Här hittar du alla våra cykeldäck som är gråa. Det kan vara supersnyggt på en cruiser, fixie eller snygg standardcykel. Eller du kanske renoverar mormors gamla hoj?
Hos Tooorch gör vi skillnad på slitbanans färg och sidoväggens färg. De cykeldäck du ser här är de med grå slitbana. Vill du se cykeldäck med grått på däcksidan klicka här.
Vi har ett brett utbud av cykeldäck från välkända varumärken – givetvis till riktigt bra priser (med prisgaranti) och GALET snabba leveranser.
Hos Tooorch anges alla däckdimensioner enligt ETRTO-standard, vilket innebär att de anges enligt t.ex. 37-622 där 37 anger bredden på däcket i millimeter och 622 är innerdiametern i millimeter.
Dimensionerna står alltid angivna på däcksidan, så det i särklass enklaste sättet att välja rätt däck är att titta på dina nuvarande däck och ange samma dimension i filtret "Däckdimension". På så vis kan du vara helt säker på att få ett par däck som passar dig och din cykel.
*ETRTO (European Tire and Rim Technical Organization).
Hjulstorlek
Hjulstorlek är ett vanligt mått när man köper cykel, men för att köpa däck är det ett väldigt dåligt mått - däcket behöver ju inte bara passa fälgens diameter, utan även fälgens bredd.
För att välja rätt däck rekommenderar vi istället att du använder filtret däckdimension. Där anges både bredd och innerdiameter på däcket i stil med 32-622 där 32 är bredden (i millimeter) och 622 är innerdiametern (i millimeter).
Håll gärna över frågetecknet på filtret däckdimension för mer information.
För att göra det enklare att hitta rätt cykeldäck har vi klassat alla modeller utifrån hur väl de passar på olika underlag. Följande underlag finns: Du kan läsa mer om de olika underlagen i vår artikel 8 underlag för cykling.
För att göra det enklare att välja rätt cykeldäck har vi uppfunnit en egen skala över hur grovt mönstrat ett däck är.
Däck som helt (eller nästintill) saknar mönster kallas för minimal/slicks. Däck som har riktigt grovt mönster kallas för grovt. Allt därimellan kallas för allround.
Vår egen skala - så att du kan jämföra olika tillverkare
Tooorch har uppfunnit en egen tregradig skala över hur mycket punkteringsskydd ett enskilt cykeldäck har: lågt, medelhögt eller högt.
Vår tregradiga skala bygger på tillverkarnas egna punkteringsnivåer. Exempelvis har både Continental och Schwalbe en 7-gradig skala, och vi klassar 1-3 som lågt, 4-5 som medelhögt och 6-7 som högt. På liknande vis har vi översatt de tillverkare som har andra typer av graderingar.
Vilken nivå av punkteringsskydd behöver jag?
De däck som vi kallar "medelhöga" kallas ofta "punkteringssäkra". Dessa däck duger mer än väl för de allra flesta cyklister. Om du däremot ofta cyklar på platser med högre risk - eller är rejält trött på punktering - rekommenderar vi att du väljer ett däck med "högt" punkteringsskydd.
Observera att alla däck har, eftersom de är tillverkade i gummi, ett grundläggande skydd mot punkteringar. När man pratar om punkteringsskydd pratar man om ett extra lager väv som lagts i däcket för att stå emot yttre föremål.
Det inte finns något formellt/lagstadgat krav på särskilda däck för elcyklar - men dessa cyklar är tyngre än vanliga cyklar cyklas oftast i högre hastigheter. Därför rekommenderar både cykel- och däcktillverkare att du använder särskilda däck som är certifierade för elcyklar.
Det finns ett gäng olika certifieringar för elcyklar, men för att förenkla för dig har vi valt att slå ihop dem till två kategorier:
E25 - däck godkända för de elcyklar som säljs i Sverige som har en maximal eldriven hastighet på 25 km/h.
E50 - däck godkända för elcyklar med kraftfullare motorer och driver upp till 50 km/h. Dessa cyklar måste i Sverige klassas som moped
Alla däck som är godkända för E50 är givetvis också godkända för E25.