Galet snabba leveranser

Enormt utbud av cykeltillbehör

Frakt från 59:-

Cykelampa på dagen – varför?

Genom att använda din cykelbelysning dagtid kan du vara med och minska antalet olyckor. Du syns helt enkelt bättre. När man införde belysning på bilar även dagtid minskade antal olyckor med hela 25%. Därför finns det en god anledning att ha belysning även på din cykel om du cyklar i trafiken på dagtid.

Är det dålig sikt – som vid dimma – ökar din synlighet markant med en baklampa även i dagsljus

Lagen för att alla bilar ska ha belysning även dagtid kom 2011 – så alla bilar har ännu inte funktionaliteten. Därför kan vi fortfarande än idag se bilar som inte alltid har belysning på.

Visst märks det skillnad på att möta eller vara bakom en bil som inte har lamporna på? Därför förespråkar vi verkligen att du använder dina cykellampor även dagtid på din cykel. Vill du försäkra dig att du syns extra bra vid inbromsningar kan du även ha en bromslampa som höjer ljusstyrkan på din baklampa genom att den känner av när du bromsar.

Kan alla lampor användas som Daytime Running Lights (DRL)?


Det finns cykellampor speciellt utvecklade enbart avsedda för DRL-ljus. Principen bygger på att ge ett stark ljus nära själva lyktan som gör att den syns. Ljuset kan upplevas som starkt – men det har kort räckvidd och på så sätt bländas det inte.

Vad ska man välja för cykellampa dagtid?


Genom att välja en cykellampa med mycket lysande yta ökar du din synlighet dagtid. Exempel på framlampor som fungerar bra som DRL-lampa är bland annat Machfally COB White 100 och baklampan Machfally COB Red 30. Dessa lampor har en stor yta som blir belyst och därmed syns du bättre.

Har du en cykel utrustad med dynamo eller kanske en elcykel med belysning från fabrik – låt den vara på även dagtid, det tar minimalt med extra energi från dig eller din cykel.

Blinkande eller fast ljus?

En framlampa bör inte blinka – det ökar inte din synlighet utan snarare kan det skapa olyckor eftersom det vita/gula ljuset har större negativ påverkan vår syn mer än en rött ljus som knappast påverkar vår syn alls på ett negativt sätt.

Studier visar tydligt på att det det är större chans att bli upptäckt med ett blinkande bakljus, så använd gärna ett blinkande bakljus för att fånga uppmärksamheten. Tänk dock på att i mörker är det mycket svårare att bedöma avstånd till ett blinkande bakljus än ett bakljus med fast sken. Så cyklar du ofta det där det är mörkt kan det vara värt att investera i två baklampor, då kan du ha en blinkande och en med fast sken.

Så – att använda dina cykellampor även dagtid är en toppenidé för att tillsammans minska antalet olyckor i trafiken!

Frakt

Frakt från 59 kr

Tungt och skrymmande 199 kr

Galet snabba leveranser

Svenskt bolag med svenskt lager ger snabba leveranser i hela landet.

Välkända varumärken

Cykeltillbehör från världens bästa varumärken.

Enkla betalningar med Klarna

Trygga, enkla och säkra betalningar med Klarna.