Galet snabba leveranser

Enormt utbud av cykeltillbehör

Frakt från 59:-

5 tips för att lära sig cykla

Är det dags för stunden då du ska lära barn cykla? Då har du hittat rätt!

Kanske var det så länge sedan du själv lärde dig cykla att du inte längre minns hur du bar dig åt. Bara lugn. I den här guiden kommer vi ge dig 5 framgångsrika tips på hur du lär ditt barn att cykla och dessutom tycka det är roligt!

lära barn cykla

Börja med säkerheten!

Innan du och ditt barn ger er på att försöka bemästra cyklandet behöver ni se till att ni gör detta under säkra omständigheter. Till att börja med behöver barnet en hjälm som passar och skyddar barnets huvud när det faller (för detta kommer med all säkerhet ske då och då).

När det kommer till cykelhjälmar är det viktigt att den är anpassad för barnets huvudstorlek. Hjälmen ska sitta bekvämt och täcka hela huvudet, inklusive bakhuvud och panna. För att försäkra er om att den sitter rätt och inte glider ur position är det viktigt att testa hjälmen hemma innan ni ger er ut. Sedan ska ni förstås kontrollera så att cykelns bromsar och ringklocka fungerar som de ska, samt att cykeln har försetts med reflexer. 

Ytterligare en aspekt som rör säkerheten är att välja rätt plats att cykla på. Till exempel bör du undvika platser där andra fordon kör i hög hastighet, samt välja bort platser med branta nedförsbackar. Genom att välja rätt plats kan du som förälder rikta all din uppmärksamhet åt att lära ditt barn cykla.

Fem tips när du ska lära barn cykla

lära barn cykla

1. Börja träna med springcykel.

Första steget när man ska lära sig cykla är att öva upp barnets balans. Bästa sättet att göra detta är med en så kallad springcykel.

En springcykel är, precis som namnet antyder, en cykel utan pedaler som barnet framför genom att använda sina fötter. Just balansen är ofta det svåraste momentet när det kommer till att lära sig cykla. Därför har ni allt att vinna på att börja öva barnets balanssinne så tidigt som möjligt. 

Så när är det dags att introducera springcykeln? Åldern kommer såklart skilja sig åt från barn till barn. Generellt brukar man säga att barn kan börja träna med hjälp av springcykel redan från ungefär 2 års ålder. Fördelarna med att börja öva med springcykel är att barnet snabbt lär sig hitta balansen på ett naturligt sätt. Detta leder i sin tur till att steget till att börja cykla på en riktig cykel i regel går mycket lättare.

Välj rätt storlek på din barncykel

Beroende på ditt barns längd och i regel ålder så finns det flera olika alternativ på en lämplig cykel. Nedan hittar du en storleksguide från som hjälper dig hitta rätt storlek på din barncykel.

  • För barn mellan 2-3 år med en längd på ca 60–100 cm rekommenderas en klassisk balanscykel eller springcykel.
  • För barn mellan 3–5 år med en längd på ca 90–105 cm rekommenderas en barncykel på 12 tum eller 14 tum.
  • För barn mellan 5–8 år med en längd på ca 105–120 cm rekommenderas en barncykel på 16 tum.
  • För barn mellan 7–9 år med en längd på ca 115–125 cm rekommenderas en barncykel på 20 tum.
  • För barn mellan 9–12 år med en längd på ca 125–145 cm rekommenderas en cykel på 24 tum.
  • För lite större barn från 12 år och uppåt med en längd på 145+ rekommenderas en cykel på 26 tum.

2. Skippa stödhjulen – gå direkt till riktig cykel

När barnet är omkring 3,5-4 år brukar det vara dags för barnet att börja cykla på en riktig cykel. Har barnet övat upp sin balans på en springcykel från tidig ålder går övergången till att börja cykla på en cykel med pedaler ofta lätt. För när balansen väl är på plats är det bara att lära sig trampa och bromsa. 

I fråga om stödhjul så rekommenderar vi dig att skippa dessa, då de ofta stjälper mer än de hjälper. Till att börja med kan stödhjul göra så att ditt barn snabbt kommer upp i höga hastigheter. Om det vill sig illa kan detta i sin tur leda till svåra olyckor.

Ett annat skäl till att cykla utan stödhjul är att de tvingar barnet att luta sig åt fel håll i kurvor, något som kan vara svårt att lära sig av med när väl stödhjulen monteras av. Bäst är att lära sig hitta balansen utan hjälpmedel, men om detta inte funkar råder vi dig istället att montera en stödpinne på cykeln. 

3. Justera barnets cykel så att det går lätt att lära sig cykla

För att underlätta för ditt barn att lära sig cykla krävs en lagom stor cykel. Inte nog med att det blir lättare och roligare att lära sig cykla, en passande cykel minskar även risken för att barnet ramlar och gör sig illa. Viktigt är att ditt barn når marken med båda fötterna då det sitter på sadeln. 

Tänk också på att inte köpa en cykel med för mycket finesser. En avskalad cykel med så få distraktioner som möjligt hjälper ditt barn att koncentrera sig på det som är viktigt, nämligen att hålla balansen och ta sig framåt. 

4. Lär ditt barn att bromsa

Barn i färd med att lära sig cykla brukar sällan tänka på konsekvenserna av att komma upp i höga hastigheter. Det är därför viktigt att du och ditt barn övar på att bromsa på rätt sätt.

Börja med att förklara hur bromsen fungerar och i vilka situationer som man bör bromsa i förebyggande syfte (till exempel i branta nedförsbackar). Öva sedan tillsammans på inbromsningar tills det sitter. 

5. Gå bredvid ditt barn när det cyklar

Att lära sig cykla är ofta en lång och mödosam process. Ditt barn kanske har lärt sig att komma upp i fart, hålla balansen och bromsa. Men detta är bara första steget när det kommer till att lära sig cykla. Nästa steg är att lära sig att inte vara en fara i trafiken, varken för sig själv eller för andra trafikanter.

Ett bra sätt att öva upp barnets förmåga att förstå potentiella risker och trafikregler är att gå bredvid ditt barn när det cyklar. Börja med lugna leder för cykel- och gångtrafik. Gå sedan vidare till trafikerade vägar efterhand som barnet blir en säkrare cyklist (och ni kan cykla tillsammans). 

Avslutningsvis

Att lära ditt barn att cykla är något som hon eller han kommer att ha glädje av hela livet ut. Därför är det viktigt att de får en så bra start som möjligt. Som förälder är det viktigt att ha tålamod och inte bli frustrerad när framstegen dröjer.

Att lära sig cykla är som att lära sig cykla: svårt i början men självklart när man väl kan det. Förhoppningsvis kommer ni ha hjälp av tipsen ovan. Lycka till! 

Frakt

Frakt från 59 kr

Tungt och skrymmande 199 kr

Galet snabba leveranser

Svenskt bolag med svenskt lager ger snabba leveranser i hela landet.

Välkända varumärken

Cykeltillbehör från världens bästa varumärken.

Enkla betalningar med Klarna

Trygga, enkla och säkra betalningar med Klarna.