Schwalbe Winter en en gummiblandning särskilt framtagen för dubbdäck. Det är en gummiblandning som har en helt annan komposition än de gummiblandningar som Schwalbe använder till däck där slitbanan utgörs av själva gummit. I dubbdäck är det till stor del dubbarna som står för greppet och därför måste gummiblandningen istället optimeras för två saker; dels för att kunna hålla dubbarna på plats, och dels för att kunna ha lågt rullmotstånd, bra grepp och rimlig hållbarhet trots att det är kallt ute.
Vid kallare temperaturer tenderar gummi att bli hårt och kan ge oerhört mycket sämre grepp. När det kommer till bildäck kan det vara förenat med livsfara att köra bil med sommardäck när det är kallt ute även om det inte är halt eller isigt väglag. Det beror på att gummit i däcket blir hårdare och erbjuder mycket sämre grepp och vilket därmed innebär en mycket längre bromssträcka. Därför är gummiblandningar i däck avsedda för vinterbruk oftast mjukare för att fortfarande erbjuda bra grepp även när det är kallt. Detta gäller även Schwalbe Winter och Schwalbes dubbdäck. Nackdelen är såklart att gummiblandningar för vinter ofta är lite mindre stryktåliga och mindre beständiga än andra gummiblandningar – men eftersom Schwalbe Winter alltid används tillsammans med dubbar blir ändå beständigheten hög eftersom dubbarna står för en hel del av slitage-motståndet.
Hos Tooorch anges alla däckdimensioner enligt ETRTO-standard, vilket innebär att de anges enligt t.ex. 37-622 där 37 anger bredden på däcket i millimeter och 622 är innerdiametern i millimeter.
Dimensionerna står alltid angivna på däcksidan, så det i särklass enklaste sättet att välja rätt däck är att titta på dina nuvarande däck och ange samma dimension i filtret "Däckdimension". På så vis kan du vara helt säker på att få ett par däck som passar dig och din cykel.
*ETRTO (European Tire and Rim Technical Organization).
Hjulstorlek
Hjulstorlek är ett vanligt mått när man köper cykel, men för att köpa däck är det ett väldigt dåligt mått - däcket behöver ju inte bara passa fälgens diameter, utan även fälgens bredd.
För att välja rätt däck rekommenderar vi istället att du använder filtret däckdimension. Där anges både bredd och innerdiameter på däcket i stil med 32-622 där 32 är bredden (i millimeter) och 622 är innerdiametern (i millimeter).
Håll gärna över frågetecknet på filtret däckdimension för mer information.
För att göra det enklare att hitta rätt cykeldäck har vi klassat alla modeller utifrån hur väl de passar på olika underlag. Följande underlag finns: Du kan läsa mer om de olika underlagen i vår artikel 8 underlag för cykling.
För att göra det enklare att välja rätt cykeldäck har vi uppfunnit en egen skala över hur grovt mönstrat ett däck är.
Däck som helt (eller nästintill) saknar mönster kallas för minimal/slicks. Däck som har riktigt grovt mönster kallas för grovt. Allt därimellan kallas för allround.
Vikbara cykeldäck är kanttrådsdäck där man har kevlartråd (eller motsvarande material) istället för ståltråd i däckskanterna. Fördelen med detta är att däcket blir avsevärt lättare (50-90 gram, lite beroende på däckdimension).
Varför cykelbranschen valt att kalla däcken "vikbara cykeldäck" är oklart - poängen är inte att de går att vika utan alltså att vikten blir lägre.
Vår egen skala - så att du kan jämföra olika tillverkare
Tooorch har uppfunnit en egen tregradig skala över hur mycket punkteringsskydd ett enskilt cykeldäck har: lågt, medelhögt eller högt.
Vår tregradiga skala bygger på tillverkarnas egna punkteringsnivåer. Exempelvis har både Continental och Schwalbe en 7-gradig skala, och vi klassar 1-3 som lågt, 4-5 som medelhögt och 6-7 som högt. På liknande vis har vi översatt de tillverkare som har andra typer av graderingar.
Vilken nivå av punkteringsskydd behöver jag?
De däck som vi kallar "medelhöga" kallas ofta "punkteringssäkra". Dessa däck duger mer än väl för de allra flesta cyklister. Om du däremot ofta cyklar på platser med högre risk - eller är rejält trött på punktering - rekommenderar vi att du väljer ett däck med "högt" punkteringsskydd.
Observera att alla däck har, eftersom de är tillverkade i gummi, ett grundläggande skydd mot punkteringar. När man pratar om punkteringsskydd pratar man om ett extra lager väv som lagts i däcket för att stå emot yttre föremål.
Ett däck med reflexsida är precis vad det låter - däcket har reflexer inbyggda i sidoväggen på däcket. Denna reflex är enormt kraftfull, och är avsevärt bättre än andra cykelreflexer.
Vi rekommenderar starkt att alla som cyklar i trafik under årets mörka månader använder ett däck med reflexsida.
Det inte finns något formellt/lagstadgat krav på särskilda däck för elcyklar - men dessa cyklar är tyngre än vanliga cyklar cyklas oftast i högre hastigheter. Därför rekommenderar både cykel- och däcktillverkare att du använder särskilda däck som är certifierade för elcyklar.
Det finns ett gäng olika certifieringar för elcyklar, men för att förenkla för dig har vi valt att slå ihop dem till två kategorier:
E25 - däck godkända för de elcyklar som säljs i Sverige som har en maximal eldriven hastighet på 25 km/h.
E50 - däck godkända för elcyklar med kraftfullare motorer och driver upp till 50 km/h. Dessa cyklar måste i Sverige klassas som moped
Alla däck som är godkända för E50 är givetvis också godkända för E25.