Din varukorg

Galet snabba leveranser

Enormt utbud av cykeltillbehör

Frakt från 59:-

Hur ökar en cykelhjälm med integrerad baklampa säkerheten?

När det är mörkt måste man ha belysning för att synas. En sak du kanske inte tänkt på är hur LÅGT en baklampa på en cykel sitter. Det finns ett knep som hjälper: en cykelhjälm med integrerad baklampa.

Cykelhjälm med integrerad baklampa gör att bilister ser dig 12 m tidigare – även om du skyms

OBS: Baklampa eller belysning på hjälmen ökar säkerheten men ersätter inte din vanliga cykelbelysning – du behöver fortfarande ha lagenligt ljus bak och fram på din cykel.

Utan integrerad baklampa på cykelhjälmen

En normal och lagenlig baklampa sitter på mellan 70 och 95 centimeters höjd över marken beroende på om den sitter på skärmen, pakethållaren eller sadelstolpen. En bilist har sin ögonhöjd på 1,1 meter normalt, och en framförvarande bil är normalt 1,4 meter i snitt om det är en personbil.

Det betyder att en framförvarande bil alltid skymmer dig som cyklist – och om det är mörkt ute och det enda som syns är din baklampa syns du inte alls som i bilden nedan. Tänk dig att bilden är tagen från bil A’s förarsäte. Titta noga så ser du cyklisten på bilden precis till höger om bil B – Audin – nedan.

Lite svårt att se, eller hur?

cyklist utan baklampa på hjälmen skyms av bil
Med vanlig baklampa syns du inte för bilister bakom den bil som skymmer dig.

Eftersom föraren i bil A (därifrån bilden är tagen) sitter till vänster i sin bil, och cyklisten dyker upp bakom framförvarande bil – bil B – och inte syns förrän föraren i bil A ser cyklistens baklampa – kan man räkna med att cyklisten syns ungefär samtidigt som bil B passerat.

Nu beror cyklistens säkerhet på några viktiga faktorer: hur fort föraren kör bil A och vilket avstånd hen håller till bilen framför som just passerar cyklisten. Vi får alla lära oss att hålla ett avstånd på 3 sekunder – det är 58 meter vid 70 km/h. Tyvärr är det inte så verkligheten ser ut. Den bistra verkligheten är snarare att folk tenderar att ligga 1,5 sekunder bakom framförvarande bil.

Vid 1,5 sekunders avstånd ligger Bil A vi pratar om ovan på ett avstånd av 29 meter vid 70 km/h från Bil B.

cyklist utan baklampa på hjälmen dyker upp bakom bil
Cyklisten dyker upp när framförvarande bil passerat – utan baklampa på cykelhjälm

När man kör bil och upptäcker ett hinder måste man först hinna reagera innan man kan göra något – som att bromsa till exempel. Bilisters reaktionstid varierar mellan 0,5 och 2 sekunder men man brukar prata om en snittreaktionstid på 1 sekund. Det är en hel sekund som bilisten flyger fram utan att kunna göra något annat än att se vad som händer.

I 70km/h hinner bilen hejdlöst röra sig i hela 19 meter. Det betyder att bilist A som får syn på cyklisten när bil B har passerat har en halv sekund på sig att väja eller bromsa för att undvika att kollidera med dig – om det vill sig illa. Cyklisten har plötsligt endast ett avstånd mellan sig och bil A på 10 meter vid 70km/h.

Det är för små marginaler tycker vi.

Med integrerad baklampa på cykelhjälmen

När cyklisten tänder baklampan på hjälmen höjs plötsligt det röda ljuset till ca 1,6 meter över marken. Det gör en enorm skillnad. Rent praktiskt syns nu cyklisten bakom bil B även om den största delen av cyklisten är skymd. Huvudet och hjälmlampan sticker upp vilket gör att synligheten blir extremt hög. Se själv i bilden nedan – ögat dras direkt till baklampan. Det finns vad vi vet ingen undersökning som visar om blinkande bakljus ökar säkerheten jämfört med fast sken – så det får vara en smaksak. Det viktiga är att ljuset hamnar högre upp.

Rent matematiskt blir det så här: skillnaden mellan hjälmlampans höjd på 1,6 m och bil B’s höjd på 1,4 m och den vinkeln det blir från bilist A’s ögonhöjd gör att cyklisten nu syns 12 meter längre bort vid 70 km/h.

cyklist med baklampa på hjälmen syns över framförvarande bil
Cyklisten med lampa på hjälmen syns bakom framförvarande bil

Nu har bil A tid på sig. Avståndet mellan cyklisten och bil A när bilisten i bil A får syn på cyklisten har nu drygats ut från 29 + 12 = 41 meter vid 70 km/h.

Den totala stoppsträckan – dvs reaktionssträckan + bromssträckan – brukar man anta är 43 meter vid 70 km/h. Jämför siffrorna – som man kan se kan alltså bilisten i Bil A nästan stanna helt från det att hen får syn på cyklisten – om cyklisten alltså har hjälmlampa på!

Det här är en sanning som fler borde känna till – dela den så räddar vi liv i trafiken!

Frakt

Frakt från 59 kr

Tungt och skrymmande 199 kr

Galet snabba leveranser

Svenskt bolag med svenskt lager ger snabba leveranser i hela landet.

Välkända varumärken

Cykeltillbehör från världens bästa varumärken.

Enkla betalningar med Klarna

Trygga, enkla och säkra betalningar med Klarna.