Här kan du köpa alla våra cykeldäck och slangar från CST. De är det smarta däckföretaget som köper upp tidigare års modeller från andra världstillverkare – från de allra största och mest kända – och gör samma grymma däck till mycket bättre priser. CST gör framförallt prisvärda standarddäck och standardslangar – rejäla produkter med bra punkteringsskydd och slitstarkt gummi.
I vårt sortiment från CST har vi däck för alla typer av MTB – crosscountry, trail, enduro och downhill, vi har däck för gravel och cyclocross och vi har alla typer av däck för pendlarcyklar, vardagscykling, hybrider och barncyklar. Därtill har vi alla cykelslangar som CST tillverkar.
Vi ser alltid till att ha hela sortimentet från CST hemma till riktigt bra priser (med en superenkel prisgaranti) och GALET snabba leveranser.
Visar 1–24 av 70 resultatSortera efter popularitet
Visar 1–24 av 70 resultatSortera efter popularitet
Däckdimension
Hos Tooorch anges alla däckdimensioner enligt ETRTO-standard, vilket innebär att de anges enligt t.ex. 37-622 där 37 anger bredden på däcket i millimeter och 622 är innerdiametern i millimeter.
Dimensionerna står alltid angivna på däcksidan, så det i särklass enklaste sättet att välja rätt däck är att titta på dina nuvarande däck och ange samma dimension i filtret "Däckdimension". På så vis kan du vara helt säker på att få ett par däck som passar dig och din cykel.
*ETRTO (European Tire and Rim Technical Organization).
Hjulstorlek
Hjulstorlek är ett vanligt mått när man köper cykel, men för att köpa däck är det ett väldigt dåligt mått - däcket behöver ju inte bara passa fälgens diameter, utan även fälgens bredd.
För att välja rätt däck rekommenderar vi istället att du använder filtret däckdimension. Där anges både bredd och innerdiameter på däcket i stil med 32-622 där 32 är bredden (i millimeter) och 622 är innerdiametern (i millimeter).
Håll gärna över frågetecknet på filtret däckdimension för mer information.
För att göra det enklare att hitta rätt cykeldäck har vi klassat alla modeller utifrån hur väl de passar på olika underlag. Följande underlag finns: Du kan läsa mer om de olika underlagen i vår artikel 8 underlag för cykling.
För att göra det enklare att välja rätt cykeldäck har vi uppfunnit en egen skala över hur grovt mönstrat ett däck är.
Däck som helt (eller nästintill) saknar mönster kallas för minimal/slicks. Däck som har riktigt grovt mönster kallas för grovt. Allt därimellan kallas för allround.
Vikbara cykeldäck är kanttrådsdäck där man har kevlartråd (eller motsvarande material) istället för ståltråd i däckskanterna. Fördelen med detta är att däcket blir avsevärt lättare (50-90 gram, lite beroende på däckdimension).
Varför cykelbranschen valt att kalla däcken "vikbara cykeldäck" är oklart - poängen är inte att de går att vika utan alltså att vikten blir lägre.
Vår egen skala - så att du kan jämföra olika tillverkare
Tooorch har uppfunnit en egen tregradig skala över hur mycket punkteringsskydd ett enskilt cykeldäck har: lågt, medelhögt eller högt.
Vår tregradiga skala bygger på tillverkarnas egna punkteringsnivåer. Exempelvis har både Continental och Schwalbe en 7-gradig skala, och vi klassar 1-3 som lågt, 4-5 som medelhögt och 6-7 som högt. På liknande vis har vi översatt de tillverkare som har andra typer av graderingar.
Vilken nivå av punkteringsskydd behöver jag?
De däck som vi kallar "medelhöga" kallas ofta "punkteringssäkra". Dessa däck duger mer än väl för de allra flesta cyklister. Om du däremot ofta cyklar på platser med högre risk - eller är rejält trött på punktering - rekommenderar vi att du väljer ett däck med "högt" punkteringsskydd.
Observera att alla däck har, eftersom de är tillverkade i gummi, ett grundläggande skydd mot punkteringar. När man pratar om punkteringsskydd pratar man om ett extra lager väv som lagts i däcket för att stå emot yttre föremål.
Ett däck med reflexsida är precis vad det låter - däcket har reflexer inbyggda i sidoväggen på däcket. Denna reflex är enormt kraftfull, och är avsevärt bättre än andra cykelreflexer.
Vi rekommenderar starkt att alla som cyklar i trafik under årets mörka månader använder ett däck med reflexsida.
Det inte finns något formellt/lagstadgat krav på särskilda däck för elcyklar - men dessa cyklar är tyngre än vanliga cyklar cyklas oftast i högre hastigheter. Därför rekommenderar både cykel- och däcktillverkare att du använder särskilda däck som är certifierade för elcyklar.
Det finns ett gäng olika certifieringar för elcyklar, men för att förenkla för dig har vi valt att slå ihop dem till två kategorier:
E25 - däck godkända för de elcyklar som säljs i Sverige som har en maximal eldriven hastighet på 25 km/h.
E50 - däck godkända för elcyklar med kraftfullare motorer och driver upp till 50 km/h. Dessa cyklar måste i Sverige klassas som moped
Alla däck som är godkända för E50 är givetvis också godkända för E25.
Slangar är tillverkade av ett elastiskt material vilket gör att en slang kan passa flera olika dimensioner - smidigt va? Läs på ditt nuvarande däck (eller ditt nya) vilken dimension du har och säkerställ att du väljer en slang där vi anger dimensionen i "passar däckdimension" - på så vis är du säker på att slangen passar ditt däck.
Passar hjulstorlek
Slangar är tillverkade av ett elastiskt material vilket gör att en slang kan passa flera olika hjulstorlekar. Vi rekommenderar att välja slang utifrån däckdimension (se "passar däckdimension") istället för hjulstorlek, eftersom hjulstorlek bara beskriver däckets diameter medan däckdimensionen också anger bredden på däcket.
Det finns tre typer av ventiler för cykelslangar som blivit stora på cykelmarknaden. Det är svårt att säga vilken som är bäst - du bör alltså primärt välja ventil utifrån vad du har för ventil idag, eller genom att titta på din fälg och din cykelpump.
Cykelventil används ofta på standardcyklar och citycyklar. Denna är lätt att pumpa, men lite krånglig att montera då du behöver skruva isär den för att få in den i fälgen. Fälgen behöver ha ett 8 mm brett hål.
Racerventil sitter framförallt på racercyklar och mountainbikes, men kommer mer och mer på hybridcyklar och standardcyklar. Poängen med denna är att den är smalare, vilket kräver ett smalare hål på fälgen (6 mm) vilket gör att fälgen blir starkare än om hålet hade behövt vara större. Racerventiler tillverkas också i olika längder för att passa olika höga fälgar.
Bilventil har fördelen att den går att pumpa på vilken bensinmack som helst - det är (som namnet antyder) helt enkelt samma ventil som sitter på bilar. Å andra sidan har inte alla cykelpumpar stöd för bilventil. Denna ventil kräver, precis som cykelventil, ett 8 mm brett hål i fälgen.
Cyklar du i grupp gör du bäst i att alltid ta med dig en racerventil med lång ventil (60 eller 80 mm) - även om det inte är optimalt så går den alltid att få i alla fälgar, så du blir en uppskattad cykelkompis när dina medcyklister får punktering.
Ventilen är den del du pumpar in luften i, ventilen kan ha olika längd. På en vanlig barn- eller standardcykel behöver du inte tänka på detta, men har du t.ex. landsvägshjul med högre profil på fälgen behöver du välja en slang som har tillräckligt lång ventil så ventilen når igenom fälgen. Det enklaste, och mest säkra, sättet att välja rätt ventillängd är helt enkelt att mäta din nuvarande ventil och välja samma längd.