Galet snabba leveranser

Enormt utbud av cykeltillbehör

Frakt från 59:-

Att välja cykelbelysning för upplysta platser

Du vill cykla även när det är mörkt. Du vill synas för andra trafikanter och du vill uppfylla lagkravet. Du behöver cykelbelysning. Här får du våra bästa råd för att välja rätt cykellampor till just dig!

OBS: Detta är en guide till rätt cykelbelysning för dig som bara vill SYNAS i trafiken. Om du vill kunna cykla där det är helt mörkt och se vägen framför dig kan du kika i vår guide SE&SYNAS.

Att välja cykelbelysning när du vill SYNAS

Det enklaste sättet att välja cykelbelysning är att starta vår belysnings-väljare. Den är utformad helt efter dina behov och hur du cyklar – och de lampor vi rekommenderade är alltid testade av oss. De bästa lamporna för dig helt enkelt!

Innehållsförteckning

  1. Cykellampornas sken
  2. Batterier och brinntid
  3. Montering och demontering
  4. Vattentäthet
  5. Vad säger lagen?

Du cyklar i upplysta områden och behöver synas. Då behöver du inte så mycket belysning. Vilken lampa du behöver påverkas av hur väl upplyst det är och om du ibland cyklar i mörker. Lamporna du kommer till i belysningsväljaren när du väljer ’Upplyst (t.ex. i stan)’ är alla smidiga att använda och lätta att montera och demontera från cykeln – även när du har bråttom. I princip handlar ditt val om prisläge, typ av batteri, funktioner och brinntid.

Dags för cykelbelysning!

Cykellampornas sken

Blinkande framljus på cykel är något som blivit mer populärt de senaste åren. Det är viktigt att känna till att det är olagligt att cykla i mörker med blinkande framlampa. Det kan däremot vara en stor fördel att ha blinkande ljus fram på dagtid. Eftersom det inte finns någon lag som reglerar belysning på dagtid för cyklar går det bra att ha blinkande lampa då.

De flesta av oss tänker nog att man alltid använder blinkande ljus bakåt. Det sparar ju både batterier och drar mer uppmärksamhet. Detta stämmer. Det är dock fortfarande så att det är svårt att bedöma avståndet till ett blinkande ljus – i synnerhet bakljus som ofta är små.

Vår bästa rekommendation är därför att ha två bakljus om du vill vara riktigt säker – ett bakljus med kraftigare ljuskälla och fast sken, och ett bakljus med blinkande sken. På så sätt drar du både uppmärksamheten till dig, och låter dina medtrafikanter på ett bra sätt avgöra avståndet till dig.

För dig som vill synas lite extra kan även en cykelhjälm med integrerad baklampa vara en smidig lösning. Enligt lag får dock denna sorts lampa inte ersätta din ”vanliga” belysning på cykeln.

Fast sken bakåt och blinkande sken bakåt är bäst

Batterier och brinntid

Här har du två olika möjligheter: lösa batterier som du får byta när de är slut, och laddningsbara batterier som du får ladda lite oftare.

Lösa batterier tenderar att räcka mycket längre än laddningsbara batterier, men när de är slut måste du lämna de tomma batterierna till återvinning. Det är inte ovanligt med brinntider på 50 timmar i fast sken och 100 timmar i blinkande sken – i synnerhet lampor som drivs av små minibatterier (tex CR2032) medan laddningsbara lampor brukar ha en brinntid på upp till 2-3 timmar i fast sken och kanske 8 timmar i blinkande sken för de små ’SYNAS’-lamporna.

Vi rekommenderar laddningsbara batterier som är bättre för miljön – de klarar ofta uppåt 3-500 laddningar.

Montering och demontering

De flesta lamporna för dig som cyklar på upplysta platser är enkla att montera och demontera från styre eller sadelstolpe. Den vanligaste metoden numera är att du monterar lampan utan verktyg med hjälp av gummistroppar som sitter fast på lampan. Det gör att montering sällan är något du behöver fundera på när du skall välja lampa.

Snabbfästen eller ’snap-in’ gör det enklare att ta av baklampan när du är framme

En del lite finare lampor kan ha ett ’snap-in’ fäste som skall göra det ännu snabbare att montera / demontera. Vi tycker gummistroppar är snabbt nog och tycker inte att det adderar så mycket extra värde.

Vattentäthet

Detta är en fråga som såklart bara är viktig om du avser att cykla även när det regnar. Men ärligt talat – inte så många planerar att cykla i regnet men väldigt många fler hamnar ibland i regn och rusk. Det kanske är solsken när du åker till jobbet men regn när du skall hem. Då är det bara att bita i det sura äpplet – och då är det ju toppen om din cykellampa klarar väderförhållandena som råder.

Håll utkik efter vattentäthet i våra specifikationer – en del tillverkare är duktiga på att notera vilka lampor som är täta. De som inte nämner det har sannolikt inte gjort något extra för att täta lamporna. Det är dock så att nästan alla lampor klarar ett visst regn – man kan kalla det dropptäthet eller striltäthet. Plast läcker ju inte utom i skarvar och mellan delarna. Men vill du vara säker skall du välja en lampa där vi angett att den är vattentät.

cykelbelysning som är vattentät
Håll utkik efter IPX-symbolen så att du vet att din cykelbelysning klarar regn!

Det finns en internationell standard för vattentäthet som används i princip i alla sammanhang där man pratar om hur väl en produkt klarar vatten. Det är en klassning med kategorier som bedömer produkter från droppskyddat, strilsäkert, striltätt, spolsäkert till spoltätt och vattentåligt nersänkt i vatten. Systemet anger IPX1, IPX2 osv. För att en cykellampa skall vara helt säker att använda i ösregn bör den uppnår IPX4: Striltätt.

Vad säger lagen?

Du behöver bara ha lampor och reflexer om du cyklar när det är mörkt.

När det är mörkt skall en cykel vara försedd med:

  • Baklampa med rött sken bakåt. Den skall vara synlig på ett avstånd av 300 meter. Baklyktan får var av blinkande typ om den blinkar med minst 200 blinkningar/minut.
  • Framlampa eller strålkastare framtill som ger vitt eller gult ljus med en sådan ljusstyrka att du kan framföra din cykel under mörker på ett betryggande sätt, eller en framlampa med vitt eller gult ljus som tydligt kan ses på ett avstånd av 300 meter.
  • Röd reflex baktill, vit reflex framtill och vit eller orangegul reflex åt sidorna (cykeldäck med reflexsida är det allra bästa!)
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Frakt

Frakt från 59 kr

Tungt och skrymmande 199 kr

Galet snabba leveranser

Svenskt bolag med svenskt lager ger snabba leveranser i hela landet.

Välkända varumärken

Cykeltillbehör från världens bästa varumärken.

Enkla betalningar med Klarna

Trygga, enkla och säkra betalningar med Klarna.