Galet snabba leveranser

Enormt utbud av cykeltillbehör

Frakt från 59:-

Rengör och tvätta din cykel inför årets cykelsäsong – så gör du!

Äntligen är våren här. Solens strålar värmer ditt ansikte när du lämnar hemmet på morgonen och du blickar ut över gräsmattan där snön sakta men säkert börjat smälta bort. 

För cykelfantasten innebär våren en extra magisk tid, det har nämligen blivit dags att sätta sig upp på cykelsadeln igen. Men först måste du ge din cykel lite extra kärlek, så att även den känner sig redo för den nya säsongen. Att tvätta din cykel och göra den fin inför en ny aktiv vår och sommar är för många något av en ritual, som utgör startskottet för cykelsäsongen. 

Gå igenom cykeln efter vintern

Ibland missar vi att förbereda cykeln korrekt inför vinterförvaringen. Kanske behöver du till och med gräva fram din cykel ur snön där den stått parkerad sedan den sista turen i höstas. Om så är fallen kan ditt fordon behöva en omfattande vårstädning. 

Här kommer en lista med de steg du bör gå igen när du gör din cykel redo för våren, så att du är fullt utrustad inför alla kommande cykelturer. 

1. Tvätta cykeln 

Att tvätta cykeln ren är alltid ett bra första steg. Starta aldrig våren med att cykla runt på en smutsig cykel. Att cykla runt med smuts på cykeln ser inte bara fult ut, det kan även vara skadligt för din cykel. Se därför till att gnugga och skrubba rejält för att rengöra den från all ingrodd och gammal smuts som fått fäste under vintern. 

För att rengöra cykelkedja, vajer och ram behöver du:

  •  En hink med varmt vatten och diskmedel, det går utmärkt att tvätta cykeln med Yes diskmedel eller vanlig såpa 
  • Avfettningsmedel för cykel och smörjmedel 
  • En trasa
  • Cykelborste eller annan typ av styv borste 

Rengöring av din cykel behöver varken vara svårt eller speciellt tidskrävande. Det finns specialprodukter för cyklar i din lokala cykelaffär eller på nätet att köpa. Men det går också utmärkt att tvätta cykeln med diskmedel. Diskmedel är nämligen ett effektivt redskap vid avfettning. Att tvätta cykeln med bilschampo och såpa går också bra. 

Rengör cykelramen

Använd en hård borste för att skrubba rent ramen med det varma vattnet och diskmedlet. Värmen från vattnet gör det enklare att rengöra feta och oljiga delar, samtidigt som diskmedlet mjukgör lera och smuts som då blir lättare att skrubba bort.

Rengör cykelkedjan

Kedjan är det svåraste momentet när du tvättar din cykel då den kräver både avfettningsmedel och smörjmedel. Samtliga produkter är viktiga för att hålla den i trim och förhindrar att länkarna fastnar. Börja med att försiktigt rengöra cykelkedjan från lera och smuts med hjälp av en vattenslang eller liknande. Fortsätt sedan tvätta cykelkedjan med varmt vatten och diskmedel. Skrubba den med en hård borste och se till så att du kommer åt mellan samtliga länkar. 

Applicera därefter avfettningsmedel. Detta hjälper till att ta bort den sista oljan från cykelkedjan, men bidrar också till att kedjan rör sig smidigt. Därefter är det dags för smörjmedlet. Försök applicera en lagom mängd då kedjan vid för lite smörjmedel kan börja rosta, och vid för mycket dra till sig extra mycket smuts. 

Rengör vajrarna

Vajrarna hör till cyklens mer centrala delar men är lätta att glömma. Torka av dessa med en trasa och applicera ett ganska tjockt lager av smörjmedel. Lägg gärna lite extra tid på detta moment och massera in smörjmedlet så att det absorberas och går in i vajerns fibrer. 

Polera eller inte polera?

För många cykelägare är det en självklarhet att använda ett poleringsmedel för att få en blank och fin yta. Andra menar på att cykeln inte mår speciellt bra av polering. 
Du bör främst undvika att polera sadeln och ramen. Medlet gör sadeln blank och fin, men bidrar dessvärre också till att ytan blir hal med risk för att du ska halka runt under din cykeltur. Att polera från hjulen och över fälgarna kan även minska effekten av dina bromsar. Med det sagt är det förmodligen säkrast att undvika polering. Läs vårt inlägg om sju saker din cykel behöver för att anses säker.

2. Undersök cykelns gummidelar

Efter att ha tvättat din cykel bör du försäkra dig om att din cykels alla gummidelar är hela och fungerar som de ska. Vid lägre temperaturer kan ventilerna till slangarna tappa viss elasticitet vilket leder till att luft läcker ut. Oftast räcker det med att pumpa upp däcken efter vintern. Andra gummidelar som däck, slangar, bromsklossar och handtag kan spricka när de utsätts för mycket kyla. Är sprickorna stora behöver dessa delar bytas ut. 

3. Kontrollera alla hårda ytor

Med hårda ytor menas bultar, ram, vevlager, sadelstolpe och styrram. På en korrekt monterad cykel ska dessa ytor möta varandra med rätt typ av fett på kontaktytorna. Om så inte är fallet kan delarna skärva fast över tid och på så sätt också bli svåra att få isär. För att lösa detta problem används rostlösningsmedel, värme och kyla. I värsta fall kan slägga, såg och rörtång behövas. Då finns dock risk att delar går sönder. 

4. Justering av barncyklar

Förutom att tvätta ditt barns cykel kan denna behöva vissa justeringar mellan säsonger. Barn växer snabbt och det är viktigt att cykeln matchar den aktuella kroppslängden. Ofta räcker det med att höja sadelstolpen och styrstammen. På sadelstolpen går det även att justera sadeln för att bättre matcha längden på överkroppen. 

Innan du låter ditt barn hoppa upp på cykeln är det viktigt att du känner på alla bultar. Om en bult sitter lös kan styret helt plötsligt vrider sig eller ett däck lossna. 

Kolla även att lysen, ringklocka, lås och reflexer finns och fungerar som de ska. Viktigt är såklart även att barnet har en hjälm som som sitter bra på huvudet. 

Kolla in Tooorch breda utbud av cykeltillbehör för att vara fullt utrustad inför vårsäsongen. Vi ses ute på cykelvägarna! 

Frakt

Frakt från 59 kr

Tungt och skrymmande 199 kr

Galet snabba leveranser

Svenskt bolag med svenskt lager ger snabba leveranser i hela landet.

Välkända varumärken

Cykeltillbehör från världens bästa varumärken.

Enkla betalningar med Klarna

Trygga, enkla och säkra betalningar med Klarna.