Galet snabba leveranser

Enormt utbud av cykeltillbehör

Frakt från 59:-

Bredare är bättre – 23 mm landsvägsdäck tappar

Fler och fler tävlingscyklister och elitmotionärer lämnar 23 mm breda däck till förmån för bredare däck. Vad är fördelarna och varför är detta en så stark trend? Här får du veta mer.

Optimering till sista millimetern

Effektivitet för landsvägscykling mäts ofta i gram och watt ner i minsta detalj. Måtten går ner till så små decimaler att för den som inte är besatt av sporten låter skillnaderna oviktiga. Men om man tar hänsyn till det faktum att en landsvägscykel och dess cyklist är ett helt system av många rörliga delar blir summan av alla små optimeringar en verklig skillnad.

bredare däck på landsvägscyklar
Bredare däck ger snabbare och bekvämare cykling

Beräkningarna av av alla gram och watt kan vara svåra att översätta till det svårmätta men ack så viktiga rullmotståndet. Man kan mäta rotationsvikt och friktion men helheten är svår att få grepp om. Däcken och fälgarna är fortfarande de aspekter som har störst påverkan på en landsvägscykel och hur den beter sig och ändå har utvecklingen inte varit alltför revolutionerande på senare år.

I många år var alla cyklister övertygade om att smalare däck var överlägsna. Den allmäna uppfattningen var att smalare däck fram gav mindre luftmotstånd. Det var en rimlig idé att det skulle vara så, men den missade att sätta däcket och fälgen som enhet i sitt aerodynamiska sammanhang.

Bättre tryckfördelning med bredare däck

Att montera ett smalt däck på en smal fälg ger i princip noll dämpning. De som gjort det och cyklat långt vet också att man får en stenhård cykel-upplevelse efter många timmar i sadeln. Bredare däck med mer luft skapar en överlägsen följsamhet som sparar den utmattning som annars uppstår med smala däck. På en fyratimmarstur är minskningen i stötar och vibrationer med ett bredare däck med större volym enorm.

Men det kanske största argumentet för bredare däck har att göra med hur kontaktytan sprids med en cyklist på cykeln. När däcket är utsatt för vikt kommer det att komprimeras i relation till vägbanan. Ett bredare däck kan sprida en större del av trycket sidledes istället för längdledes. Ett smalt däck sprider det mesta av cyklistens vikt längdledes och skapar därför större friktion för varje varv cykelhjulet snurrar.

Fenomenet illustreras i bilden nedan. Till vänster ser man ett Pirelli P Zero Velo 23 mm, och till höger samma däck i 28 mm. Det smala däcket fördelar trycket längs med rullriktningen vilket ger ökad friktion, och det bredare däcket kan fördela en större del av trycket i sidled vilket innebär en mindre energiförlust och lägre rullmotstånd.

kraftfördelning för smalare och bredare cykeldäck
Pirelli P Zero Velo 23 mm vs Pirelli P Zero Velo 28 mm – längsgående vs sidledes tryckfördelning

Däckets luftmotstånd

Hur är det med aerodynamiken – har inte ett smalare däck lägre luftmotstånd? Detta är ytterligare en missuppfattning och myt som allt fler landsvägscyklister ser igenom. En smal fälg deformerar däckets stomme. När man monterar ett 23 mm däck på en smal fälg kommer däcket att formas till en rund profil. Det skapar en obalanserad aerodynamisk enhet jämfört med om man monterar ett 25 mm eller 28 mm däck på rätt fälg – vilket alltså ger lägre luftmotstånd.

lågt luftmotstånd behövs
När aerodynamiken verkligen räknas…

Många tävlingsteam kör nu på 28 mm breda däck och några experimenterar med tubeless vilket lett till att många tillverkare tar fram bredare fälgar och bredare däck för att klara efterfrågan. För tävlingscyklister har det blivit ett vetenskapligt bevisat faktum att bredare däck är en stor fördel. För motionären är det ju lika självklart – det är oändligt mycket trevligare och bekvämare att cykla på ett bredare däck och du orkar många många fler mil i längden.

Vi på Tooorch rekommenderar alltid våra kunder att köra på minst 25 mm tillsammans med rätt fälg.

Gå direkt till alla 23 mm-däck, 25 mm-däck eller 28 mm-däck.

tävlingscyklister med bredare däck
Bredare däck gör att du orkar längre
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Frakt

Frakt från 59 kr

Tungt och skrymmande 199 kr

Galet snabba leveranser

Svenskt bolag med svenskt lager ger snabba leveranser i hela landet.

Välkända varumärken

Cykeltillbehör från världens bästa varumärken.

Enkla betalningar med Klarna

Trygga, enkla och säkra betalningar med Klarna.