Filtrera

Visar 1–24 av 91 resultat

Visar 1–24 av 91 resultat

Det behövs mer information om dimension

När du kommit till denna sida betyder det att du söker slang till däck i storleken 26″. Då vet vi nästan vad du behöver, men för att vara riktigt säker är det toppen om du kan ange dimension både i bredd och diameter.

Det räcker således inte att ange hjulstorleken 26″. När du skall köpa slang är det smartaste att kontrollera ditt nuvarande däck så att slangen passar. Använd våra filter för dimension så är du säker på att få rätt! Ange dimensionen i filtret ”Passar däckdimension” så visar vi garanterat passande produkter.

Vi skriver alltid alla däckdimensioner enligt ETRTO-standard. ETRTO är en förkortning för European Tire and Rim Technical Organization och de instiftade ett sätt att mäta däck som skulle vara exakt, säkert och alltid leda till att man fick ett däck som passade på fälgen. Eftersom alla däck är olika breda och olika höga insåg ETRTO att det var dumt att prata om däckets ytterdiameter – eftersom ett brett däck automatiskt får en större dimension fast att den kanske passar på samma fälg som ett smalare mindre högt däck. Därför valde man att mäta däckets bredd i mm, samt däckets innerdiameter i mm. Om du hittar ETRTO måttet på ditt däck kan vi garantera dig att du får däck som passar till din slang!

På en slang eller på slangens kartong eller förpackning kan man läsa en massa siffror. De kan se ut så här; 26″ 47/62-559.  26” står för 26 tum och siffran indikerar däckets yttre diameter. 47/62 indikerar bredden i mm på däcket i vilket slangen skall passa och slutligen står 559 för däckets inre diameter i mm. Det betyder att denna slang passar till däck med bredder mellan 47 och 62 millimeter och som har en inre diameter på 559 mm.

När du nu har fått klart för dig vilka spann som gäller för passning av slangen kan det vara värt att notera att det är bra att välja en slang inom de spann som tillverkarna anger. Slangar är ju tänjbara så det är fullt möjligt att köpa slang i storlekar utanför de angivna spannen men man riskerar då ett oönskat resultat. Dels ökar man risken för att slangen kan klämmas mellan fälgen och däcket vid montering.

Om det händer är risken stor att man inte märker det, pumpar upp slangen och börjar cykla. Då är punkteringen i det närmaste garanterad. Detta gäller i synnerhet om man väljer en slang som är för bred – det är helt enkelt för mycket gummi och material att klämma in i däcket. Om man istället väljer en slang som är lite för smal för däcket måste man pumpa väldigt hårt för att få slangen att fylla ut däcket och även om det går kommer slangen nu att vara mycket tunnare i materialet eftersom den översträcker sig. Det innebär återigen stor risk för punktering. Köp rätt slang alltså!

Viktigt att välja den rätta ventilen

När du skall köpa slang bör du inte missa det sista steget: att välja en ventil som passar ditt hjul. Det är egentligen väldigt enkelt. Kolla på den slang som gått sönder och köp en slang som är exakt likadan. Då är du säker på att slangen kommer att passa. Det finns tre olika ventiltyper på marknaden för cykeldäck och slangar. Bilventil (AV), racerventil (SV) och cykelventil (DV). Läs mer om ventiler här.