Galet snabba leveranser

Enormt utbud av cykeltillbehör

Frakt från 59:-

Slänga och återvinna cykeldäck – så hjälper du planeten!

Att cykla är ju i sig en klimatsmart och miljövänlig aktivitet och ett bra sätt att transportera sig på. Energibesparingen jämfört med en bil innebär en gigantisk klimatvinst. Men hur skall däck återvinnas? I den här artikeln berättar vi mer.

Hur återvinner jag mina cykeldäck?

Att sortera sitt avfall är viktigt för att värna om vår miljö. Cykeldäck sorteras oftast in som grovsopor/brännbart på din lokala återvinningsstation. När du ska slänga dina gamla cykeldäck så tar du dom alltså till närmsta återvinningsstation. Läs gärna mer på din lokala kommuns hemsida för mer information om vad som gäller på er just er ÅVC.

Gamla trasiga cykelslangar kan slängas direkt i hushållsavfall (brännbart) som sedan förbränns och blir till värme. 

soptunnor för återvinning
Återvinn dina däck och slangar

Cykeldäck och miljöpåverkan

Självklart har däcken ett koldioxid-fotavtryck och det finns många aspekter att ta hänsyn till.

  1. Om du cyklar mycket och långt är hållbarare, beständigare och stryktåligare däck att föredra. Det ger bättre ekonomi och sparar miljö och planet.
  2. Ta hand om dina däck så håller de längre. Om du byter däck varje säsong är det viktigt att du lagrar däcken ordentligt. Läs mer om det i vår guide om att lagra cykeldäck här.
  3. Sortera dina däck på rätt vis – se ovan.
  4. Håll ett öga på utvecklingen för återvunna och förnyelsebara material. Det händer ganska mycket på den fronten – se nedan.

Återvunna och förnyelsebara material

Nästan alla cykeldäck tillverkas av nytillverkat gummi som inte återvinns efter användningen. Det finns en del initiativ till gummiåtervinning precis som det finns för bildäck och utvecklingen kommer förhoppningsvis att gå framåt på den fronten.

Schwalbe till exempel har ett däck som är helt tillverkat av återvunnet gummi. Det heter Schwalbe Road Cruiser och det är ett däck för standardcyklar och elcyklar och fungerar bra både på asfalt och grus. Schwalbe har också ett speciellt punkteringsskydd som är tillverkat av återvunnet gummi. Det heter Schwalbe GreenGuard och är ett av deras bästa punkteringsskydd. Delar av skyddet är tillverkat av återvunnet gummi. Det används i flera däck: Schwalbe Marathon, Energizer Plus, Energizer Plus Tour och Big Apple Plus.

Det finns till och med cykeldäck som tillverkats av gummi gjort på maskrosor. Här är det Continental som var först och dessa däck kommer sannolikt snabbt att vinna marknadsandelar. Continental kallar den nya gummiblandningen förTaxagum och du kan se alla våra Taraxagum-däck här.

maskrosodling för gummitillverkning
Ditt nästa cykeldäck…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Frakt

Frakt från 59 kr

Tungt och skrymmande 199 kr

Galet snabba leveranser

Svenskt bolag med svenskt lager ger snabba leveranser i hela landet.

Välkända varumärken

Cykeltillbehör från världens bästa varumärken.

Enkla betalningar med Klarna

Trygga, enkla och säkra betalningar med Klarna.