Din varukorg

Galet snabba leveranser

Enormt utbud av cykeltillbehör

Frakt från 59:-

Hur monterar man cykelpedaler?

När du köpt ny cykel måste du ofta montera pedalerna själv – eller så kanske du köpt nya pedaler och helt enkelt skall byta. I den här guiden får du veta våra bästa tips för hur du monterar cykelpedaler.

För att montera dina nya cykelpedaler behövs oftast bara ett enda verktyg. Ett av de följande verktygen kan komma i fråga:

verktyg för montering av pedal
Tre olika verktyg för montering av pedaler

Vissa pedaler kan monteras både med pedalnyckel och insexnyckel, men vanligast är 15 mm på vanliga standardcyklar (alltså med en av de två översta verktygen ovan). Verktyget för 6 eller 8 mm insexnyckel används för lite dyrare pedaler till mountainbikes och landsvägscyklar. 

När du har lämpliga verktyg är du redo för att börja monteringen. Följ denna guide för enkelt byte.

Steg 1: Montera bort gamla cykelpedaler

Börja med att lossa dom gamla pedalerna. Om pedalerna suttit fast länge kan dom sitta fast ganska hårt. Gör rent där verktyget ska fästas med en trasa eller likande -är det insexskruv bör du se till att det inte finns någon smuts i hålet som kan göra att du får ett dåligt grepp med nyckeln.

Högra bilden visar hur du får bäst kraft när du monterar av pedalen

Börja lossa vänster cykelpedal genom att att nyckeln vrides medurs, (vänster sida av cykeln är den sida kedjan inte sitter på). Höger pedal (som alltså sitter på kedjesidan av cykeln) skruvas av genom att vrida nyckeln moturs. Som du märkt är det alltså olika gängning på de olika pedalerna – detta eftersom pedalerna inte ska gängas ut vid cykling. Om pedalen sitter hårt kan med fördel en hävarm användas för att få mer kraft. 

Steg 2: Förbered montering

När du fått loss pedalerna tar du fram dom nya och inspektera noga vilken sida cykelpedalerna ska sitta på. På moderna cykelpedaler finns det alltid en märkning som visar vilken sida som gäller för vilken cykelpedal. Du hittar för det mesta märkningen längst ut på axeltappen genom ett stansat R för höger och L för vänster sida. Se till att gängorna i vevarmarna är rena – om inte gör rent med hjälp av tex avfettning eller tryckluft.

pedal och pedalaxel för cykel
Pedalens axeltapp visar oftast sidan pedalen skall sitta på

Steg 3: Montera cykelpedalerna

Applicera lite monteringspasta/fett på pedalens gängor. Börja med att skruva i vänster pedal, den skruvas i moturs. Därefter skruvar du i höger cykelpedal – den skruvas i medurs.  Ofta kan du skruva i cykelpedalerna med fingrarna och handkraft de första varven – gör gärna detta för att säkerställa att pedalen kommer rakt och fint i gängorna. Det är ofta bara sista biten som behöver dras åt med nyckel – dra åt hårt, men inte för hårt. Ingen hävarm behöver användas – kom ihåg att nästa gång du skall byta cykelpedal skall du kunna skruva ur den igen. 

Skruva fast ’lagom’ hårt – du behöver ingen hävarm

Torka rent från överflödig monteringspasta.

Ut och cykla med dina nya pedaler – efterdra gärna pedalerna efter 5-10 mils cykling så att du vet att de sitter säkert på plats.

Har du funderingar kring montering av pedaler och vill fråga om råd är du välkommen att skicka ett mejl till oss på [email protected]

Produkter som nämns i guiden

Frakt

Frakt från 59 kr

Tungt och skrymmande 199 kr

Galet snabba leveranser

Svenskt bolag med svenskt lager ger snabba leveranser i hela landet.

Välkända varumärken

Cykeltillbehör från världens bästa varumärken.

Enkla betalningar med Klarna

Trygga, enkla och säkra betalningar med Klarna.