Galet snabba leveranser

Enormt utbud av cykeltillbehör

Frakt från 59:-

Hur låser jag min cykel?

Cykelstölder är tyvärr ett stort problem idag och att låsa cykeln är viktigt. I den här artikeln ger vi dig våra bästa tips på hur du bäst låser fast din cykel.

Med statistik från Brottsförebyggande rådet kan vi se en stabil ökning i anmälda cykelstölder senaste åren. Denna statistik ger ytterligare tyngd i hur viktigt det är med ett bra lås till din cykel. Ta del av vårt interaktiva diagram här.

!function(){”use strict”;window.addEventListener(”message”,(function(e){if(void 0!==e.data[”datawrapper-height”]){var t=document.querySelectorAll(”iframe”);for(var a in e.data[”datawrapper-height”])for(var r=0;r<t.length;r++){if(t[r].contentWindow===e.source)t[r].style.height=e.data["datawrapper-height"][a]+"px"}}}))}();

Hur du skall låsa din cykel beror mycket på var du ställer den, hur länge den skall stå och hur stöldbegärlig cykeln är. Cykellåsning handlar om att göra det så svårt för tjuven som möjligt. Ju större risken är, desto kraftfullare lås behöver du. Men det handlar också om vad som är praktiskt och fungerande i din vardag. Därför gäller det att hitta rätt balans mellan de två.

Våra bästa tips för att låsa din cykel

Steg 1: Välj rätt lås

Vi rekommenderar alltid att du använder dig av ett godkänt lås. Detta är lås som är godkända av SSF (svenska stöldskyddsföreningen) och testade av deras dotterbolag SBSC. I princip alla försäkringsbolag följer deras rekommendationer – så vill du få ut pengar på försäkringen behöver du ett godkänt lås. Vi har skrivit en hel artikel i ämnet att välja cykellås. Läs gärna den. Vill du veta vilka som är de bästa låsen kan du läsa vår artikel om bästa cykellåsen.

Steg 2: Lås fast din cykel

Lås fast din cykel i något fast objekt. Tillfället gör tjuven. Om din cykel inte sitter fastlåst i något fast objekt är det enkelt att ta den på axeln och promenera iväg med den. Läs också gärna vår artikel lås fast din cykel.

cykelparkering
I staden hittar man alltid fasta objekt att låsa cykeln vid

Steg 3: Välj rätt plats

Välj en plats där det rör sig mycket människor. De allra mest avancerade cykeltjuvarna använder sig av batteridrivna vinkelslipar. Mot sådana verktyg finns det inget lås i världen som står pall – men en vinkelslip för en väldig massa oväsen och därför väljer dessa tjuvar gärna ensliga platser för sina stölder. Kan du hitta en plats med kamera-övervakning är det ännu bättre! Eller varför inte utanför polishuset 😀

En plats med liv och rörelse är bäst

Att låsa cykeln på gatan

Ställ cykeln bland andra cyklar

En bra metod är att ’gömma’ din cykel bland många andra cyklar. Det minskar risken att just din cykel blir utvald. När du gjort det gäller det att du har bättre lås än de andra cyklarna – eller en mindre stöldbegärlig cykel.

cykelparkering
Ställ din cykel mitt i cykelparkeringen

Sätt alltid fast ramen

Det är ramen som är ’själva cykeln’ och den mest stöldbegärliga delen. Därför skall du alltid låsa fast ramen. Hur många gånger har man inte sett ett fastlåst cykelhjul som ensamt står kvar på gatan?

Cykeln stulen - cykelhjul låst med bygellås
Lås fast ramen – annars kanske tjuven tar allt utom ditt hjul

Placering av låset

Det är bra att försöka sätta låset ovanför marken. Om låset ligger direkt mot marken kan tjuven använda asfalten som mothåll för att banka sönder låset med en hammare. Med billigare modeller är detta fullt möjligt.

Undvik också att sätta låset runt ramens övre rör. När låset sitter där kommer det att vara med plats inne i låset och det är lättare att få in en domkraft. Tjuven kan också använda hela cykeln som hävstång och vända hela cykeln för att försöka vrida av låset. Det blir också lättare att komma åt låset med ett metallrör för att på så sätt vrida sönder låset. Bäst är alltså att använda triangeln eller den stående bakre stolpen i ramen.

Försök också att sätta låset så otillgängligt som möjligt. Ju svårare det är att komma åt låset, desto svårare är det att bryta upp det. Ett knep en del tjuvar använder är att spruta in lim i ditt lås så att du inte skall kunna låsa upp det vid dagens slut. Förhoppningen är att du tvingas lämna cykeln på plats över natten vilket ger tjuven gott om tid att stjäla den i skydd av mörkret. Sätt låset med nyckehålet neråt – då får du både skydd mot dyrkning och limattacker, och låset får ett automatiskt regnskydd.

Låsa cykeln med bygellås

Ett bygellås är det allra bästa och säkraste låset. Det krävs dock lite kunskap för att ett bygellås skall vara maximalt säkert. Ett bygellås kan man nämligen ’spränga’ med en domkraft. Det går till så att tjuven klämmer in en domkraft mellan byglarna. Därefter pressas helt enkelt byglarna isär tills de inte längre orkar hålla emot – antingen går godset i bygeln av, eller också släpper låskolven sitt grepp och låset böjs ut och kan öppnas.

cykel låst med bygellås och låsvajer
Fyll bygellåset med hjul, triangel och stolpe – svårare för tjuven!

Det du måste göra är att ’fylla’ ditt lås – låsbygeln – med så mycket som möjligt. Därför bör du alltid sätta bygellåset genom den undre delen av triangeln i ramen på din cykel – se illustrationen nedan. Dessutom fäster du bygeln runt en stolpe eller något fast objekt du hittar. Genom att göra så här kommer låset att vara fullt av stolpen, ramen och hjulet och därför blir det mycket svårare att få plats med domkraften.

bygellås fyllt med ram hjul och fast objekt
Ett välfyllt bygellås

Att låsa cykeln med ramlås

En enkel och av SSF godkänd lösning på låsproblemet är att använda sig av ett ramlås. Vi har många ramlås som är godkända av SSF. Problemet är att även om låset är godkänt sitter cykeln inte fast i något fast objekt och den är enkel att stjäla. Därför rekommenderar vi alla som använder sig av ramlås att köpa en ramlåsförlängning. Det kan vara en vajer eller kätting och den skall vara anpassad till ditt ramlås så att du kan låsa in förlängningen i ramlåset.

Cykel låst med ramlås och ramlåsförlängning
Med en ramlåsförlängning kan du fästa cykeln i fast objekt

De ramlås som är förberedda för låsförlängning har helt enkelt ett låshål där ramlåsförlängningen sticks in – som en cylinder som förs in i låsmekanismen och låses med samma nyckel som ramlåset självt. På så vis kan du dra ramlåsförlängningen runt ramen, framhjulet och något fast objekt, genom öglan i ena ändan och därefter tillbaka till ramlåset för fastlåsning – se nedanstående illustration.

Att låsa cykeln i hemmet och på jobbet

Även om den vanligaste cykelstölden sker på gatan är det en stor andel cyklar som stjäls i hemmet. Det kan vara utanför huset, i garaget eller förrådet eller i ett cykelställ i trädgården. Därför är det värt att titta lite närmare på hur du säkrar cykeln hemma. Magasinet Gör Det Själv erbjuder en gedigen guide för hur du på egen hand kan bygga ett säkert cykelskjul utanför din bostad. Detta gör det ännu lite svårare för tjuven att komma åt din cykel.

Att förvara cykeln i villa / radhus

Det absolut säkraste sättet att förvara cykeln är att ha den inne i ditt hus.

cyklar inomhus
Inomhus är cykeln säker

Om du inte kan ha cykeln inne i något rum, förråd eller garage kan det vara smart att ställa cykeln så att den inte syns från gatan. Om inte tjuven vet om var du har din cykel kommer hen inte heller att kunna stjäla den!

cykel bakom garaget
Bakom uthuset eller garaget är ett bra ställe att ’gömma’ cykeln

Att förvara cykeln i lägenhet

Om du bor i lägenhet kan det vara svårt att ha cykeln inomhus. En vanlig lösning på problemet är att förvara cykeln på balkongen om du har en sådan. Om man har en riktigt fin cykel kanske den kan få hänga på en vägg – men det brukar sällan vara en praktisk lösning eftersom en cykel blir smutsig.

Cykel i sovrum
Med cykeln i sovrummet kan du sova lugnt!

Det näst bästa är i så fall att förvara cykeln i husets cykelrum eller cykelförråd om det finns ett sådant. Var noga med att låsa fast cykeln med ett grovt lås – grövre än de andra cyklarna i rummet – för att undvika stöld. Tyvärr sker det ofta cykelstölder i cykelförråd så detta är inte optimalt om du har en fin cykel.

Ett sista alternativ är att ställa in cykeln på bakgården. Det kan minska risken för stöld. Var noga med att låsa fast cykeln i fasta objekt som ett staket eller räcke.

cykel på bakgården
Att ställa cykeln på bakgården kan vara ett bra alternativ

Att låsa cykeln på jobbet

Precis som hemma är det allra bästa om du kan ha cykeln inne på kontoret eller där du jobbar. Det är såklart inte alltid som detta är möjligt – men går det är det den bästa lösningen.

cykel på kontoret
Inne på kontoret är cykeln säkrast

Om du har cykeln utanför gäller alla tips ovan. Lås fast cykeln i något fast objekt. Ställ cykeln mitt bland andra cyklar. Ställ den gärna där det rör sig folk osv.

Försäkringen och cyklar inomhus

Många försäkringsbolag ser en cykel inomhus som lösöre och därför behöver inte cykeln vara låst för att försäkringen skall gälla. Kontrollera dock noga vad som gäller för just din försäkring. Läs det finstilta – just för cyklar finns det många undantag.

Även om du inte ’behöver’ låsa cykeln vill du ju inte att den skall bli stulen. Därför rekommenderar vi alltid att du låser fast din cykel även inomhus. Om du förvarar cykeln i garaget kan du använda ett golvankare för att förankra cykeln i golvet.

Om du har många cyklar hemma finns det stor risk att din försäkring endast täcker en enda cykel. Det kan också vara så att försäkringen bara gäller ett maxbelopp som kanske inte täcker din fina cykels värde.

Glöm inte att ha koll på dina kvitton. Du behöver ha kvitto på ditt godkända lås, och på cykeln. Det kan också vara bra att ha foto på din cykel, och var noga med att skriva ner och spara ramnummer så att du kan uppge detta till försäkringsbolaget om olyckan skulle vara framme.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Frakt

Frakt från 59 kr

Tungt och skrymmande 199 kr

Galet snabba leveranser

Svenskt bolag med svenskt lager ger snabba leveranser i hela landet.

Välkända varumärken

Cykeltillbehör från världens bästa varumärken.

Enkla betalningar med Klarna

Trygga, enkla och säkra betalningar med Klarna.