I den här artikeln lär vi dig allt om måtten lux, lumen och candela – i synnerhet när det nämns i relation till cykellampor och cykelbelysning.
Innehållsförteckning
Inledning
Att jämföra cykelbelysning är svårt. Alla tillverkare har olika filosofi när det kommer till vilket tal de använder. Även om två lampor har exakt samma mätetal kan deras upplevda ljus vara ganska olika. Ljuskäglor som når till exempel 30 meter kan också vara olika – eftersom lamporna kan ha olika ljusintensitet och olika optik som sprider eller koncentrerar ljuset.
Man kan generellt sett säga att en lampa med ett högre lumen-tal är bättre (ljusare) än en lampa med ett lägre lumental. Att jämföra en lampa med ett lumen-tal med en lampa med ett lux-tal är jättesvårt eftersom man inte vet hur respektive tillverkare angett mätetalen.
Som tumregel kan man säga att 100 lumen vid en storlek på en ljuskägla som har 4 kvadratmeters yta är lika med 25 lux. Om man antar att alla tillverkare alltid skapade ljuskäglor som gav 4 kvadratmeters ljuskägla skulle alltså alltid 1 lumen vara lika med 0,25 lux.
Lumen – den ljusmängd cykelbelysningen avger
Lumen är ett mått på hur mycket ljus lampan avger. Det har inget att göra med hur ljuset sprids, och inte heller att göra med hur mycket ljus som når något visst objekt på något visst avstånd. Detta betyder att det är ett bra mått om man säljer LED-ljuskällor, men ett lite sämre mått om man skall köpa en cykellampa. Om du köper cykelbelysning med högt lumen-tal men dålig optik kommer inte så mycket av ljuset att nå dit du vill. En del lampor har också höga lumental – i perfekta laboratoriemiljöer. I verkligheten är dess lumental mycket lägre.
Lux – den ljusmängd som träffar ett objekt en bit bort
Lux är egentligen ett bättre mått utifrån dina behov som cyklist. Det anger hur mycket ljus – hur många lumen per kvadratmeter – som träffar ett objekt. Vanligtvis brukar man använda ett avstånd på 10 meter – men det spelar egentligen ingen roll. Förhållandet handlar om ljusmängden per ytenhet oavsett avstånd. För att uppnå samma ljusmängd lite längre bort krävs alltså bättre optik som koncentrerar ljuset ännu mer.
Candela – den ljusmängd som cykelbelysningen skickar iväg
Candela är på vanlig svenska hur mycket ljus som kommer flygande genom luften. Candela är alltså Lumen + optiken som sprider eller koncentrerar ljuset. Detta mått är ju ännu mer förvirrande och det är väldigt få tillverkare som anger cykellampans kraft i Candela. Glöm det helt enkelt 🙂
Ljuskäglan och ljusets spridning
Vi har valt att gå ganska hårt på cykellampors förmåga att skapa en välspridd ljuskägla med lång räckvidd. I slutändan tror vi nämligen att de flesta cyklister är ute efter precis det. Det gör det också lättare för oss att jämföra cykellysen från olika tillverkare. Det är med optik – glaslinser eller plastlinser – som tillverkarna skapar rätt spridning på ljuset.
Som man ser i ovanstående bild bör en bra ljuskägla ha ljus i en närzon, sidozoner på båda sidorna, en huvudzon och en distanszon.
- I distanszonen ser du hinder och andra trafikanter dyka upp allra först. Det är slutet på distanszonen som avgör hur lång räckvidd din ljuskägla har.
- I sidozonerna håller du koll på andra trafikanter och cyklister eller hinder längs med vägen när du till exempel skall svänga.
- I huvudzonen ser du vägen med alla dess detaljer. Det är här du planerar din cykling de nästkommande sekunderna. Det är lite som att vara ute och jogga i skogen – hjärnan memorerar rötterna och stenarna som du bör undvika för nästa steg.
- I närzonen bekräftas det du såg i huvudzonen och du kan cykla säkert även när det är mörkt.