Filtrera

Visar 1–24 av 68 resultat

Filtrera

Visar 1–24 av 68 resultat

Vi behöver mer information: dimension

Vi förstår att du söker en slang till 28″. Det är toppen – ovanför har vi visat dig alla slangar som passar till 28″-däck. Vi behöver dock veta dimensionen i millimeter – både bredd och diameter – för att vara helt säkra på att slangen passar ditt däck.

Det är således inte tillräckligt att ange hjulstorlek 28″. Om du vill vara helt säker på att du köper rätt slang skall du ange dimensionen i millimeter. Kontrollera måtten på ditt nuvarande däck och använd våra filter för dimension ”Passar däckdimension” så är du säker på att få rätt!

Vi uppger alltid däckdimensionerna med ETRTO-standard. ETRTO är ett mått som European Tire and Rim Technical Organization har myntat och som beskriver däckets i millimeter; både bredd och innerdiameter. Detta är ett precist sätt att mäta som alltid ger dig rätt däck eller slang till din cykel. Detta är det absolut bästa måttet för att välja däck och slang eftersom det anger både bredd och diameter. Om du bara använder hjulstorlek – dvs. endast diameter – vet du inte om slangen passar till bredden på ditt däck.

På slangen eller slangens kartong står det en massa siffror. Det kan vara ungefär så här: 28″ 28/47-622.  28” står för 28 tum och den siffran anger ytter-diametern på däcket som slangen skall passa till. 28/47 är däckets bredd i mm och 622 är däckets innerdiameter i mm. Denna slang passar alltså till däck i bredd mellan 28 och 47 millimeter och där däcket har en innerdiameter på 622 millimeter.

Det är möjligt att använda sig av en slang även utanför de breddangivelser som står på slangen. Det innebär dock risk för punktering. En slang som är för bred kan korva sig och kan vara svår att få in i däcket. En slang som är för smal måste man pumpa hårdare för att den skall fylla ut däcket vilket också innebär ökad risk för punktering. Det är allra bäst att köpa en slang där ditt däck ligger inom det intervall som slangen är tillverkad för.

28″ är för många olika typer av cyklar

28″ är en väldigt vanlig storlek och dessa däck och tillhörande slangar finns på de flesta elcyklar, standardcyklar, hybridcyklar och landsvägscyklar. Det är faktiskt samma storlek som 29″ hur konstigt det än låter; likheten är att de har samma innerdiameter men olika ytterdiameter eftersom däck inom 28″ är smalare och de andra är bredare. Läs gärna mer i vår artikel om skillnaden mellan 28″ och 29″ här.

28″ finns både med slang och utan

För standardcyklar, hybrider och elcyklar använder man nästan alltid däck för slang. För landsvägsdäck, däck till gravelbikes och Cyclocross är det allt vanligare med slanglösa däck eller så kallade tubeless ready. Dessa däck kan köras både med slang och utan. Om du har en cykel med tubeless ready däck kan det vara en otroligt bra idé att ha med sig en passande slang i ryggsäcken när du är ute och cyklar – om du får punktering är det bara att göra som vanligt. Öppna däcket, stoppa i slangen och pumpa upp (kontrollera såklart innan så att det inte sitter vassa föremål som gör att du får punktering igen).

Att välja rätt slang till 28″

För att vara säker på att köpa rätt slang till din cykel är det bästa att kontrollera det däck som du redan har på din cykel – där står alltid dimensionen på däcksidan. Det står angivet så här: 57-622 där 57 anger bredden och 622 anger innerdiametern på däcket. När du vet vilken dimension du har på däcket anger du dimensionen i filtret ”passar till däckdimension”  så visar vi bara slangar som passar till ditt däck.

Att välja rätt ventil

Det är viktigt att du är noggrann så att du får rätt ventiltyp på din nya slang. Annars finns risken att slangens ventil inte passar i hålet i fälgen. Kontrollera vilken ventil du hade på den gamla slangen och köp helt enkelt en likadan. Det finns tre olika ventiltyper. Bilventil (AV), racerventil (SV) och cykelventil (DV). Läs mer om ventiler här.