer i detalj. Normalt går det utmärkt att pumpa cykeln på macken om du har bilventil. Lycka till – återkom om du har någon mer fundering /mvh Torkel Hallander

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Frakt

Frakt från 59 kr

Tungt och skrymmande 199 kr

Galet snabba leveranser

Svenskt bolag med svenskt lager ger snabba leveranser i hela landet.

Välkända varumärken

Cykeltillbehör från världens bästa varumärken.

Enkla betalningar med Klarna

Trygga, enkla och säkra betalningar med Klarna.