Galet snabba leveranser

Enormt utbud av cykeltillbehör

Frakt från 59:-

Hur testas cykellås?

Alla som köpt en ny cykel inser att man måste ha ett godkänt lås – dels vill man inte bli av med cykeln och dels vill man vara säker på att försäkringen gäller om olyckan skulle vara framme. Men hur testas lås och vad krävs för att de skall vara godkända? Vi reder ut begreppen.

Vad är ett godkänt cykellås?

Cyklar stjäls i stor omfattning – i synnerhet i städerna – och att veta hur man skyddar sig är viktigt. I den här artikeln berättar vi vad som krävs för att ett cykellås skall få kallas godkänt av SSF (stöldskyddsföreningen).

Symbolen för ett godkänt lås enligt SSF

SSF ger ut normer och regler för vad som är ett godkänt lås – de återfinns i en bok som heter SSF011. I princip alla försäkringsbolag följer SSF’s riktlinjer för godkända lås – dvs du måste ha ett SSF-godkänt lås för att få pengar på din försäkring om tjuven är framme. Det är SSF som säger vilka krav som gäller – och ett annat organ som heter SBSC som testar låsen och avgör vilket som är godkänt och vilket som inte är det.

Framsidan på SSF011 – norm avseende cykellås. Krav och provning.

Till att börja med slår SSF fast några generella krav. Låset skall vara konstruerat så att cykeln inte skall kunna framföras eller ledas på ett normalt sätt när den är låst. Hjullås skall förhindra hjulets rotation.
För icke fast monterade lås skall låset kunna omsluta ram och hjul på en cykel med 40 mm breda däck – för att nämna några krav.

Efter den generella inledningen pratar SSF om nyckelns egenskaper, nyckelns vridhållfasthet, märkning och miljöpåverkan (till exempel rost, värme, fukt, kyla, vatten osv). Allt detta är såklart viktiga aspekter, men de har inte så mycket att göra med huruvida man kan stoppa cykeltjuven eller inte med låset som hinder.

Aspekter som huruvida tillverkaren varierar nycklarna tillräckligt mycket eller hur cykellåset manövreras påverkar heller inte hur lätt det är att stjäla en cykel. Tjuvarna är ganska osofistikerade tyvärr, och de bryr sig inte så mycket om finliret. För att förstå hur tjuvarna arbetar listar vi nedan de vanligaste metoderna för att bryta upp cykellås.

Hur cykeltjuvarna jobbar

Cykeltjuvar finns i alla längder, bredder och nivåer av professionalism. Den tjuven som är enklast att skydda sig emot är såklart den lätt berusade partymänniskan som är på hemväg och trött på att traska. Mot en sådan cykeltjuv fungerar nästan vilket lås som helst. De som är svårast att skydda sig emot är den professionella ligan som åker runt med lastbilar och langar upp cyklar på flaket. De tar bort eventuella lås i efterhand i verkstad.

Stoppa tjuven från att kunna ta med sig din cykel

Låt oss börja med att slå fast att det inte finns något stål – härdat eller på annat sätt förstärkt – som står emot en vinkelslip. Lyckligtvis för en vinkelslip ett stort oljud och är därför inte helt vanlig ”på gatan”.

Om vi börjar i den lägsta ligan där vi har vajerlås och spirallås räcker det gott med en medelstor bultsax. Alla dessa lås knipsar man enkelt av med en bultsax. Det tar inte många minuter och därför är dessa lås heller aldrig godkända. Bultsaxen är cykeltjuvens favoritverktyg så vill man skydda sig mot andra cykeltjuvar än de som är på väg hem från krogen är dessa lås inte att rekommendera. Det syns inte så mycket och framförallt hörs det inte alls. Om man använder dessa lås är poängen att ställa cykeln där det finns många andra cyklar, och där många människor rör sig. Observera att vi tycker att både vajerlås och spirallås är bra extralås, men de bör i princip aldrig användas som ditt enda lås.

En bultsax i arbete

Även kättinglås går att knipsa upp – om man har den största modellen av en bultsax kan de knipsa av föremål upp till 15 mm. Är låset i härdat stål är det mycket svårare och därför är dessa lås mycket säkrare än både spirallås och vajerlås.

När det kommer till ramlås är det lite knepigare för tjuven. Enkla modeller går att ’slå upp’ med en hammare men godkända ramlås är ganska motståndskraftiga. Eftersom det är svårt att komma åt med en bultsax är de en ganska bra försäkring. Tyvärr går det ju fortfarande enkelt att bära iväg med cykeln och därför rekommenderar vi att du har ett bygellås med dig så att du kan låsa fast cykeln i något fast objekt.

När det kommer till bygellås är den vanligaste metoden att använda en domkraft – tjuven sätter helt enkelt in domkraften i mitten av bygeln och trycker ut åt sidorna så att låset till sist ger med sig och trycks ut. Därför måste man se till att sätta bygellåset på ett sätt som gör att det inte får plats en domkraft mellan byglarna. De allra mest professionella tjuvarna har batteridrivna vinkelslipar. Mot det verktyget finns det inga cykellås som kan klara sig längre än någon minut tyvärr. Men eftersom det för ett så stort oljud är det få cykeltjuvar som använder vinkelslip på öppna gatan. Därför är dessa lås de bästa.

Hur testas cykellås?

Ett cykellås skall klara en rad olika attacker. Dels skall låset klara av en klippningsattack med bultsax med en kraft som motsvarar 30 kilonewton. Det är en väldigt stor kraft – det motsvarar 30 ton. Enligt wikipedia utövar en ”typisk bultsax” en kraft på 20 kilonewton med 250 newton eller 25 kilos kraft. Detta betyder att om ett lås är godkänt kan inte en vanlig bultsax med 25 kilos kraft klippa upp låset.

En bultsax är ett vanligt cykeltjuvs-verktyg

Vidare testar man draghållfasthet – när det kommer till bygellås är det att försöka ”dra isär” låset. Det är ett ganska ointressant test eftersom cykeltjuven alltid kommer att inrikta sig på det enklaste sättet att få upp ett lås – och att dra isär låset är inte så enkelt. Däremot testar man draghållfasthet vinkelrät till öppningsriktningen. Det är domkraftstestet – dvs hur mycket klarar ett bygellås i tryck åt båda sidorna tvärs öppningsriktningen.

För att vara godkänt skall ett lås klara 10 kN (kilonewton) vilket motsvarar lite mer än 1 tons tryck. En spiraldomkraft som får plats mellan byglarna på de flesta bygellås kan klara ett tryck på 1,5 ton. Det viktiga här är att se till att ’fylla’ ut låset med så mycket som möjligt av cykeln och det objekt du fäster låset i för om inte domkraften får plats går det inte att öppna låset!

En saxdomkraft för 149 kronor kan jobba från 85 mm bredd och utöva 1,5 tons tryck

Man testar också vridning av låsen och här skall de klara 200 Newtonmeter. Det motsvarar 20 kilos tryck. Att vrida av ett lås är svårt och skulle skada cykeln så det är inte någon vanlig metod.

Man testar flera olika metoder som inte är så populära tjuvknep – tillexempel slag mot låshus, slag mot bygel, sågning med bågfil och borrning, dyrkning och angrepp med handverktyg. Ett lås skall klara 5 slag mot bygeln, 3 minuter sågning, 2 minuter borrning, 3 minuter angrepp med handverktyg och 3 minuter dyrkningsförsök. Det kanske inte låter så mycket men ställ dig själv och för oväsen i 3 minuter i sträck – då är det ganska lång tid!

De verktyg som används vid testning av cykellås definieras i detalj. De verktyg som får användas vid test av cykellås är som följer: hammare 320 g, skruvmejsel 270 mm, skiftnyckel 150 mm, avbitartång 240 mm, polygriptång 300 mm, rörtång 280 mm, hovtång 200 mm, ändavbitare med utväxling (bultsax) 240 mm, ståltråd, bågfil med snabbstålsblad och dorn.

En batteridriven vinkelslip för ett väldigt högt oljud

Hur skydda sin cykel mot tjuvar?

Det handlar mycket om att göra det så svårt för tjuven som möjligt. En enkel metod är att se till att man inte har den finaste cykeln i cykelstället. Om man ser 3-5 andra mycket finare cyklar i cykelstället kan man ju hoppas att tjuvarna stjäl de cyklarna istället. En annan metod är att ha flera lås – om tjuven måste ta fram både bultsax, domkraft och såg kanske hen väljer en annan cykel eller låter bli. Ytterligare en metod är att ställa cykeln så ”publikt” som möjligt eftersom ingen gillar att bli tagen på bar gärning.

För att skydda sig mot domkraftstjuven finns det två sätt som fungerar. Dels är det bra att ha ett bygellås som är så smalt mellan byglarna som möjligt så att domkraften inte får plats. En vanlig spiraldomkraft kan jobba från en bredd på 85 millimeter – så det behöver vara smalare än så. En annan metod är att se till att låset är så fullt som möjligt med objektet som man använder för att låsa fast cykeln. Om det inte finns någon luft mellan byglarna och man inte kan få in en domkraft blir det genast svårare – då är det bara vinkelslipen som fungerar i de flesta fall.

Det säkraste stället att förvara cykeln är inomhus
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Frakt

Frakt från 59 kr

Tungt och skrymmande 199 kr

Galet snabba leveranser

Svenskt bolag med svenskt lager ger snabba leveranser i hela landet.

Välkända varumärken

Cykeltillbehör från världens bästa varumärken.

Enkla betalningar med Klarna

Trygga, enkla och säkra betalningar med Klarna.