Filtrera

Visar 1–24 av 31 resultat

Visar 1–24 av 31 resultat

Vi behöver information om bredden

Du har angett att du behöver en slang i 29″. Det är bra – ovan visar vi dig alla slangar som passar till 29″ däck. Men vi skulle gärna vilja veta vilken bredd ditt nuvarande däck har.

Det räcker alltså inte att ange hjulstorleken 29″. För att vara säker på att du får tag i rätt slang behöver du även ange vilken bredd du har på ditt nuvarande däck så att slangen passar. Använd våra filter ”Passar däckdimension” så är du säker på att få rätt!

Vi anger alltid alla däckdimensioner enligt ETRTO-standard. ETRTO är ett mått som European Tire and Rim Technical Organization hittade på som anger däckets bredd i mm och däckets diameter i mm. Det är ett exakt mått som alltid ger dig rätt produkt till din cykel. Det här är det i särklass bästa måttet för att välja däck och slang eftersom det anger både bredd och diameter. Om du bara använder hjulstorlek – dvs. endast diameter – vet du inte om slangen passar till bredden på ditt däck.

På en slang anges storleken så här: 29″ 47/60-622.  29” betyder 29 tum och den siffran anger ytterdiametern på däcket som slangen skall passa till. 47/60 anger bredden i mm på det däcket som slangen skall passa till och 622 anger däckets innerdiameter i mm. Detta betyder att slangen passar till däck med bredder mellan 47 och 60 millimeter och som har en innerdiameter på 622 mm.

Det är säkrast att köpa en slang som är inom de angivna bredderna och den angivna diametern. Det är fullt möjligt att använda slangar med lite bredare eller lite smalare dimension, men det innebär risker. Om du väljer en för bred slang har du för mycket gummi att stoppa in i däcket och risken är att slangen kläms mellan däcket och fälgen. Om du tar en för smal slang blir det överpumpning så att materialet tunnas ut för mycket och risken för punktering ökar.

29″ är för bredare däck

Tumstorleken anger ju däckets ytterdiameter och var från början tänkt att ange vilken fälg ett däck passade till. Men ett bredare däck får en högre profil. När däcken börjar bli över 55mm är de så höga att 28″ inte räckte – därför gjorde man en ny dimension som man kallade 29″. Tumstorleken är oftast ganska missvisande; läs gärna mer i vår artikel om skillnaden mellan 28″ och 29″ här.

29″ var från början mountainbikestorlek

För en mountainbike, gravelbike eller Cyclocross är 29″ – eller  twentyniners (29:ers) som de också kallas – är den större omkretsen en stor fördel. Det blir lättare att ta sig över klippor, stenar och ojämnheter just för att de har lite större hjul. Många avancerade mountainbikes har idag 29″ fram och 27.5″ bak.

Idag är det vanligt att just mountainbike och gravel/Cycloscross körs utan slang. Det finns många tubeless däck – det vanligaste är att däcken kan köras både med slang och utan och kallas då tubeless ready. Om du har monterat ett tubeless ready-däck och får punktering kan det vara väldigt bra att ha med en slang – det är bara att öppna däcket, skruva ur tubeless-ventilen och sätta i en vanlig slang så kan du köra vidare.

Välja rätt 29″-slang

Slangar som passar 29″-hjul är ämnade för däck som har en innerdiameter på 622 mm, dvs. nästan alla slangar med dimensionen xx-yy – 622 passar till 29″. Om du vill vara säker på att välja rätt slang till din cykel är det bästa att kontrollera det däck som du redan har på din cykel – där står alltid dimensionen på däcksidan. Det står oftast något i stil med 57-622 där 57 anger bredden och 622 anger innerdiametern på däcket. När du vet vilken dimension du har på däcket anger du dimensionen i filtret ”passar till däckdimension”  så visar vi bara slangar som passar till ditt däck.

Rätt ventiltyp är viktigt

Du måste också vara noga med att se efter vilken ventil du har på din nuvarande slang. Det finns olika ventiler och de har olika bredd och därför är hålet i fälgen olika stort. Det kan fungera att ha en för smal ventil när du har ett stort hål – men det finns ändå en risk att slangen skadas vid det lite större hålet. Att välja en för bred ventil går inte alls eftersom hålet kommer att vara för litet.

Det finns tre olika ventiltyper. Bilventil (AV), racerventil (SV) och cykelventil (DV). Läs mer om ventiler här.