Filtrera

Visar alla 9 resultat

Maxxis Ikon – det mest mångsidiga däcket för MTB

Maxxis själva kallar Ikon för det mest mångsidiga MTB-däcket i sitt sortiment. Det kanske är det som gjort Ikon till en sådan veritabel storsäljare – det är vårt absolut mest populära MTB-däck från Maxxis. Maxxis Ikon är designat för att fungera toppen på i princip vilken typ av stig och underlag som helst – utom möjligen på tjock blöt lera. Det sträcker sig från XC / cross country till ganska teknisk trail och är perfekt för dig som cyklar på varierande underlag men gillar ett snabbt däck utan att kompromissa på sidogreppet.

Det är ett däck som är lika användbart för dina mountainbike-turer några gånger i veckan i hemmaskogen som till avancerad träning och tävling. Det har en speciellt kraftfull stomme som ger hög volym och medger lägre lufttryck – vilket ger bekvämare åkning och bättre grepp. Med ett mönster som är lågt och lättrullat är detta däck perfekt för dig som gillar fart. Centerpartiet har tätt mellan de ganska släta klackarna vilket ger det låga rullmotståndet och högre mer utspridda klackar utåt sidorna ger optimalt grepp i tajta svängar.

Maxxis Ikon finns i några olika utföranden med olika gummiblandningar, olika stommar och olika skyddsnivåer mot punktering – och givetvis i olika storlekar. Totalt finns det 17 olika Ikon-modeller att välja mellan.

Gummiblandningar

I ett lite billigare utförande finns gummiblandningen ”Maxxis Dual” som egentligen är två olika gummiblandningar. Genom att använda ett hårdare gummi på centerpartiet får man snabbare mer lättrullade däck som dessutom håller längre. Genom att använda ett mjukare gummi ut mot sidorna skapar man bättre grepp.

Vidare finns Ikon med den snabbaste gummiblandningen ”3C MAXXSPEED”. Det är tre olika gummiblandningar som används för att maximera lågt rullmotstånd och grepp. Ett hårt gummi används närmast stommen som ett baslager (”Base Layer”) vilket ger stabilitet och hållbarhet. I mitten på centerpartiet används ett mellanhårt gummi som är avsett att ge både bra grepp och lågt rullmotstånd (”Top Layer”). Utåt sidorna och för sidoklackarna används ett mjukt gummi för att skapa maximalt grepp vid skarpa svängar (”Shoulder Layer”).

Till sist finns även Maxxis Ikon med gummiblandningen ”3C MAXXTERRA”. Detta är precis som 3C MAXXSPEED tre olika gummin som tillsammans samarbetar för att uppnå bästa resultat. Skillnaden mot MAXXSPEED är att MAXXTERRA är mjukare och ger ännu bättre grepp.

Stommen och däckets konstruktion

Maxxis Ikon och dess konstruktion finns i två olika varianter när det kommer till väven som stommen är uppbyggd av. Dels finns det en enklare stomme på 60 TPI, och dels finns det en  – för mountainbikedäck väldigt tätt vävd – stomme på 120 TPI. En hög trådtäthet ger mer följsamma däck som dessutom är lättare. En lägre trådtäthet ger kraftigare däck som har ett högre skydd mot punktering men som också väger mer.

Punkteringsskydd

Några av modellerna i Maxxis Ikon-serien är uppbyggda utan särskilt punkteringsskydd, men de flesta har ett kraftfullt skydd i Maxxis EXO. EXO är ett extremt motståndskraftig material som sitter på däckets sidor och skyddar mot skärsår och vassa stenar. Det är ett tätt vävt material med låg vikt och hög flexibilitet vilket gör att däckets prestanda förblir oförändrade. Det är perfekt för steniga tekniska stigar där du löper hög risk att få skärsår och nötningsskador.

Maxxis Ikon presterade på topp i test

När MTBR testade Maxxis Ikon i 29″ med 3c MAXXSPEED och EXO punkteringsskydd var deras slutsats att däcket presterar väldigt väl i en rad olika situationer och på olika underlag. De cyklade med däcket på hårt packade stigar, lösare stigar med hård botten och klippiga alpstigar.

Fördelar man upplevde

 • Lätt att montera
 • Angiven vikt stämmer med verklig vikt
 • Hög prestanda på ett brett register av underlga
 • Imponerande hållbarhet på sidoväggarna
 • Bra grepp vid kraftiga inbromsningar
 • Små skåror i klackarna ökar greppet
 • Olika gummi för optimerad prestanda; mjukt på sidorna, halvmjukt
 • centerparti och hårt underst mot stommen
 • Förutsägbart grepp i svängar
 • Låg vikt för ett allround XC/trail-däck

Nackdelar man upplevde

 • Något smalare än angivet
 • Krävdes booster-pump för att montera slanglöst
 • En del sidoklackar slets lite för snabbt
 • Ganska högt pris

Mångsidighet var verkligen ordet man kom att tänka på när man testade däcket. Även om man inte tyckte att Maxxis Ikon hade lika lågt rullmotstånd som exempelvis Schwalbe Racing Ralph gav det högre känsla av självförtroende i flera olika situationer och på flera olika typer av underlag. Testet utfördes i Colorado på hårda stigar och stigar med hård botten med löst grus ovanpå. Trots lite svåra förhållanden skötte sig däcket exemplariskt och gav bra grepp både i raka branta partier och i hårda svängar. Även när stigarna blev lite mjukare fungerade däcket förvånansvärt bra.

Känslan i däckets uppbyggnad med hårdare gummi centralt och mjukare gummi på sidorna var också uppskattat. Det fanns en tydlig skillnad både när man kände efter med fingrarna och när man utmanade däcket på stigarna. Man får dock vara lite uppmärksam på sidoklackarna – eftersom de har ett mjukare gummi slits de snabbare.

Monteringen fungerade enkelt – även om en booster fick användas. Däcket kom lätt på plats och läckaget av tätningsvätska var minimalt från början.

Slutsatsen var att Maxxis Ikon är det sammantaget bästa MTB-däcket för XC och trail om du letar efter ett mångsidigt däck som både är snabbrullat och som ändå klarar tuffare stigar och mer tekniska partier.