Filtrera

Visar 1–24 av 39 resultat

Visar 1–24 av 39 resultat

Ange dimension

Eftersom du kommit till denna sidan har du sökt slangar som passar till 27.5″-däck eller 27.5″-hjul. Det säger en del om vad du behöver men ger inte hela sanningen. Alla slangar ovan passar till däck som är 27.5″. Dock behöver du även ange dimension i både bredd och innerdiameter så att du verkligen får exakt rätt slang.

Att ange storleken 27.5″ räcker alltså inte. Ange hela dimensionen (tex 55-584) så kommer våra smarta filter visa slangar som passar exakt till ditt däck.

På alla däck och slangar uppger vi alla dimensioner enligt ETRTO-standard. ETRTO är ett sätt att mäta som European Tire and Rim Technical Organization uppfunnit och som anger däckets bredd i mm och däckets inre diameter i mm. Det är ett exakt mått som alltid ger dig rätt gummi till din cykel. Det här är det bästa måttet för att köpa däck och slang eftersom det anger både bredd och diameter. Om du begränsar dig till att tala om hjulstorlek – dvs. endast diameter – kan du inte vara säker på att slangen passar till bredden på ditt däck.

På en förpackningen till en slang står storleken oftast så här: 27.5″ 40/62-584.  27.5” betyder 27.5 tum och anger den yttre diametern på däcket som slangen skall passa till. 40/62 anger bredden i mm och 584 anger däckets inre diameter i mm. Detta betyder att slangen passar till däck med bredder mellan 40 och 62 millimeter och som har en inre diameter på 584 mm.

Den bästa metoden för att vara på säkra sidan är att köpa en slang som ligger inom de intervall som namnet på varje slang anger. Annars ökar risken för problem. Det går såklart att tänja ut en slang – man kan köra både med för bred eller för smal slang. Det är inte optimalt och rekommenderas inte. Om slangen är för bred är det stor risk att den kläms mellan däcket och fälgen när du stänger däcket och skall pumpa. Är den för smal måste man pumpa alltför mycket när man försöker fylla ut däcket med den för lilla slangen. Det leder till att materialet tunnas ut onödigt mycket och återigen ökar risken för punktering.

Slang för 27.5″

27.5″-hjul blev populärt för mountainbikes först. Idag är denna dimension långt mycket vanligare än till exempel 26″ som var vanlig förr i tiden. Nu finns det 27.5″ och de större i 29″. I jämförelse är 27.5″ de mindre däcken och slangarna och används för cyklar där man prioriterar manövreringsförmåga, snabba svängar, hopp och lite trixigare cykling. Det betyder att de ofta sitter på Enduro och Downhill-cyklar.

Det är väldigt vanligt att dessa cyklar kör slanglöst med däck som är Tubeless-ready. Även om du kör tubeless med dina däck behöver du en reservslang. Som namnet antyder kan dessa däck cyklas både med och utan slang. Om du får punktering trots att du kör tubeless behöver du en slang och en pump för att kunna ta dig hem igen.

Det är viktigt att välja rätt ventil

När du väljer slang rekommenderar vi dig att välja en slang med samma ventil som den du hade på din gamla slang. Det finns tre olika slags ventiler och de är olika breda. Om du köper en slang med en ventil som är för bred går den inte att få in i hålet i fälgen. Om du istället köper en slang med för smal ventil riskerar slangen att skadas i det för stora hålet.

Det finns tre olika ventiltyper. Bilventil (AV), racerventil (SV) och cykelventil (DV). Läs mer om ventiler här.