Galet snabba leveranser

Enormt utbud av cykeltillbehör

Frakt från 59:-

3 enkla steg för att laga tubeless-däck

Tubeless Ready-däck som monteras slanglöst gör att du slipper nästan alla punkteringar. Men hur gör man när man ändå får punktering på sitt tubeless-däck? Går det att laga? Ja! I den här guiden lär vi dig hur.

Små punkteringar

De vanligaste punkteringarna man får med tubeless-däck är små pyspunkor som kommer av små stickor eller liknande. De allra flesta lagar sig själva utan att du ens märker någon tryckförlust i däcket. Ibland märker man att man tappar luft under ett tag men att det stabiliserar sig.

Har man flytande vätska i däcket (vätskan brukar hålla sig flytande i 2-7 månader) gör tätningsvätskan sitt jobb och tätar hålet. Allt du behöver göra är att pumpa däcket igen och sen är det bara att cykla vidare. Ibland får man pumpa några gånger, men för det mesta brukar hålet laga sig.

Ibland får man dock punkteringar som är för stora för tätningsvätskan. Då behöver du ett lagnings-kit. Det är enkelt och billigt att laga ett mountainbikedäck. Antingen kan du montera i en slang ute i skogen för att ta dig hem, eller också kan du fixa däcket redan ute i skogen.

Vad du behöver

Här nedan har du allt du behöver för att laga ditt däck. Är det något du saknar är det bara att klicka på länkarna så kan du beställa det från oss – för det mesta har du leverans inom 1-2 dagar!

  1. Tätningsvätska i däcken
  2. Tubeless-ventiler
  3. Lagningskit för tubeless
  4. Pump

Steg för steg-guide

Här visar vi hur enkelt det är att laga ett slanglöst däck. Det är så enkelt att man lika bra kan göra det redan ute i skogen.

Total tid: 5 minuter

Leta upp hålet

Börja med att syna däcket noga. Man brukar kunna se var hålet är eftersom du kommer att se tätningsvätskan läcka ut genom hålet. Om din tätningsvätska har torkat i däcket kan du behöva pumpa däcket för att känna med handen var luften läcker.
Därefter ruggar du upp ytan runt hålet med verktyget.

Tryck i pluggen

Trä pluggen eller tätningsmasken genom appliceringsverktyget med lika delar plugg på ömse sidor. Tryck ner verktyget och pluggen genom hålet så att ungefär hälften av pluggen är inne i däcket och den andra hälften sticker ut genom hålet.

Dra ut verktyget

Dra ut applicerings-verktyget ur hålet så att pluggen eller tätningsmasken sitter kvar i hålet. Det gör du genom att försiktigt hålla pluggen på plats med fingret samtidigt som du drar ut verktyget med andra handen. Nu kan du trimma ändarna så att däcket får en jämn yta. Därefter kan du pumpa upp däcket igen och fortsätta cykla.

Det kan vara värt att notera att en punktering ibland kan få ditt Tubeless Ready-däck att lossna från fälgen. Därför kan det vara bra att ha med sig en CO2-pump eftersom den kan leverera en väldigt hög mängd luft på kort tid.

Det kan behövas om du skulle tvingas återmontera däcket på fälgen efter punkteringen. Läs då gärna vår artikel om hur man monterar ett Tubeless Ready-däck.

Om du har andra frågor om Tubeless Ready, Tubeless och slanglösa däck har vi skrivit en hel rad artiklar i ämnet. Du hittar alla artiklarna i samlingsartiklen ”Allt du behöver veta om Tubeless Ready och slanglöst”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Frakt

Frakt från 59 kr

Tungt och skrymmande 199 kr

Galet snabba leveranser

Svenskt bolag med svenskt lager ger snabba leveranser i hela landet.

Välkända varumärken

Cykeltillbehör från världens bästa varumärken.

Enkla betalningar med Klarna

Trygga, enkla och säkra betalningar med Klarna.