Galet snabba leveranser

Enormt utbud av cykeltillbehör

Frakt från 59:-

Lås som fastnat – kärvande cykellås

Underhåll av cykellås: I vårt kalla och blöta klimat får låsen utstå hårda påfrestningar och det är inte ovanligt med kärvande lås, lås som fastnar och andra svårigheter. Här lär du dig undvika de vanligaste problemen!

Det finns såklart massor med saker som är värre än ett cykellås som fastnat i låsmekanismen. Men när man står där i kylan och försöker få upp sitt kärvande lås är det svårt att komma på något. Särskilt om det snöar eller regnar. Lite förebyggande arbete gör att du slipper detta!

Cykellås fastnar eller kärvar på två olika ställen. Oftast är det i låsmekanismen så att du inte kan vrida runt nyckeln. Ibland är det istället i själva låskroppen där cylindern skall in eller ut – så att du inte kan dra isär ditt lås.

Låsmekanismen kan kärva och fastna om det kommer in smuts och damm genom nyckelhålet. Det kan också ske om det är blött ute och låset rostar eller oxiderar eller om det är minusgrader och det blir isbildning i låset. Om du inte får isär låset är det sannolikt rost, oxidering eller isbildning som gjort att låset fastnat i låst läge.

Underhåll av cykellås

Här är vår guide för att undvika kärvande cykellås

Köp ett lås av hög kvalitet

De billigaste låsen har ofta enklare låsmekanismer tillverkade av billigare material. Därför blir de också oftare offer för rost eller oxidering. Vi försöker alltid välja ut de bästa tillverkarna så att ditt lås skall hålla hög kvalitet. Vill du välja bland de bästa låsen rekommenderar vi helt klart lås från tyska Abus. Vi har skrivit en hel artikel om de bästa låsen 2020. Läs gärna den!

Rengör och smörj ditt lås ofta

Genom att spruta in eller spraya låsspray i ditt lås regelbundet undviker du nästan alla problem. Metall med fetthinna rostar mycket långsammare och oxideringsprocessen går inte lika snabbt. Du får garanterat smidigare hantering – en gång i månaden räcker! Var noga med att spraya både själva låsmekanismen och de rörliga delarna där låsbygeln eller cylindern går ihop.

Vrid runt nyckeln först när den är helt inne

Om du vrider nyckeln för tidigt kan låset fastna i ett läge där det är svårt att få tillbaka nyckeln. Vicka på nyckeln mjukt fram och tillbaka så brukar man få loss den.

Låsmekanismer består av ett antal skivor som skall vridas tillsammans – om man försöker vrida några av dom utan de andra kan de fastna – och hamna i otakt.

Sätt alltid nyckelhålet neråt

Genom att alltid placera låset med nyckelhålet neråt ger du låset ett automatiskt paraply. Med nyckelhålet neråt kan inte regndroppar och fukt ta sig in lika lätt och du slipper många problem!


Om ditt lås redan fastnat

Börja med att spraya in lite låsspray. Stick sedan in nyckeln och vicka på den mjukt på så många olika sätt som det går – för att försöka få igång låsmekanismen igen. Upprepa proceduren med mer spray. Ibland kan man behöva låta låset stå ett tag – ställ det med låshålet uppåt och spray in extra låsspray så att det säkert går ner i låset. Försök sedan att vicka nyckeln igen. Det viktiga är att få in nyckeln hela vägen till botten av låset och få låsets skivor att ”alignera” igen.

Använd inte våld – det slutar oftast med att nyckeln går sönder. Vicka tålmodigt på nyckeln – och spraya omväxlande med låsspray. Det kan också ibland hjälpa att knacka låset försiktigt mot marken så att det som sitter fast kan lossna.

Fruset cykellås

Om du tror att låset sitter fast för att det har frusit till is är det bara att ta in det inomhus. Om det sitter fast i något utomhus måste du på något vis värma upp det igen. Du kan försöka värma låset med en tändare för att få isen att tina. Ibland kan det räcka med att blåsa in i låshålet eller värma det med händerna.

Man kan också påskynda upptinandet genom att spraya låsspray i låshålet. Om du inte har låsspray kan du prova att droppa i alkohol eller spolarvätska. Var noga med att ta in låset när du fått loss det – så att det är helt torrt innan du använder det igen.

Om låset fryser är det bra att ha lite låsspray i väskan!

Om ingenting hjälper…

Tyvärr går det inte att fixa alla låsproblem. Ibland har helt enkelt låset gjort sitt och man får köpa ett nytt lås. Läs gärna vår artikel om hur du väljer cykellås.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Frakt

Frakt från 59 kr

Tungt och skrymmande 199 kr

Galet snabba leveranser

Svenskt bolag med svenskt lager ger snabba leveranser i hela landet.

Välkända varumärken

Cykeltillbehör från världens bästa varumärken.

Enkla betalningar med Klarna

Trygga, enkla och säkra betalningar med Klarna.