Filtrera

Visar 1–24 av 151 resultat

Visar 1–24 av 151 resultat

Mer information om däck till snabba elcyklar

Här hittar mer information om Cykeldäck till de snabbare elcyklarna som kan gå upp till 50 km/h. Kom ihåg att det inte finns lagar varken i EU eller i Sverige som reglerar vilka cykeldäck man använder till elcykel. Men elcyklar – och i synnerhet de snabbare elcyklarna – ställer särskilda krav på däcken och därför finns det många däck som är utvecklade med tanke på just dessa cyklar.

Att välja däck till elcykel

Det finns massor med aspekter att ta hänsyn till när du skall välja. Viktiga funktioner som rullmotstånd, grepp och bromsförmåga är avgörande för din cykelupplevelse. Det kan vara bra att ha punkteringsskydd för att slippa punktering, och ekonomin påverkas av hur slitstarkt däcket är.

Det är viktigt med bra grepp – både på torrt och vått underlag. Med en snabb elcykel är det ännu viktigare eftersom det tar längre tid att stanna än med en vanlig cykel. Gummiblandningen är det som påverkar greppet mest. Mönstret påverkar också, men kanske mer för styrförmåga och svängar än för bromsverkan. Ett cykeldäck kan heller aldrig hamna i vattenplaning (då måste du cykla i över 100 km/h) och därför är vattenavvisning inte något som man behöver ta hänsyn till.

Mönster på elcykeldäck handlar mer om underlaget man cyklar på. En elcykel som framförallt rullar på asfalt kan ha däck med ett minimalt mönster ända ner till rena slicks. Om du även cyklar en del på stigar och grusvägar behöver du ett grövre mönster. Om man cyklar på en blandning av underlag är ett däck av mönstertypen allround att föredra. Har du en el-MTB behöver du grova däck med höga klackar och det kan vara samma däck som en vanlig mountainbike är försedd med. Du kan använda våra filter för mönstertyp för att se däck för dessa olika behov.

När man är ute med en elcykel cyklar man ofta snabbare än när man cyklar en vanlig cykel utan elmotor. Därtill är en elcykel oftast tyngre än en vanlig cykel. Det beror på batteri, motor och en grövre konstruktion på själva cykeln. Snabbare hastighet och högre vikt innebär att det är tuffare att bromsa en elcykel från full fart till stillastående. Detta ställer höga krav på däck – både broms och friktion och stabilitet är viktiga aspekter.

Vad säger lagen

Inom EU har man tagit fram en regulation som heter ECE-75R som berör elcyklar. Denna handlar om vad man rekommenderar till elcykel. När det kommer till däck är den alltså normalt inte tvingande och man måste inte följa den. På andra kategorier är den tvingande, och den är också tvingande om däcken har en bredd som överskriver 67mm eller om den totala vikten överskrider 150 kilo.

Eu har heller inte tagit fram något dokument som berättar vilka typer av däck eller vilka egenskaper ett däck skall ha för att det skall bli rekommenderat för elcykel. Däremot har alla de stora tillverkarna med sin erfarenhet och kunskap utvecklat däck som är speciellt framtagna för att passa elcyklar och i synnerhet de lite snabbare som har en ännu högre kravprofil.