Galet snabba leveranser

Enormt utbud av cykeltillbehör

Frakt från 59:-

Hur pumpar man cykeldäck?

Att ha välpumpade cykeldäck – eller rättare sagt slang – är ett måste för att din cykel ska rulla bra. För dig som cyklar mer tekniskt är även lufttrycket ett sätt att justera hur mycket grepp du vill ha. I denna guide går vi igenom hur man pumpar ett cykeldäck.


Vårt bästa val!


Fotpump med tryckmätare och extra lång slang

249 kr

Alla cyklister bör ha en vanlig, hederlig fotpump. Denna passar alla cyklar, är lätt att pumpa med och har en extra lång slang. Smidig, och otroligt prisvärd!

Hur ofta behöver man pumpa?

En slang läcker alltid lite luft – det finns såklart slangar och ventiler som håller luften bättre men generellt brukar man kunna säga ju högre lufttryck du har ju oftare behöver du pumpa.

Landsvägscyklar, mountainbikes och hybridcyklar med smala däck

På en landsvägscykel, med smala däck och högt tryck bör du pumpa varje gång du ska ut cykla – åtminstone kolla så att du har rätt lufttryck.

Samma sak när det gäller mountainbike – ett för lågt däcktryck riskerar att du kan få genomslag och på så sätt förstöra fälg eller slang. Dessutom ger ett korrekt lufttryck en ”lättare” cykling och bättre stötdämpning.

Standardcyklar (”vanliga” cyklar)

När det gäller en vanlig standardcykel rekommenderar vi dig att åtminstone en gång i månaden kollar så att du har rätt lufttryck i däcken.

Pumpa ofta – luften läcker långsamt ut ur cykelslangar och cykeldäcken

Hur mycket luft (vilket tryck) ska jag ha i mina cykeldäck?

På alla däck står maximalt däcktryck specificerat på däcksidan. Använd det trycket. Det är inte alltid sanningen dock att du vill ha maxtryck – men det ger en bild av vad som är rimligt att ha i. Om du vill veta mer kan du gärna läsa vår guide om rätt lufttryck i cykeldäck.

På en landsvägscykel brukar trycket vara någonstans mellan 6 till 8 bar.

På en mountainbike kan det vara väldigt olika – allt från 1,5 bar upp mot 3 bar helt beroende på vart och hur du cyklar. En mountainbike som inte har slang i däcken utan istället är tubeless ger möjligheten till extra lågt lufttryck som ger dig ett ännu bättre grepp utan risk för slangen blir punkterad vid genomslag.

På en standardcykel brukar 2,5 till 3,5 bar vara lämpligt. Har du ingen pump med mätare så brukar man på en standardcykel kunna känna genom att trycka med tummen, däcket ska inte gå att trycka in speciellt mycket – går det så pumpa i mer!

Vilken pump behöver du för att pumpa dina däck?

Många moderna cykelpumpar har ett pumphuvud som gör det möjligt att pumpa alla tre vanligt förekommande ventiltyper: Dunlop (cykelventil), Auto/Schrader (bilventil) och Presta (racerventil). Vi kan starkt rekommendera att köpa en sådan pump så slipper du fundera – den kommer alltid fungera.

Det finns många cykelpumpar att välja på

Vilka ventiltyper finns det?

Det finns tre olika slags cykelventiler som fungerar på lite olika sätt.

Tre olika cykelventiler

De tre vanligaste ventiltyperna

Varför finns det olika cykelventiler?

I grunden fungerar alla ventiler likadant. Det som främst skiljer dem åt är storlek och vikt. Den mindre storleken på Presta-ventiler ökar hållfastheten då racerdäcken pumpas till ett högre tryck. De är dessutom några gram lättare än de klassiska schrader-ventilerna.
 

Cykelventil

För att pumpa en slang med cykelventil skruvar du först av ventilhatten, och sedan trycker du emot pumphuvudet mot ventilen. Tänk på att du behöver trycka ner den en bit så det verkligen blir tätt. Vissa pumpar har även en liten arm som ska vikas ner eller upp för att “nypa” fast huvudet från pumpen på ventilen, medan andra pumpar måste tryckas mot ventilen under pumpningen.

När du nått önskat tryck så lossar du armen eller släpper på trycket mot ventilen och skruvar på ventilhatten.

Bilventil

För att pumpa en slang med bilventil så gör du på samma sätt som med cykelventil, det vill säga skruva av ventilhatten. Tryck emot eller dra upp / ner armen på pumphuvudet och pumpa tills önskat tryck är nått.

En cykel med bilventil går utmärkt att pumpa på till exempel en bilmack som har en luftpump avsedd för att pumpa bildäck – tänk dock på att det går väldigt fort att pumpa i luft i ett cykeldäck.

Racerventil

För att pumpa en slang med racerventil behöver du först skruva av ventilhatten, sedan lossar du själva toppen på ventilen ungefär ett varv. Varför ventilen är uppbyggd på detta sätt är att genom den mekaniska stängningen av ventilen minskas trycket på ventilen och gör att luften stannar kvar bättre i slangen.

För att veta om ventilen är öppen och redo att pumpas kan du dutta lite lätt på toppen på ventilen – är slangen helt tom kommer det inte pysa men finns det luft i däcket kommer du höra ett pysande ljud som ska sluta så fort du inte längre trycker på ventilen.

Frakt

Frakt från 59 kr

Tungt och skrymmande 199 kr

Galet snabba leveranser

Svenskt bolag med svenskt lager ger snabba leveranser i hela landet.

Välkända varumärken

Cykeltillbehör från världens bästa varumärken.

Enkla betalningar med Klarna

Trygga, enkla och säkra betalningar med Klarna.